WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί κάνει καλό να τρέχεις έξω στο κρύο


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί κάνει καλό να τρέχεις έξω στο κρύο
unsplash
Το τρέξιμο σε κρύο καιρό μπορεί να έχει κάποια οφέλη, αν γίνει με ασφάλεια.

Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη συνήθεια του τρεξίματος. Στην πραγματικότητα, το τρέξιμο σε κρύο καιρό δεν είναι μόνο εντάξει- με τη σωστή προετοιμασία και εξοπλισμό - αλλά έχει και πολλαπλά οφέλη.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής , είναι ασφαλές να τρέχετε σε κρύο καιρό, αρκεί να φοράτε τα σωστά ρούχα και να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Οφέλη από το τρέξιμο στο κρύο

Ναι το να βγείτε από το ζεστό σπίτι σας στον παγωμένο αέρα απαιτεί επιπλέον κίνητρο, αλλά υπάρχουν οφέλη από το τρέξιμο στο κρύο. Το τρέξιμο με κρύο καιρό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών βελτιωτικών της διάθεσης του σώματος, οδηγώντας σε τόνωση της διάθεσης και της συνολικής ευεξίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD) όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν και χάνουν το φυσικό φως του ήλιου, αλλά το τρέξιμο μπορεί να χρησιμεύσει ως μια πολύ αποτελεσματική και υγιεινή θεραπεία.

Το τρέξιμο σε κρύο καιρό μπορεί επίσης να αναγκάσει το σώμα σας να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης θερμίδων κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Έχουν γίνει επίσης μελέτες που δείχνουν ότι ο κρύος καιρός μπορεί να ενεργοποιήσει έναν τύπο ιστού που έχουμε ονομάζεται «καφέ λίπος», το οποίο επιταχύνει τον μεταβολισμό.

Πώς να παραμείνετε ζεστοί τρέχοντας σε κρύο καιρό

Πρώτα προθέρμανση

Μην βγαίνετε έξω για να τρέξετε, χωρίς να κάνετε πρώτα κάποιες δυναμικές διατάσεις. Όταν αυτός ο ζωηρός αέρας χτυπά τους μυς που δεν έχουν θερμανθεί σωστά, ο συνδυασμός του κρύου και της μειωμένης πίεσης του αέρα αναγκάζει τους ιστούς των αρθρώσεων να διαστέλλονται, περιορίζοντας την κίνηση και πιθανώς προκαλώντας πόνο αργότερα μέσα στην ημέρα.

Jenny.Gr
unsplash

Προστατέψτε την αναπνοή σας

Ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα ή την ψύχρα του ανέμου, ακόμη και οι δρομείς μπορεί να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα ενώ ασκούνται έξω τον χειμώνα. Το να φοράτε μια λεπτή μάσκα του σκι όταν τρέχετε μειώνει τις επιβαρυντικές επιπτώσεις του κρύου, επειδή το εσωτερικό της μάσκας θερμαίνεται και υγραίνεται από τις εκπνοές σας.

Το να τυλίξετε ένα ελαφρύ φουλάρι γύρω από το κάτω μέρος του προσώπου και τη μύτη παρέχει επίσης επαρκή προστασία, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο μια μάσκα προσώπου. Το να θυμάστε να αναπνέετε από τη μύτη σας και όχι από το στόμα σας θα μειώσει επίσης τις πιθανές αναπνευστικές δυσκολίες. Και εστιάστε περισσότερο στο τρέξιμο αντοχής αντί για σύντομες, γρήγορες εκρήξεις τρεξίματος, για να μειώσετε την ποσότητα του κρύου αέρα που εισέρχεται ορμητικά στους πνεύμονές σας.

Επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα αρρωστήσετε από το τρέξιμο σε κρύο καιρό - αυτό είναι μύθος. Για να κολλήσετε ένα κρυολόγημα ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, πρέπει να εκτεθείτε στους συγκεκριμένους ιούς που ευθύνονται για αυτές τις ασθένειες.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Θα εξακολουθείτε να ιδρώνετε τρέχοντας σε κρύο καιρό και επειδή ο κρύος αέρας είναι πολύ πιο στεγνός από τον ζεστό, το να παραμένετε σωστά ενυδατωμένοι είναι ένας άλλο βασικός κανόνας του ασφαλούς τρεξίματος τον χειμώνα. Ο υψηλότερος ρυθμός αναπνοής απελευθερώνει επίσης περισσότερη υγρασία που εξάγεται από το σώμα σας. Η διατήρηση της ενυδάτωσης μειώνει επίσης τον κίνδυνο υποθερμίας και δυσκολιών στην αναπνοή.

Τέλος, το να παραμένετε ενυδατωμένοι και να τροφοδοτείτε το σώμα σας πριν και μετά το τρέξιμο, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.