WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπάνιο στον πάγο: Έχει πραγματικά οφέλη ή είναι απλώς μια νέα τάση;


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Δεκεμβρίου 2023

Μπάνιο στον πάγο: Έχει πραγματικά οφέλη ή είναι απλώς μια νέα τάση;
pexels
Έχει οφέλη το μπάνιο στον πάγο ή είναι απλώς μια μόδα;

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της θεραπείας στο κρύο έχει κατακλίσει τον χώρο της υγείας και της ευεξίας. Από τους αθλητές που διαφημίζουν τα οφέλη των παγόλουτρων, μέχρι τους influencers και ίσως ακόμη και ο δικός σας γιατρός που συνιστά να δοκιμάσετε ένα παγωμένο μπάνιο για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα μιας χρόνιας ασθένειας.

Πρέπει όμως να πιστέψουμε τη διαφημιστική εκστρατεία; Υπάρχουν πραγματικά, αποδεδειγμένα οφέλη από το μπάνιο στον πάγο ή είναι όλα απλά λόγια;

Τι είναι κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία αναφέρεται στη χρήση χαμηλών θερμοκρασιών για τη θεραπεία μιας ιατρικής πάθησης ή συμπτώματος ή για όφελος της υγείας ενός ατόμου. Αν και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, θα εστιάσουμε στη θεραπεία με κρύο νερό (όπως το να βυθιστείτε σε ένα λουτρό πάγου) - με άλλα λόγια, το είδος που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Η θεραπεία με κρύο νερό συνήθως περιλαμβάνει θερμοκρασίες νερού μεταξύ 7 και 12 , με ορισμένες καταστάσεις να απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίες έως και 3 βαθμούς. Εκτός από το νερό, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει λουτρά πάγου ή ακόμα και ατμούς. Πάρτε για παράδειγμα την κρυοθεραπεία ολόκληρου του σώματος (WBC), η οποία γίνεται με την έκθεση του σώματός σας σε ατμούς που κυμαίνονται από -93 έως -100 για δύο έως τέσσερα λεπτά, ενώ βρίσκεστε σε ένα μικρό χώρο που μοιάζει με θάλαμο.

Άλλα παραδείγματα θεραπείας με κρύο νερό περιλαμβάνουν βύθιση σε κρύο νερό (χρήση σε μπανιέρα ή πισίνα με νερό κάτω από 15 , έτσι ώστε να καλύπτει ολόκληρο το σώμα σας μέχρι το λαιμό σας), κρύο ντους, εναλλαγή μεταξύ ζεστού και κρύου νερού , και κολύμπι σε εξωτερικούς χώρους λίμνη, ποτάμι ή θάλασσα

Γιατί να κάνετε ένα παγωμένο μπάνιο;

Το να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα κρύο ντους μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε, αλλά όταν μιλάμε για κρύο νερό ως είδος θεραπείας, αναφερόμαστε στην εφαρμογή του ως τρόπο βελτίωσης της υγείας.

Ο στόχος της θεραπείας με κρύο νερό είναι να επηρεάσει ή να ρυθμίσει βασικές μεταβολικές ή βιολογικές διεργασίες, όπως η φλεγμονή, ο πόνος και ο έλεγχος του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανάκαμψη από την έντονη άσκηση , στη μείωση της προβληματικής φλεγμονής , στη βελτίωση του ελέγχου των διαταραχών της διάθεσης και στη διαχείριση της αισθητηριακής ρύθμισης που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων των συνδρόμων πόνου, όπως η ημικρανία.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης προσοχής στη θεραπεία με κρύο νερό έχει επικεντρωθεί στη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου: ένα από τα 12 ζεύγη κρανιακών νεύρων που τρέχουν και στις δύο πλευρές του σώματος, επικοινωνώντας με τα περισσότερα όργανα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο ενεργοποιεί επίσης το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο επιβραδύνει τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προάγει την πέψη για να χαλαρώσει το σώμα μετά από το στρες.

Πολλαπλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι διαφορετικοί τύποι θεραπείας με κρύο νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου, με σκοπό τη μείωση του άγχους και την προώθηση καλύτερου ύπνου.

Υπάρχουν όμως πραγματικά οφέλη από το μπάνιο στον πάγο;

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία που υποστηρίζουν μια σειρά από οφέλη από το μπάνιο στον πάγο και άλλους τύπους θεραπείας με κρύο νερό, η εμπειρική έρευνα λείπει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει ένας περιορισμένος αλλά αυξανόμενος αριθμός κυρίως μικρότερων μελετών που φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με έκθεση στο κρύο, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με κρύο νερό, θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία ενός ατόμου. Όμως προς το παρόν, απαιτείται περισσότερη έρευνα - ειδικότερα ελεγχόμενες μελέτες - για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών.

Jenny.Gr
pexels

Μέχρι τώρα, υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός για τη θεραπεία με κρύο νερό από ό,τι υπάρχουν ερευνητικά ευρήματα που υποδηλώνουν ότι αυτή η πρακτική έχει οφέλη. Ενώ υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση θεραπείας με κρύο νερό για ορισμένες παθήσεις- όπως για τον έλεγχο της τοπικής φλεγμονής και πόνου - άλλες χρήσεις βασίζονται περισσότερο σε ανέκδοτα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας με κρύο νερό θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά με έναν επαγγελματία υγείας.

Πιθανοί κίνδυνοι της θεραπείας με κρύο νερό

Αν και μεγάλο μέρος της εστίασης είναι στα πιθανά οφέλη της θεραπείας με κρύο νερό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα (με τη μορφή εγκαυμάτων και φυσαλίδων), καθώς και εξανθήματα.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμό και βλάβη των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων προκαλώντας πόνο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα. Η θεραπεία με κρύο νερό μπορεί επίσης να έχει άλλες σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σας σύστημα, Ενώ η υδροθεραπεία είναι συνήθως ασφαλής, η βύθιση του προσώπου σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία, με ορισμένες αναφερόμενες περιπτώσεις θανάτου.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το National Center for Cold Water Safety,μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, το σοκ από τη βύθιση σε πολύ νερό μεταξύ 10 και 14 μπορεί να είναι θανατηφόρο σε λιγότερο από ένα λεπτό- μερικές φορές ακόμη και μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η θεραπεία με κρύο νερό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τόσο τον καρδιακό ρυθμό όσο και την αρτηριακή πίεση και θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό — ιδιαίτερα εάν είστε ευαίσθητοι σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό ή άλλες αγγειακές παθήσεις.

Τέλος, στην έρευνα Eureka Health με όσους ζουν με Long Covid, το 12 τοις εκατό των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι παρουσίασαν κάποιο είδος παρενέργειας - με δύσπνοια και ζάλη/ίλιγγο να είναι οι πιο συχνές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.