WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 απλές συμβουλές για να μην αρρωστήσεις αυτά τα Χριστούγεννα


JTeam

12 Δεκεμβρίου 2023

4 απλές συμβουλές για να μην αρρωστήσεις αυτά τα Χριστούγεννα
Pexels/ Polina Tankilevitch
Μην αφήσεις ένα κρυολόγημα να καταστρέψει τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα, πηγαίνουν πακέτο με τις μαζώξεις και τα ταξίδια. Και μαζί με αυτά, και τα μικρόβια, τα οποία εξαπλώνονται πολύ εύκολα στους εσωτερικούς χώρους. Εντάξει αυτό δεν σημαίνει πως είσαι «καταδικασμένος» να αρρωστήσεις, αλλά σίγουρα οι πιθανότητες είναι πολλές.

Αλλά, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν 4 απλές συμβουλές που θα σε σώσουν.

Να κοιμάσαι αρκετά

Απλή, αλλά αποτελεσματική συμβουλή. Η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει αρκετά σημαντικό αντίκτυπο στην ευεξία σου. Όταν δεν κοιμάσαι καλά, το σώμα σου παράγει λιγότερα αντισώματα και κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Σίγουρα, κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι δύσκολο να κοιμηθείς καλά όλες τις ημέρες, αλλά το ιδανικό είναι να κοιμηθείς επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Να πλένεις τα χέρια σου

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους με τους οποίους αποφεύγεις το να αρρωστήσεις. Έτσι, απομακρύνεις γρήγορα και αποτελεσματικά τα μικρόβια από τα χέρια σου. Χρειάζεται να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Να μείνεις σωματικά δραστήριος

Σε γενικότερο επίπεδο, αλλά και κατά τη διάρκεια των γιορτών, χρειάζεται να παραμείνεις δραστήριος. Τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία. Η άσκηση είναι ένα αποτελεσματικό αγχολυτικό μέσο, επειδή προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών από το σώμα, δηλαδή ορμονών που προκαλούν ευεξία και μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σου. Επίσης, η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς και τη διαχείριση του βάρους. Χρειάζεται, λοιπόν, να βρεις κίνητρο να γυμνάζεσαι και μέσα στις γιορτές.

Να κρατάς τα μικρόβια μακριά από το σπίτι

Η έκθεση σε μικρόβια είναι αναπόφευκτη, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Ωστόσο, ας μη ξεχνάς ότι τα μικρόβια του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης μπορούν να παραμονεύουν σε εκατοντάδες κοινές επιφάνειες, παντού. Για να κρατήσεις, όσο γίνεται, τα μικρόβια μακριά από το σπίτι, μπορείς να εφαρμόσεις τον εξής κανόνα: «όχι εξωτερικά αντικείμενα μέσα στο σπίτι». Δηλαδή, τα παπούτσια μένουν έξω από την πόρτα, και οι βαλίτσες δεν μπαίνουν μέσα στα δωμάτια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.