WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το άγχος επηρεάζει την πέψη σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Νοεμβρίου 2023

Πώς το άγχος επηρεάζει την πέψη σου
pexels
Ο σύγχρονος, γρήγορος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε μια αυξανόμενη συζήτηση για το άγχος ως μία από τις κύριες προκλήσεις για την ατομική ασφάλεια και υγεία.

Η πανδημία του ιού SARS-CoV-2 υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης άγχους παγκοσμίως, με σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ένα λοιπόν από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος που επηρεάζεται άμεσα από το άγχος είναι το πεπτικό σύστημα. Γι αυτό και πολλές πεπτικές καταστάσεις και προβλήματα εμφανίζονται όταν αγχώνεστε.

Τι είναι το άγχος

Το άγχος είναι η αντίδραση του οργανισμού σε μια κατάσταση όπου κάποιος αντιλαμβάνεται ως απειλητική για τη σωματική ή ψυχολογική του ευημερία. Όλες οι φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές, καθώς και οι αλλαγές στη συμπεριφορά ενός ατόμου που συμβαίνουν υπό την επίδραση ενός στρεσογόνου ερεθίσματος, ονομάζονται αντιδράσεις άγχους.

Το άγχος διαταράσσει την ισορροπία του σώματος, γνωστή ως ομοιόσταση, και το σώμα ανταποκρίνεται με διάφορους τρόπους και γεγονότα που στοχεύουν στην αποκατάσταση αυτής της κατάστασης.

Ως απόκριση στο άγχος, συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένη μυϊκή ένταση, ταχυπαλμία, πονοκέφαλοι και πολλά άλλα.

Μεταξύ των ψυχολογικών αντιδράσεων είναι ο φόβος, η διέγερση και οι αλλαγές στις γνωστικές ικανότητες.

Το άγχος μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο. Το οξύ εμφανίζεται ως απάντηση σε άμεσο κίνδυνο και ένα τρέχον στρεσογόνο γεγονός, ενώ το χρόνιο προκύπτει από παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως ανεργία, συζυγικά προβλήματα ή παρατεταμένες περιόδους υπερβολικών εργασιακών απαιτήσεων.

Κατάσταση άγχους, λοιπόν, είναι κάθε κατάσταση κατά την οποία τα άτομα αισθάνονται ότι απειλούνται με οποιονδήποτε τρόπο (σωματικά, ψυχικά ή κοινωνικά) ή αντιλαμβάνονται ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η σοβαρότητα και η διάρκεια των αντιδράσεων στο άγχος επηρεάζονται αμοιβαία από τα χαρακτηριστικά των στρεσογόνων παραγόντων, την ένταση και τη διάρκειά τους, καθώς και από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, και την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν το στρες.

Οι αντιδράσεις στους ίδιους στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές σε διαφορετικά άτομα. Εάν ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί εύκολα να ξεπεράσει μια αγχωτική κατάσταση και θα έχει σημαντική κοινωνική υποστήριξη για να το κάνει, η ένταση και η διάρκεια των αντιδράσεων θα είναι πιο αδύναμες.

Jenny.Gr
pexels

Η επίπτωση του άγχους στο πεπτικό σύστημα

Το πεπτικό σύστημα είναι περίπλοκα συνδεδεμένο με τον εγκέφαλό μας και στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς κύκλους, ο όρος «άξονας εντέρου-εγκεφάλου» χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, για να τονίσει την αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων.

Το γαστρεντερικό σύστημα στέλνει σήματα στον εγκέφαλο μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση, ενώ τα σήματα διάθεσης στέλνονται από τον εγκέφαλο στο έντερο.

Όταν ένα άτομο είναι αγχωμένο, αυτός ο άξονας μεταφέρει σήματα άγχους στο πεπτικό σύστημα. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες του στρες και το πεπτικό σύστημα έχει υποδοχείς για αυτές τις ορμόνες, οδηγώντας σε απόκριση του πεπτικού συστήματος στο στρες.

Η πολυπλοκότητα της σύνδεσης μεταξύ του στρες και του πεπτικού συστήματος ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το πεπτικό σύστημα έχει το δικό του εντερικό νευρικό σύστημα, το οποίο συμβάλλει στην απόκριση του σώματος, δηλαδή στην απόκριση του πεπτικού συστήματος στο στρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν αντιδρούν όλοι στο άγχος με τον ίδιο τρόπο και οι αντιδράσεις και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως κράμπες, φούσκωμα, απώλεια όρεξης, διάρροια, δυσκοιλιότητα και ναυτία. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με προϋπάρχουσες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ενώ το άγχος δεν θεωρείται άμεση αιτία αυτών των καταστάσεων, μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για την εμφάνισή τους ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο.

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος

Αν και συχνά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις πηγές του άγχους, ειδικά τις οξείες, μπορείτε να εργαστείτε για την απόκρισή σας σε αυτό. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, οι θετικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, η ψυχική υγεία, η αλλαγή της οπτικής σας και η κατανόηση των καταστάσεων και η προώθηση μιας κουλτούρας υγείας, είναι σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση του άγχους και των σχετικών διαταραχών του. Ορισμένα μέτρα για την ανακούφιση των συνεπειών του άγχους και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιλαμβάνουν:

  • Διατηρείστε μια ισορροπημένη διατροφή
  • Κάντε μια σωματική δραστηριότητα.
  • Μειώστε την κατανάλωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Να κοιμάστε αρκετά και να ξεκουράζεστε
  • Διαθέστε χρόνο για οικογένεια, φίλους, διασκέδαση και χαλάρωση.
  • Αναγνωρίστε τα δικά σας όρια.
  • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μόνοι σας.

Το άγχος είναι η σύγχρονη «ασθένεια» της εποχής μας. Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται τονίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της αντιμετώπισης του και όπως και με άλλες χρόνιες ασθένειες, η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του. Ωστόσο, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όταν χρειάζεται δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.