WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χυμός ροδιού: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή του


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Δεκεμβρίου 2023

Χυμός ροδιού: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή του
pexels
Ο χυμός ροδιού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Στην Ελληνική μυθολογία η ροδιά συμβολίζει την αφθονία και τη γονιμότητα. Το ρόδι αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Βουδισμού, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους. Όμως, εκτός από σύμβολο το φρούτο αυτό, κυρίως ο χυμός του, έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, αλλά και κάποιες παρενέργειες.

Τα οφέλη του χυμού ροδιού

Από τη μείωση της φλεγμονής έως τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ο χυμός ροδιού έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Ο χυμός ροδιού είναι πλούσιος σε πουνικαλαγίνες , οι οποίες είναι εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι, σύμφωνα με έρευνα στις αρχές Οκτωβρίου 2000 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. ‌

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια φυσιολογική σωματική απόκριση σε μόλυνση και τραυματισμό. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι πρόβλημα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, γιατί μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση πολλών χρόνιων παθήσεων συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τα καλά νέα είναι πως μερικές ανθρώπινες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής στο σώμα μαζί με όλες τις δυσάρεσες συνέπειες. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς το ρόδι επηρεάζει τη φλεγμονή στους ανθρώπους.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Ο χυμός ροδιού μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στις καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 στο Rambam Maimodies Medical Journal. Επίσης προστατεύει τη χοληστερόλη από την οξείδωση, μειώνοντας έτσι την ανάπτυξη της αθηροσκληρωτικής πλάκας και την πιθανότητα των συνεπειών της, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Επιπλέον η έρευνα υποδηλώνει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. ‌

Πρέπει όμως να πίνετε χυμό ροδιού για να μειώσετε τη χοληστερόλη;

Ενώ οι μελέτες φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, τα συνολικά στοιχεία είναι ανάμικτα. Μερικοί ερευνητές υποψιάζονται ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μπλοκάρει ή να επιβραδύνει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών του χυμού ροδιού θεωρείται ότι παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακής») χοληστερόλης.

Ενώ λοιπόν η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, είναι προτιμότερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πείτε τον χυμό έχοντας κατά νου αυτό τον σκοπό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή το ρόδι μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα.

Πρέπει επίσης να επισημάνω πως ο χυμός ροδιού δεν είναι θεραπεία και δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί για όλους. Επίπλέον δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική αναφορά για το πόσο χυμό ροδιού πρέπει να πίνετε για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης.

Jenny.Gr
unsplash

Παρενέργειες του χυμού ροδιού

Ο χυμός ροδιού είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε πως είναι πλούσιος σε κάλιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Γι αυτό εαν έχετε προβλήματα με τους νεφρούς σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το ρόδι στη διατροφή σας.

Τέλος το συμπλήρωμα μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ορισμένα φάρμακα, όπως να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου του διαβήτη. Ενώ το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες εάν ληφθεί με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.