Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Πώς λειτουργεί και ποιο είναι το βασικό της μειονέκτημα
Τζουλιάννα Καρνέζη
4 Ιανουαρίου 2024
Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει ή να υποτάξει τη φλεγμονή στο σώμα, επηρεάζοντας τον κίνδυνο ασθένειας.
Στο σημερινό άρθρο θα διερευνήσουμε την αποτελεσματικότητα των αντιφλεγμονωδών διαιτών και τα πιθανά οφέλη τους. Θα καταρρίψουμε επίσης κοινούς μύθους.
Τι είναι η αντιφλεγμονώδης δίαιτα
Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις που τονώνουν το ανοσοποιητικό και που έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στο σώμα.
Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών νοσημάτων, αλλά και άλλων μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας. Είναι μια πολύ πιο μακροχρόνια ανοσολογική απόκριση που επιμένει για μήνες ή και χρόνια.
Μερικά τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι:
- Βότανα και μπαχαρικά, όπως κουρκουμάς , κανέλα, τζίντζερ, σκόρδο , πιπέρι και δεντρολίβανο
- Φρούτα, συμπεριλαμβανομένου του ανανά, της παπάγιας, του μάνγκο, των μούρων, των κερασιών
- Λαχανικά, όπως καρότα , κολοκύθα , πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κολοκυθάκια
- Όσπρια, όπως φασόλια, ρεβίθια , φακές και μαυρομάτικα μπιζέλια
- Λιπαρά ψάρια και άλλες πηγές ωμέγα-3, όπως σαρδέλες , σολομός , σκουμπρί, ρέγγα και ιχθυέλαιο
- Γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι
- Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καλαμπόκι , καλαμποκάλευρο και ζυμαρικά ολικής αλέσεως , ψωμί και ρύζι
Πώς λειτουργεί μια αντιφλεγμονώδης διατροφή
Σύμφωνα με έρευνες πολλά τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων, του κόκκινου κρέατος, των trans και των κορεσμένων λιπαρών.
Αν και δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη αντιφλεγμονώδης δίαιτα, ωστόσο υπάρχουν συστάσεις για τα τρόφιμα που πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο και αυτά που καλό θα ήταν να καταναλώνετε λιγότερο, με σκοπό τη θεραπεία της φλεγμονής στο σώμα.
Ο στόχος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας είναι η εξάλειψη των προφλεγμονωδών τροφών και η αντικατάστασή τους με θρεπτικές τροφές, βότανα και μπαχαρικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.
Για παράδειγμα, η αποφυγή του υπερβολικού αλατιού από προμαγειρεμένα τρόφιμα και η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως είναι μεταξύ των κοινών συστάσεων.Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εντέρου. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί το 70–80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος υπάρχουν στο έντερο, επομένως η βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την προώθηση της υγείας του ανοσοποιητικού και της εξάλειψη της χρόνιας φλεγμονής
Συμβουλές για να ξεκινήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, με απλό νερό ή φυσικούς χυμούς φρούτων.
- Αυξήστε τις φυτικές σας ίνες τρώγοντας περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
- Καταναλώστε λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων σαρδέλας και σολομού, δύο φορές την εβδομάδα.
- Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερους ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρο ξηρών καρπών, αβοκάντο και ελαιόλαδο για υγιή λίπη.
- Ενσωματώστε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά.
- Πιείτε τσάι από βότανα, όπως τσάι τζίντζερ, σκόρδο, κανέλα ή δεντρολίβανο.
Πιθανά οφέλη για την υγεία
Χαμηλότερος κίνδυνος ασθένειας
Σύμφωνα με το CDC οι χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές και το εγκεφαλικό, είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας. Και οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Μείωση των σοβαρών συμπτωμάτων των χρόνιων παθήσεων
Τα συμπτώματα των χρόνιων παθήσεων, όπως ο μυϊκός πόνος, οι πρησμένες αρθρώσεις, ο κνησμός του δέρματος, η κούραση και οι εναλλαγές της διάθεσης, μπορεί να γίνουν εξουθενωτικά ή ενοχλητικά, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής.
Η έρευνα για τα αποτελέσματα μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας σε άτομα με ψωρίαση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κατάθλιψη διαπίστωσε βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων και ποιότητας ζωής σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι για κάποιον με χρόνια πάθηση, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να υποστηρίξει τη βελτιωμένη διαχείριση των συμπτωμάτων και την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ωστόσο, αντί να επικεντρώνεστε σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό, είναι προτιμότερο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ωμέγα-3 λιπαρά για να διαχειριστούν την κούραση.
Μειονέκτημα
Δεν μπορεί να θεραπεύσει τις ασθένειες
Αρκετοί ισότοποι στο διαδίκτυο συσχετίζουν τις αντιφλεγμονώδεις δίαιτες με τη θεραπεία των παθήσεων όπως η ινομυαλγία, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η αρθρίτιδα. Όμως ενώ οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες είναι αποτελεσματικές στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων, το να λέμε ότι αποτελούν θεραπεία για αυτοάνοσες και χρόνιες παθήσεις είναι υπερβολή.
Ένα άτομο θα πρέπει να υιοθετήσει μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα για να υποστηρίξει την κατάλληλη ιατρική θεραπεία και όχι για να την αντικαταστήσει.Οι συνήθειες του τρόπου ζωής παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της φλεγμονής. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Εν κατακλείδι αν και οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες μειώνουν τη φλεγμονή, δεν αποτελούν θεραπεία για αυτοάνοσες και χρόνιες παθήσεις και θα πρέπει να αποτελούν προσθήκη στην κατάλληλη ιατρική θεραπεία και όχι αντικατάσταση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.