WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μύθοι για την κατανάλωση λίπους που ήρθε η ώρα να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Δεκεμβρίου 2023

5 μύθοι για την κατανάλωση λίπους που ήρθε η ώρα να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels
Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό δεν αξίζει την κακή του φήμη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί να τρώτε περισσότερο από αυτό.

Η λέξη λίπος έχει τόσο αρνητική σημασία στην κουλτούρα μας που πολλοί από εμάς αποφεύγουμε τα τρόφιμα που το περιέχουν. Αλλά το διατροφικό λίπος είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα λιποκύτταρα που κουβαλάμε στο σώμα μας – και μπορούμε να το τρώμε για καλή υγεία.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με το μακροθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται λίπος και η αλήθεια που μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τα γεύματά σας.

Μύθος #1: Όλα τα λιπαρά είναι επικίνδυνα για την καρδιά σας

Η αλήθεια: Πολλά λιπαρά (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, μερικά πολυακόρεστα λιπαρά και σχεδόν όλα τα μονοακόρεστα λιπαρά) είναι πολύ χρήσιμα για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και τη βελτίωση της μνήμης. Αυτά τα υγιή λίπη -που βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος- μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και στη μείωση της φλεγμονής, παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η τρέλα της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά της δεκαετίας του '80 τροφοδοτήθηκε από την εσφαλμένη πεποίθηση ότι επειδή ορισμένα λιπαρά είναι επικίνδυνα, όλα τα λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται. Αυτά που είναι καλό να προσέχετε είναι τα trans λιπαρά (συνήθως χαρακτηρισμένα ως υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια), γιατί αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, η οποία προκαλεί το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες, και μειώνουν το δυνητικά καλό είδος.

Όσο για τα κορεσμένα λίπη -που βρίσκονται στο κρέας, το βούτυρο, το γάλα, το τυρί και τα αρτοσκευάσματα- η ετυμηγορία είναι πιο περίπλοκη. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της καλής όσο και της κακής χοληστερόλης, επομένως η επίδρασή τους στην υγεία είναι λιγότερο σαφής. Ενώ η σκέψη για τα κορεσμένα λίπη αλλάζει, οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν να τα διατηρείτε στο 10% ή λιγότερο των ημερήσιων θερμίδων σας.

Μύθος #2: Οι τροφές με πολλά λιπαρά κάνουν κακό στη χοληστερόλη σας

Η αλήθεια: Εξαρτάται από το είδος του λίπους. Η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, ειδικά εάν αντικαθιστούν τα κορεσμένα και trans λιπαρά, μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη σας και να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα λίπη, που βρίσκονται συνήθως σε φυτικές τροφές και λιπαρά ψάρια, μειώνουν την πιθανή απόφραξη των αρτηριών της κακής χοληστερόλης και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, η οποία λειτουργεί για να απομακρύνει την υπερβολική χοληστερόλη. Έρευνες δείχνουν ότι το αβοκάντο, τα όσπρια (φασόλια και φακές), τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι ιδιαίτερα καλά στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Μύθος #3: Η κατανάλωση λίπους σας προσθέτει κιλά

Η αλήθεια: Αν τρώτε πάρα πολλούς υδατάνθρακες ή πάρα πολλές πρωτεΐνες, θα πάρετε βάρος και το ίδιο ισχύει και για το λίπος. Αλλά το λίπος από μόνο του (ειδικά το υγιές λίπος) δεν σας κάνει να παίρνετε βάρος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στο JAMA δεν βρήκε σημαντική διαφορά στο βάρος που χάθηκε ή αυξήθηκε μεταξύ των ατόμων που ακολούθησαν μια υγιεινή δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και εκείνων που ακολούθησαν μια υγιεινή δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Να γιατί: Ενώ το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από την πρωτεΐνη ή τουςυδατάνθρακες, παρέχει επίσης αυξημένο κορεσμό. Τα λίπη αφομοιώνονται πιο αργά από τα τρόφιμα που δεν περιέχουν λιπαρά και μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό. Εν ολίγοις, ενώ το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες ανά κιλό, τρώτε λιγότερο γιατί νιώθετε χορτασμένοι.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος #4: Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά είναι πιο υγιεινά

Η αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει εφόσον το λίπος ενός προϊόντος αντικαταστάθηκε με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, κάτι που συχνά είναι ο τρόπος με τον οποίο τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά γίνονται εύγευστα. Οι εξαιρετικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν τόσο την αρτηριακή σας πίεση όσο και τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Όταν σκέφτεστε μια επιλογή με χαμηλότερα λιπαρά , διαβάστε τη διατροφική ετικέτα και ελέγξτε για πρόσθετη ζάχαρη. Οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης στο 10% ή λιγότερο των θερμίδων σας την ημέρα.

Μύθος #5: Όλα τα φυτικά λίπη είναι υγιεινά

Η αλήθεια: Πολλά είναι υγιεινά, αλλά η ιδέα ότι αν ένα λίπος προέρχεται από ένα φυτό είναι αυτομάτως καλό για εσάς είναι εσφαλμένη. Τα τροπικά έλαια όπως το φοινικέλαιο, το φοινικοπυρηνέλαιο και το λάδι καρύδας, για παράδειγμα, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το λάδι καρύδας περιέχει 83% κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι υψηλότερο από το βούτυρο (63%) ή το λίπος μπέικον (39%) .

Τα τροπικά έλαια, τα οποία εμφανίζονται συχνά σε χορτοφαγικά και vegan προϊόντα, αυξάνουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη. Προτιμήστε το ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που είναι υγιείς για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.