WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί σε πολλούς δεν αρέσει η γυμναστική


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Νοεμβρίου 2023

Να γιατί σε πολλούς δεν αρέσει η γυμναστική
pexels
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αντιπαθείτε τη γυμναστική

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να είναι σε φόρμα, λιγότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων γυμνάζονται επαρκώς. Έτσι, αν δυσκολεύεστε με την άσκηση, δεν είστε μόνοι.

Η εύρεση μιας δραστηριότητας που σας αρέσει είναι το κλειδί και η άσκηση με έναν φίλο ή σε μια ομάδα μπορεί να προσφέρει επιπλέον ενθάρρυνση. Είναι επίσης σημαντικό να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους.

Λόγοι που δεν σας αρέσει η άσκηση

Μπορεί να μην σας αρέσει η αίσθηση της προσπάθειας ή το να πηγαίνετε γυμναστήριο. Και τα γονίδια, η χημεία του σώματός σας, η αυτοπεποίθηση και το κοινωνικό σας περιβάλλον μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Μισείτε το γυμναστήριο

Πολλοί από εμάς συνδέουμε την άσκηση με το γυμναστήριο και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην την απολαμβάνουμε.. Ο θόρυβος και οι μυρωδιές μπορεί να είναι ανησυχητικές, όπως και η έλλειψη ιδιωτικότητας στα αποδυτήρια. Τα γυμναστήρια μπορεί επίσης να είναι ακριβά.

Ναυτία κατά την άσκηση

Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και άλλα εντερικά συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Αυτή η ναυτία που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να επηρεάσει τόσο τους επαγγελματίες αθλητές όσο και τους αρχάριους. Είναι πολύ πιθανό να συνοδεύει την έντονη άσκηση, καθώς η ροή του αίματος στα κεντρικά σας όργανα μειώνεται κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου δραστηριότητας. Εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο, μπορεί να σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο νερό πριν από την άσκηση ή να δοκιμάσετε κάτι λιγότερο επίπονο.

Γενετική

Μια μελέτη συνέκρινε ομάδες εφήβων αδελφών, συμπεριλαμβανομένων των διδύμων, για να ελέγξει τον ρόλο των γονιδίων στη στάση απέναντι στην άσκηση. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ο καθένας ασκήσεις διαφορετικής έντασης. Στη συνέχεια περιέγραψαν πώς ένιωσαν κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση και πόσο δύσκολο ήταν.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι γενετικοί παράγοντες αντιπροσώπευαν το 12-37% του πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες για την άσκηση και το 29-35% του πόσο δύσκολο ήταν. Έτσι, αν μισείτε την άσκηση και δυσκολεύεστε, υπάρχει πιθανότητα να προέρχεται από τα γονίδιά σας.

Δεν μπορείτε να κάνετε ορισμένες ασκήσεις

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε μια δραστηριότητα που κάποτε αγαπούσατε, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πώς βλέπετε την άσκηση γενικά.

Jenny.Gr
pexels

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για καλύτερη εμπειρία:

Βρείτε αυτό που σας αρέσει να κάνετε: Η άσκηση έχει πολλές μορφές, από το να σηκώνετε βάρη μέχρι να περπατάτε και να παίζετε ένα άθλημα. Εάν μπορείτε να βρείτε κάτι που σας αρέσει, θα είναι πολύ πιο πιθανό να το υιοθετήσετε.

Ασκηθείτε με άλλους: Η γυμναστική με έναν φίλο θα μπορούσε να σας δώσει την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες και να σας βοηθήσει να παραμείνετε συνεπείς. Η ομαδική άσκηση μπορεί να προσθέσει ένα κοινωνικό στοιχείο που την κάνει πιο διασκεδαστική και λιγότερο σαν σκληρή δουλειά.

Εάν έχετε τα μέσα, σκεφτείτε έναν προσωπικό προπονητή: Ένας καταρτισμένος προπονητής μπορεί να προσφέρει ηθική υποστήριξη, να δημιουργήσει μια ρουτίνα που ταιριάζει στις ικανότητες και τους στόχους σας και να βεβαιωθεί ότι ασκείτε σωστά. Οι εφαρμογές και τα διαδικτυακά βίντεο μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες: Ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση. Αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να δείτε αποτελέσματα. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να συνεχίσετε.

Στοχεύστε σε κάτι βιώσιμο: Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας, την τοποθεσία και τον τύπο άσκησης που είναι πιο πιθανό να συνεχίσετε. Αν βαριέστε εύκολα, προσθέστε λίγη ποικιλία. Θέστε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους για να καταγράψετε την πρόοδό σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν έχουν βρει ακόμα μια άσκηση που να τους αρέσει ή την κάνουν ήδη και δεν το θεωρούν άσκηση. Να θυμάστε όμως ότι η γυμναστική μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλά σε καθημερινή βάση. Μπορεί να έχετε περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση, πιο κοφτερό μυαλό και βελτιωμένο ύπνο.

Υπάρχουν επίσης πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την υγεία του εντέρου σας. Συνολικά, η τακτική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνετε.

Πόση σωματική δραστηριότητα χρειαζόμαστε;

Οι συστάσεις σωματικής δραστηριότητας για ενήλικες είναι 150–300 λεπτά μέτριας καρδιαγγειακής άσκησης κάθε εβδομάδα ή 75–150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, κατανεμημένη σε αρκετές ημέρες. Συνιστάται επίσης να κάνετε προπόνηση δύναμης, όπως άρση βαρών ή push-up, τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα.

Όμως οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από καμία, και τα μεγαλύτερα οφέλη προκύπτουν όταν κινείστε από το να μην κάνετε τίποτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση είναι μόνο ένα μέρος μιας υγιούς ζωής. Το τι τρώμε είναι επίσης σημαντικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.