WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωινή καούρα: Τι την προκαλεί και πώς να τη σταματήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Δεκεμβρίου 2023

Πρωινή καούρα: Τι την προκαλεί και πώς να τη σταματήσεις
pexels
Το πρωινό ξύπνημα με αίσθημα καούρας μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και άβολο.

Ενώ μπορεί να έχετε ήδη συνηθίσει στο γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε την καούρα μετά από ένα πλούσιο ή πικάντικο γεύμα, μπορεί να είναι ενοχλητικό να ξεκινάτε τη μέρα σας με τον ίδιο τρόπο.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε με επιτυχία την πρωινή καούρα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες και να μάθετε περισσότερα για την καούρα γενικά.

Τι προκαλεί την καούρα;

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα παλινδρόμησης οξέος που εμφανίζεται όταν οι μύες γύρω από το κάτω μέρος του οισοφάγου σας χαλαρώνουν πολύ και επιτρέπουν στο οξύ του στομάχου να διαφύγει στον οισοφάγο σας και μέχρι το στόμα σας. Και αυτό οδηγεί στον δυσάρεστο πόνο της καούρας, ο οποίος συχνά εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως καρδιακή προσβολή.

Μπορεί να αισθάνεστε καούρα στην κοιλιά ή στο στήθος σας, που συνοδεύεται από μια πικρή γεύση στο στόμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κατάποση, αίσθημα κάτι στο λαιμό, παλινδρόμηση και άλλα προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά επίμονα .

Μπορεί να είναι λίγο ανησυχητικό αν ξαφνικά αρχίσετε να ξυπνάτε με καούρα το πρωί. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες θεραπείες για αυτήν την πάθηση και κάθε άτομο που πάσχει από παλινδρόμηση οξέος και καούρα θα πρέπει να φροντίσει να εξερευνήσει διαφορετικές επιλογές.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η καούρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον οισοφάγο σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια. Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα ή υποφέρετε από καούρα για πολύ καιρό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Γιατί υποφέρετε από καούρα το πρωί;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από αυτή την καούρα νωρίς το πρωί και η κατάσταση διαφέρει από την παλινδρόμηση οξέος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα νυχτερινά ή πρωινά επεισόδια συμβαίνουν γενικά λιγότερο συχνά, αλλά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να είναι πιο έντονα.

Αλλαγή θέσης

Λοιπόν, τι προκαλεί την πρωινή καούρα; Οι δύο βασικοί λόγοι σχετίζονται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρώτον, η όρθια θέση του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και το στομάχι σας μπορεί να αδειάσει νωρίτερα, αφήνοντας λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καούρας.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η πέψη επιβραδύνεται, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα παλινδρόμησης οξέος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επεισοδίων καούρας μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη καούρα το πρωί. Μια τέτοια παρατεταμένη έκθεση στο οξύ μπορεί επίσης να είναι αρκετά επιβλαβή, γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζεται ή να προλαμβάνεται η πρωινή καούρα.

Λιγότερο σάλιο

Δεύτερον, όταν μασάτε και καταπίνετε τροφή, το σάλιο εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου και γι' αυτό οι καούρες είναι συνήθως πιο ήπιες κατά τη διάρκεια της ημέρας . Όταν κοιμάστε, η παραγωγή σάλιου μειώνεται και σε στάδια βαθύ ύπνου η δραστηριότητα της κατάποσης σταματάει εντελώς, γι' αυτό και το οξύ από τον οισοφάγο δεν εξουδετερώνεται.

Μπορεί να προσπαθήσετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα προσπαθώντας να ενυδατωθείτε μόλις ξυπνήσετε, αλλά πολλοί άνθρωποι βιώνουν καούρα αφού πίνουν νερό το πρωί. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε τα ίδια προβλήματα, δοκιμάστε να πίνετε τσάι ή ακόμα και μεταλλικό νερό, αντί για νερό βρύσης.

Jenny.Gr
pexels

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την πρωινή καούρα;

Αν αναρωτιέστε πώς να αποτρέψετε την καούρα το πρωί, εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Μην τρώτε αμέσως πριν πάτε για ύπνο

Το να τρώτε πριν τον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος και την πρωινή καούρα. Ο λόγος είναι ότι το στομάχι σας θα εξακολουθεί να είναι γεμάτο όταν πέσετε για ύπνο και αυτό θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο οξύ του στομάχου, το οποίο μπορεί εύκολα να φτάσει μέχρι το στόμα σας. Βεβαιωθείτε ότι το στομάχι σας είναι όσο το δυνατόν πιο άδειο πριν ξαπλώσετε το βράδυ.

Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν πυροδότηση

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της καούρας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και φυσικά και τη νύχτα. Δείτε ποιες τροφές σας ενοχλούν και προσπαθήστε να τις αποφύγετε κυρίως το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο.

Προσαρμόστε τη θέση ύπνου σας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η όρθια θέση είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι βιώνουν πιο ήπιες καούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά, η θέση σας κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν μπορεί να είναι εντελώς όρθια, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει ένα κοιμάστε σε κλίση, καθώς αυτό μειώνει την έκθεση στο οξύ. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι, καθώς αυτό θα προσφέρει επίσης πιο γρήγορη ανακούφιση από το να κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα προβλήματα με την καούρα. Εάν αυτές οι συμβουλές δεν βοηθούν ως πρόληψη για την πρωινή σας καούρα ή αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα, μιλήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω βήματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να διατηρήσετε τα συμπτώματα στο ελάχιστο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.