UPDATE #NOW

Επιτέλους μάθαμε τι είναι ο long Covid – Έρευνα δίνει ακριβή ορισμό και συμπτώματα


JTeam

26 Μαΐου 2023

Επιτέλους μάθαμε τι είναι ο long Covid – Έρευνα δίνει ακριβή ορισμό και συμπτώματα
pexels
Τα νέα ευρήματα βοηθούν στην περιγραφή και τον ορισμό του long Covid, αλλάζοντας τον τρόπο που διαγιγνώσκεται και μελετάται μέχρι σήμερα

Όσοι έχετε νοσήσει με τον ιό που έγινε πανδημία, είναι σίγουρο πως φοβάστε το μετά και όσα αφήνει πίσω. Αυτό που επιστημονικά δηλαδή ορίζεται ως long Covid.

Πάνω από 200 επίμονα συμπτώματα έχουν καταγραφεί σε ασθενείς που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό. Τώρα, νέα έρευνα αναγνωρίζει 12 βασικά συμπτώματα που προσδιορίζουν καλύτερα την κατάσταση που ορίζεται ως long Covid.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο JAMA, προέκυψαν από 9.764 συμμετέχοντες στα πλαίσια της μελέτης με τίτλο the RECOVER initiative από το National Institutes of Health. Η έρευνα στοχεύει να δώσει έναν σαφή ορισμό του long Covid και να επηρεάσει το πώς διαγιγνώσκεται και μελετάται μέχρι σήμερα η συμπτωματολογία.

Αρκετοί ασθενείς μάλιστα, μπορεί να παρατηρούν όχι μόνο ένα από τα παραπάνω, αλλά και να αντιμετωπίζουν αρκετά συμπτώματα μαζί.

Σύμφωνα με τη γιατρό και συνεπικεφαλής της έρευνας, Leora Horwitz: «Σε ερωτήσεις όπως "πόσοι άνθρωποι έχουν long Covid", οι απαντήσεις διαφέρουν γιατί δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός».

Η νέα έρευνα αναγνωρίζει 12 κύρια συμπτώματα του long Covid και αυτά είναι:

- Απώλεια όσφρησης ή γεύσης

- Αδιαθεσία

- Χρόνιος βήχας

- Brain fog

- Δίψα

- Αίσθημα παλμών/ Τρέμουλο

- Πόνος στο στήθος

- Κόπωση

- Ζαλάδα

- Γαστρεντερικά προβλήματα

- Θέματα σεξουαλικής επιθυμίας και ικανότητας

- Μη φυσιολογικές/ σπασμωδικές κινήσεις σώματος

Η έρευνα αυτή θεωρείται ένα «μεγάλο πρώτο βήμα» για την κατανόηση των συμπτωμάτων του long Covid ενώ διαρκώς καταγράφονται κι άλλα συμπτώματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως long Covid ορίζεται η συμπτωματολογία που εμφανίζει ο ασθενής τρεις μήνες μετά τη νόσηση με Covid. Τα συμπτώματα αυτά μάλιστα, διαρκούν τουλάχιστον για δύο μήνες χωρίς καμία εξήγηση.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο long Covid εμφανίζεσαι περισσότερο σε ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και σε όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό πάνω από μία φορά.