WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά το γάλα προκαλεί πραγματικά ακμή;


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Δεκεμβρίου 2023

Τελικά το γάλα προκαλεί πραγματικά ακμή;
pexels
Η ακμή αποτελεί συχνότατο πρόβλημα και οι πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος είναι πολλές, δεν είναι όμως πάντα έγκυρες.

Η ακμή είναι μια πολύ κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει σχεδόν το 10% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο - και το 35-100% των εφήβων σε ορισμένες χώρες. Συνήθως ξεκινά στην εφηβεία, παράλληλα με την αύξηση των ορμονών, αλλά μπορεί να επιμείνει στην ενήλικη ζωή και για μερικούς ανθρώπους μπορεί να αναπτυχθεί για πρώτη φορά ως ενήλικες.

Η εμφάνιση της ακμής ποικίλλει, αλλά συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από μαύρα και λευκά στίγματα (γνωστά ως comedones), μικρά κόκκινα εξογκώματα και σημεία γεμάτα πύον (που ονομάζονται φλύκταινες). Το δέρμα είναι συνήθως λιπαρό και μπορεί επίσης να υπάρχει κάποια υπερμελάγχρωση, ερυθρότητα και σε σοβαρές περιπτώσεις, κύστεις και ουλές. Αν και η ακμή δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει σημαντική συναισθηματική δυσφορία και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η ακμή εμφανίζεται όταν τα ωοθυλάκια στο δέρμα μπλοκάρονται λόγω ενός συνδυασμού υπερβολικής παραγωγής ελαίου και νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αυτό καθιστά επίσης το τέλειο περιβάλλον για τα βακτήρια που προκαλούν ακμή (Propionibacterium acnes) να ευδοκιμήσουν και να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή.

Η ακριβής αιτία της ακμής είναι απίθανο να οφείλεται σε ένα πράγμα, αλλά προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Η εφηβεία, η γενετική, οι ορμονικές αλλαγές, οι παθολογικές καταστάσεις (όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), ορισμένα φάρμακα και τα καλλυντικά σχετίζονται με την εμφάνιση της ακμής.

Το γάλα προκαλεί ακμή;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι όσον αφορά τη διατροφή και την ακμή, και ενώ η τελευταία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματός μας, η έρευνα δεν έχει βρει ότι κάποια συγκεκριμένη τροφή προκαλεί ακμή.

Όλοι έχουμε ακούσει ότι τα γαλακτοκομικά προκαλούν ακμή. Υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι η αύξηση του αυξητικού παράγοντα-1 της ινσουλίνης οδηγεί σε ακμή, επειδή ενεργοποιεί την παραγωγή σμήγματος και ότι οι πρωτεΐνες γάλακτος προκαλούν φλεγμονή της ακμής. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία από άτομα που αναφέρουν ότι η ακμή τους εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών, υπάρχουν ελάχιστα καλής ποιότητας στοιχεία από επιστημονικές μελέτες που να το υποστηρίζουν.

Μερικές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του κινδύνου εμφάνισης ακμής, αλλά ο τύπος των μελετών δεν μπορεί να παρέχει άμεση σχέση «αιτίας και αποτελέσματος».

Jenny.Gr
pexels

Δεν έχουμε άμεσες αποδείξεις που να λένε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και κυρίως το γάλα, επιδεινώνουν την ακμή, αλλά για μερικούς ανθρώπους φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση. Δεν συμβουλεύω όλα τα άτομα με ακμή να αφαιρούν το γάλα ή τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους, εκτός και αν το έχουν διαπιστώσει προσωπικά ότι ερεθίζει το δέρμα τους.

Το γάλα αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό όλων των μακροθρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος μαζί, σε άριστη αναλογία μεταξύ τους, αλλά και αρκετές βιταμίνες και σημαντικά για τον οργανισμο μέταλλα. Οπότε αν αποφασίσετε να το αφαιρέσετε, είναι πάντα καλύτερο να το κάνετε με την υποστήριξη ενός διαιτολόγου για να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας παραμένει ισορροπημένη.

Όσον αφορά την καλύτερη δίαιτα για την ακμή, δεν υπάρχει, ωστόσο φαίνεται ότι αν ακολουθείτε μια διατροφή παρόμοια με αυτή της μεσογειακής, δηλαδή πλούσια σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσετε στη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.