WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις συνέχεια άγχος; 5 συμβουλές για να το μειώσεις άμεσα


Ερασμία Αρβανιτά

27 Νοεμβρίου 2023

Έχεις συνέχεια άγχος; 5 συμβουλές για να το μειώσεις άμεσα
Unsplash/ Anthony Tran
Το να αισθάνεσαι άγχος περιστασιακά, είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην αβεβαιότητα

Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, το άγχος αποτελεί - μεταξύ άλλων- την εκδήλωση των συναισθημάτων ανησυχίας για μια «απειλή» του μέλλοντος. Αν, για παράδειγμα, σκέφτεσαι μια συζήτηση που φοβάσαι ή μια εξέταση που πρέπει να κάνεις αύριο, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι έναν κόμπο στο στομάχι ή την καρδία σου να χτυπάει υπερβολικά γρήγορα.

Το να αισθάνεσαι όμως συνεχώς αγχωμένος/η, μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά την ποιότητα της καθημερινότητάς σου. Υπάρχουν, όμως, μικρά βήματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο το στρες που αισθάνεσαι.

Κατανόησε τι είναι πραγματικά το άγχος

Οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν με το άγχος και το στρες, επειδή το παρεξηγούν. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το άγχος. Όλα τα συναισθήματα αντανακλούν την κατάσταση των σκέψεών σου κάθε στιγμή. Οπότε, το πρώτο βήμα για να καταπολεμήσεις το άγχος που αισθάνεσαι, είναι να το κατανοήσεις. Έχεις πραγματικά στρες, ή απλώς κάνεις αρνητικές σκέψεις;

Σταμάτα να «βλέπεις» τον εαυτό σου ως αγχώδες άτομο

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από το άγχος, είναι ότι βάζουν στον εαυτό τους την «ταμπέλα» του αγχώδη. Αν, λοιπόν, το κάνεις και εσύ, σήμερα είναι η κατάλληλη ημέρα να το αλλάξεις. Η λέξη «άγχος» πρέπει να σταματήσει να υπάρχει δίπλα στο όνομά σου. Αν σταματήσεις να θεωρείς τον εαυτό σου ένα αγχώδες άτομο, τότε θα δεις ότι η καθημερινότητά σου θα βελτιωθεί προς το καλύτερο.

Πες «μπράβο» στον εαυτό σου

Τίποτα δεν καταπραΰνει το άγχος περισσότερο από το να λες «μπράβο» στον εαυτό σου γιατί ό,τι πετυχαίνεις. Τότε έρχεται και η πραγματική ευτυχία. Δεν αρκεί μόνο να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Χρειάζεται και να σε υποστηρίζεις. Απλώς, κάθε φορά που θα καταφέρνεις κάτι - ακόμα και κάτι μικρό, πες «μπράβο» στον εαυτό σου.

Μην ασκείς κριτική στον εαυτό σου για ό,τι αισθάνεσαι

Αφού συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί άγχος και σταματήσεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως «αγχώδη» άτομο, τότε μπορείς να σταματήσεις να ασκείς κριτική και για ό,τι αισθάνεσαι. Πρέπει να αγαπήσεις τα συναισθήματά σου.

Μοιράσου το άγχος σου με όσους εμπιστεύεσαι

Αν νιώθεις ότι το άγχος στην καθημερινότητά σου έχει φτάσει σε επίπεδο που δεν μπορείς να το αντέξεις, τότε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να το μοιραστείς με όσους εμπιστεύεσαι. Είναι καλό να μιλάς για όσα σε απασχολούν και να συμβουλεύεσαι τους ανθρώπους που σε αγαπούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.