WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Είναι τελικά αυτό που χρειάζεσαι μετά τις γιορτές;


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιανουαρίου 2024

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Είναι τελικά αυτό που χρειάζεσαι μετά τις γιορτές;
pexels
Οι γιορτές τελειώσανε και νιώθετε πως το σώμα σας έχει ανάγκη από αποτοξίνωση. Όμως ισχύει κάτι τέτοιο;

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασής σας, μπορεί να σκέφτεστε: Αυτό που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή είναι μία δίαιτα αποτοξίνωσης. Και η αλήθεια είναι πως αν περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλές διαφορετικές, και συχνά αντικρουόμενες, δίαιτες αποτοξίνωσης, που μπορούν να διαρκέσουν από μια μέρα έως έναν ολόκληρο μήνα, με σκοπό να ξεκουράσετε το έντερο και το συκώτι σας κάνοντας ένα διάλειμμα από τα πρόσθετα και τα συντηρητικά. Όμως αν και αυτή η υπόθεση μπορεί να ακούγεται ελκυστική, είναι δυνητικά επιβλαβής για την υγεία σας.

Το σώμα σας κάνει αποτοξινώνεται μόνο του όλη την ώρα

Όταν σκεφτόμαστε την αποτοξίνωση, πιθανότατα σκεφτόμαστε το νερό με λεμόνι, τη νηστεία και τα συμπληρώματα διατροφής. Αλλά, στην πραγματικότητα η αποτοξίνωση είναι όλα τα φυσικά συστήματα που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να απαλλαγεί από τις τοξίνες, στις οποίες εκτιθέμεθα καθημερινά, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα βαρέα μέταλλα (συμπεριλαμβανομένου υδραργύρου και μολύβδου), καυσαερίων αυτοκινήτων, φυτοφάρμακα, αλκοόλ κ.α.

Έχουμε στην πραγματικότητα εξειδικευμένα ένζυμα στο συκώτι μας που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να καταπολεμήσει αυτές τις τοξίνες. Στη συνέχεια, το σώμα μας αποβάλλει αυτά τα προϊόντα μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα.

Η θεωρία πίσω από τις δίαιτες αποτοξίνωσης είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη για τις φυσικές οδούς αποτοξίνωσης του σώματός τους, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι. Στο μεταξύ, οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβείς παρά χρήσιμες.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να είναι επικίνδυνες

Καταρχάς δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι μια δίαιτα αποτοξίνωσης βοηθά πραγματικά το σώμα σας να αποβάλει τις τοξίνες. Επιπλέον, υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτές τις δίαιτες, όπως:

Μείωση της πρόσληψης φυτικών ινών

Οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούνται από ε χυμούς, οι οποίοι περιέχουν πολύ λίγες φυτικές ίνες, σε σχέση με αυτές που βρίσκονται στα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά. Και επειδή ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας αποβάλλει τις τοξίνες είναι μέσω των κοπράνων σας, η εξάλειψη σχεδόν όλων των φυτικών ινών από τη διατροφή σας (που βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου) θα ήταν επιβλαβής και θα μπορούσε ακόμη και να εμποδίσει, τις φυσικές οδούς αποτοξίνωσης του σώματός σας.

Έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών

Οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν σοβαρή έλλειψη πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Εκτός από τους σημαντικούς ρόλους που παίζουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη συνολική διατροφή σας, πολλά ένζυμα τα έχουν ανάγκη για να αποτοξινώσουν φυσικά το σώμα σας.

Jenny.Gr
pexels

Ανθυγιεινή μείωση θερμίδων

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι συνήθως πολύ χαμηλές σε θερμίδες. Ο σοβαρός περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, προκαλώντας κόπωση και θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τέλος οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να γίνουν εντελώς επικίνδυνες

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, ορισμένες από αυτές τις δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, ενώ ο σοβαρός περιορισμός των θερμίδων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την υγεία της οστικής πυκνότητας.

Μια δίαιτα αποτοξίνωσης δεν θα βοηθήσει μετά από τις γιορτές

Μετά την περίοδο των γιορτών που περάσαμε πίνοντας και τρώγοντας, μπορεί να νιώθουμε ότι το σώμα μας χρειάζεται να αποτοξινωθεί , και ποιος καλύτερος τρόπος για να επανέλθουμε από μια αποτοξίνωση με άφθονους χυμούς φρούτων και λαχανικών, σωστά; Μάλλον όχι.

Οι χυμοί είναι συνήθως πολύ χαμηλοί σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τρία θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας, αφού έχετε πιει πολύ αλκοόλ. Αντί λοιπόν να στραφείτε στους χυμούς ή κάποια άλλη δίαιτα αποτοξίνωσης, συνιστώ να παρέχετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να ανακάμψει.

Πρώτα και κύρια, μπορείτε να υποστηρίξετε την ανάκαμψη του σώματός σας, ενυδατώνοντας το. Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα καλά ισορροπημένο γεύμα με μια πηγή πρωτεΐνης, ολόκληρα λαχανικά ή/και φρούτα και πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες.

Συνιστώ ένα γεύμα αποκατάστασης που περιέχει τα ακόλουθα:

  • Μια καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως αυγά, γιαούρτι ή τόφου
  • Πολλά ολόκληρα λαχανικά ή/και φρούτα, όπως σπανάκι, πιπεριές, μούρα, φέτες μήλου ή κατεψυγμένα φρούτα
  • Πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι βρώμης ή γλυκοπατάτα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.