WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως βούτυρο κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Δεκεμβρίου 2023

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως βούτυρο κάθε μέρα
pexels
Πώς η καθημερινή κατανάλωση βουτύρουεπηρεάζει την υγεία σας.

Το βούτυρο είναι εύκολο να γίνει, απλά ανακατέψτε το γάλα ή την κρέμα (συνήθως από αγελάδες, αλλά περιστασιακά από άλλα ζώα που παράγουν γάλα, όπως κατσίκες, πρόβατα και βουβάλους) μέχρι το λίπος σε αυτό το υγρό να διαχωριστεί από το βουτυρόγαλα. Στη συνέχεια, το βουτυρόγαλα στραγγίζεται και πωλείται χωριστά, και το βουτυρικό μέρος αυτής της διαδικασίας είναι το κρεμώδες, κίτρινο άλειμμα που γνωρίζετε. Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που σχηματίζεται από λίπος, στερεά γάλακτος και νερό.

Αν κάποιος με ρωτήσει «Είναι το βούτυρο υγιεινό;» Θα απαντούσα με «Σε σύγκριση με τι;» Η επιστήμη της διατροφής περιλαμβάνει το να γνωρίζουμε ποιον πληθυσμό εξετάζουμε». Μπορείτε να απολαύσετε μικρές ποσότητες βουτύρου στο πλαίσιο μιας συνολικής υγιεινής διατροφής; Ναι.

Και αν με ρωτάτε είναι καλύτερο να μη κολλάμε ετικέτες στα τρόφιμα. Γενικά αποφεύγω να αποκαλώ τα τρόφιμα υγιεινά ή ανθυγιεινά και προτιμώ να καταλάβω πώς ένα συγκεκριμένο φαγητό ταιριάζει στο πλαίσιο μιας γενικής υγιεινής διατροφής.

Σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα λίπη όπως το καλαμπόκι, η σόγια ή ο ηλίανθος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών επεισοδίων και θανάτου που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτό είναι ένα κομμάτι του παζλ. Κανένα φαγητό δεν είναι απομονωμένο όταν πρόκειται για κινδύνους ή οφέλη.

Αν και το βούτυρο συνήθως δεν θεωρείται «υγιεινό φαγητό», έχει κάποιες θετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, προσθέτοντας ένα κομμάτι βουτύρου (ή οποιασδήποτε μορφής λίπους) στα λαχανικά, σας βοηθά να απορροφήσετε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες από αυτά.

Επιπλέον, το βούτυρο είναι βασικό σε πολλές κλασικές συνταγές comfort food, όπως τα γιορτινά μπισκότα της γιαγιάς καθώς και ο πουρές πατάτας. Η κατανάλωση φαγητού που μας φέρνει χαρά και προκαλεί όμορφες αναμνήσεις είναι σημαντική, γιατί μας διδάσκει την ισορροπία και αποτελεί μέρος ενός βιώσιμου, χαρούμενου τρόπου ζωής. Το να μάθετε πώς να απολαμβάνετε φαγητά, όπως το βούτυρο, με μέτρο είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή μακροπρόθεσμα. Ωστόσο το βούτυρο είναι μια διατροφική πηγή λίπους που θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο και παράλληλα με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Jenny.Gr
unsplash

Τι συμβαίνει όταν τρώτε βούτυρο κάθε μέρα

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κατανάλωσης βουτύρου, είναι γευστικότητα. Το βούτυρο προσθέτει μια πλούσια γεύση που μπορεί να κάνει την κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά ακόμα πιο ευχάριστη. Μου αρέσει να περιχύνω λίγο λιωμένο βούτυρο σε λαχανικά στον ατμό ή να προσθέτω λίγο πάνω από φιλέτα ψαριού πριν τα ψήσω. Το βούτυρο είναι επίσης απαραίτητο για να δημιουργήσετε την υφή που αγαπάτε στα μπισκότα, τις πίτες και άλλα αρτοσκευάσματα.

Όμως, εκτός από τη γεύση και τη συνοχή, πώς επηρεάζει το βούτυρο το σώμα;

Το πώς το βούτυρο επηρεάζει την υγεία κάποιου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο - συμπεριλαμβανομένου του πόσο δραστήριος είναι, εάν έχει οποιεσδήποτε προβλήματα υγείας, πώς είναι η συνολική διατροφή του και πόσο βούτυρο καταναλώνει.

Επίσης εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιείται το βούτυρο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος τρώει φαγητά τηγανισμένα με βούτυρο κάθε μέρα, αυτό θα τον επηρεάσει διαφορετικά από κάποιον που τρώει ψητά λαχανικά με βούτυρο.

Εάν τρώτε πολύ βούτυρο, μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, επειδή είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε θερμίδες. Ωστόσο, οποιαδήποτε τροφή μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους εάν υπερβαίνει τις θερμίδες που χρειάζεται κάποιος (η ιδανική πρόσληψη θερμίδων, ανάλογα με την ηλικία, το μεταβολισμό, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και άλλους παράγοντες).

Επιπλέον με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση βουτύρου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς. Το βούτυρο έχει κορεσμένα λιπαρά τα οποία, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την ελαχιστοποίησή του.

Εάν θέλετε να μειώσετε το βούτυρο σε μια προσπάθεια να έχετε μια πιο υγιεινή διατροφή για την καρδιά, συνιστώ να αλλάξετε τις πηγές λίπους που χρησιμοποιείτε. Εκτός από το βούτυρο, δοκιμάστε πηγές λίπους που περιλαμβάνουν τα υγιή για την καρδιά ακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο ή το σησαμέλαιο. Η χρήση ελαίων παρασκευασμένων με ακόρεστα λίπη, αντί για βούτυρο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φροντίσετε την καρδιά σας.

Ωστόσο λίγο βούτυρο κάθε τόσο δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη ζημιά στην καρδιά σας ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, σκεφτείτε να το περιορίσετε για χάρη της καρδιάς σας. Η συμβουλή του «όλα με μέτρο» σίγουρα ισχύει εδώ. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να υιοθετήσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.