WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σου ζητάει περισσότερους ηλεκτρολύτες και πώς να τους αποκτήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Νοεμβρίου 2023

5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σου ζητάει περισσότερους ηλεκτρολύτες και πώς να τους αποκτήσεις
pexels
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί διψάτε τόσο μετά από μια σκληρή προπόνηση ή ένα απόγευμα στον ήλιο;

Κάθε φορά που ιδρώνετε, το σώμα σας χάνει μέρος των υγρών που το κρατούν ενυδατωμένο. Αυτή η εξάντληση σας θέτει σε κίνδυνο αφυδάτωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπλήρωση είναι ζωτικής σημασίας. Το να πίνετε άφθονο νερό είναι η προφανής λύση, αλλά αν μπορείτε να έχετε λίγο νερό το οποίο να έχει ενισχυθεί με ηλεκτρολύτες, ακόμα καλύτερα.

Γιατί είναι σημαντικοί οι ηλεκτρολύτες;

Ο όρος «ηλεκτρολύτες» έχει γίνει κάτι σαν μόδα στον χώρο της φυσικής κατάστασης και της υγείας. Πιθανότατα τους έχετε ακούσει από έναν προπονητή ή λάτρη της ευεξίας, αλλά τι είναι οι ηλεκτρολύτες και τι κάνουν για το σώμα;

Για να το θέσω απλά, οι ηλεκτρολύτες είναι μια κατηγορία ηλεκτρικά φορτισμένων βασικών μετάλλων που προέρχονται από τα τρόφιμα και τα ποτά. Ορυκτά όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το φωσφορικό άλας, το χλώριο και το νάτριο είναι όλα παραδείγματα σημαντικών ηλεκτρολυτών.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και πνεύματος, καθώς εξισορροπούν τα επίπεδα υγρών στο σώμα, διατηρούν το pH του αίματος, βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και των εγκεφαλικών κυττάρων και στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρά μας. Με άλλα λόγια: Είναι κάτι περισσότερο από καύσιμο μετά την προπόνηση.

5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερους ηλεκτρολύτες

Με τον ίδιο τρόπο που το σώμα σας, σας ενημερώνει εάν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη , φυτικές ίνες ή ουσιαστικά οποιοδήποτε μακροθρεπτικό ή μικροθρεπτικό συστατικό από τη διατροφή σας, το ίδιο κάνει και όταν χρειάζεται ηλεκτρολύτες, θα στείλει ένα SOS.

Αυτά είναι τα πέντε κορυφαία σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερους ηλεκτρολύτες.

Σημάδι #1: Οι μύες σας είναι αδύναμοι ή έχετε κράμπες

Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη σωστή λειτουργία των μυών, επομένως εάν αντιμετωπίζετε μυϊκή αδυναμία ή/και μυϊκές κράμπες, τότε το σώμα σας πιθανότατα χρειάζεται μια ανανέωση αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών. Όταν είστε δραστήριοι, το σώμα σας χρησιμοποιεί την αποθήκη των ηλεκτρολυτών, άρα πρέπει να τους αναπληρώνετε τακτικά.

Σημάδι #2: Νιώθετε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο

Αν παρατηρήσετε ότι νιώθετε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο, η έλλειψη ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι ο ένοχος. Οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τις εναλλαγές της διάθεσης, την ευερεθιστότητα ή ακόμα και τη διανοητική σύγχυση.

Σημάδι #3: Το στομάχι σας είναι αναστατωμένο

Αισθάνεστε ναυτία ή αντιμετωπίζετε προβλήματα στο γαστρεντερικό σας σύστημα; Θα μπορούσε και αυτό να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερους ηλεκτρολύτες. Πολλοί δρομείς έχουν ναυτία στο τέλος μιας διαδρομής και αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να προσθέσουν περισσότερο νάτριο πριν, κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Σημάδι #4: Τα επίπεδα νατρίου σας είναι μειωμένα

Σε σοβαρές περιπτώσεις ελλείμματος ηλεκτρολυτών, ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν υπονατριαιμία, μια κατάσταση χαμηλού νατρίου. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος πίνει πολλά υγρά, αλλά δεν αντικαθιστά το νάτριο που χάνεται μέσω του ιδρώτα.

Η υπονατριαιμία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει λήθαργο, ψυχική σύγχυση, ναυτία, μυϊκή αδυναμία και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Σημάδι #5: Ο καρδιακός σας παλμός δεν είναι φυσιολογικός

Αν χρειάζεστε περισσότερες αποδείξεις ότι οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωστού καρδιακού ρυθμού. Ενώ μια ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, αίσθημα παλμών ή ταχυπαλμία.

Jenny.Gr
pexels

3 τρόποι για να πάρετε περισσότερους ηλεκτρολύτες

Ακολουθούν τρεις εύκολοι τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τακτικά αρκετούς ηλεκτρολύτες.

Βελτιώστε το απλό νερό

Μπορείτε να έχετε ένα μπουκάλι νερό ενισχυμένο με ηλεκτρολύτες στο ψυγείο σας. Η πρόσληψη περισσότερων ηλεκτρολυτών είναι τόσο εύκολη όσο το να προσθέσετε αλάτι στο νερό σας μαζί με χυμό λεμονιού ή να πιείτε νερό καρύδας, το οποίο είναι φυσικά πλούσιο σε ηλεκτρολύτες.

Τρώτε άφθονα ολόκληρα τρόφιμα

Η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι πολύ σημαντική όταν το σώμα σας έχει ανάγκη από περισσότερους ηλεκτρολύτες. Το αβοκάντο, οι μπανάνες και το σπανάκι είναι φανταστικές πηγές καλίου, ενώ τροφές όπως τα αμύγδαλα και το τόφου μπορούν να σας προσφέρουν την καθημερινή σας ποσότητα μαγνησίου. Η καθημερινή μας διατροφή είναι μια εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών και η μητέρα φύση μας καλύπτει.

Πάρτε ένα συμπλήρωμα

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα ηλεκτρολυτών διαθέσιμα —όπως δισκία, σκόνες και κάψουλες— που μπορούν να προστεθούν σε νερό ή άλλα ποτά.

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετούς ηλεκτρολύτες καθημερινά, καθώς η τυπική δυτική διατροφή στερείται πολλών μικροθρεπτικών συστατικών. Προσέξτε αυτά τα πέντε ενδεικτικά σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας έχει ανάγκη από περισσότερους ηλεκτρολύτες, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη διατροφή, για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.\

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.