WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μπορείς να ξέρεις πότε το έντερο σου είναι υγιές


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Ιανουαρίου 2024

Πώς μπορείς να ξέρεις πότε το έντερο σου είναι υγιές
pexels
Πώς ξέρετε πότε το έντερο σας λειτουργεί στα βέλτιστα επίπεδα;

Γνωρίζατε ότι περίπου το 70-80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερό σας; Δεν είναι περίεργο που η σημασία της καλής υγείας του εντέρου συζητείται τόσο ευρέως. Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη γενική υγεία και ευεξία, οπότε όταν το έντερο σας είναι λίγο εκτός λειτουργίας, γίνεται πραγματικά αισθητό.

Λοιπόν, πώς ξέρετε πότε το έντερο σας λειτουργεί στα βέλτιστα επίπεδα;

Το θέμα της υγείας του εντέρου συζητιέται παντού αυτή τη στιγμή. Εάν είστε διατροφολόγος και αντιμετωπίζετε έναν πολύπλοκο πελάτη, το έντερο είναι πάντα το πρώτο μέρος που ξεκινάτε. Ο λόγος είναι ότι, αν το έντερο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, απλά δεν είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε, γεγονός που εμποδίζει το σώμα να θεραπευτεί ή να λειτουργεί βέλτιστα.

Εάν το έντερο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, αυτό μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει την ανταπόκριση του στρες - και με την ποσότητα του εξωτερικού άγχους, δεν χρειαζόμαστε το πρόσθετο εσωτερικό άγχος. Από την άλλη πλευρά, ένα καλά λειτουργικό έντερο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του στρες.

Ποια είναι τα σημάδια της καλής υγείας του εντέρου;

Είτε η έλλειψη συμπτωμάτων που σχετίζονται με το έντερο, είτε η βέλτιστη υγεία μπορεί να είναι σημάδια καλής υγείας του εντέρου. Ωστόσο, συχνά αγνοούμε τη μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να αποδοθούν στην κακή υγεία του εντέρου. Αυτά μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

  • Ευρύτερα συμπτώματα, όπως δερματικές παθήσεις, ομίχλη εγκεφάλου, κατάθλιψη ή άγχος, πόνο στις αρθρώσεις, κακή ανταπόκριση στο στρες και αυτοανοσία.
  • Ειδικά συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο, όπως παλινδρόμηση οξέος, δυσπεψία, φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Η καλή υγεία του εντέρου θα σήμαινε την απουσία οποιουδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να έχετε ένα υγιές έντερο

Να τρώτε με ηρεμία. Μην τρώτε στο τρέξιμο, αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε, να χαλαρώσετε και να μυρίσετε το φαγητό σας. Δώστε στο σώμα σας την πιθανότητα να αφομοιώσει το φαγητό αποτελεσματικά, ώστε να μπορείτε να απορροφήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από αυτό.

Να τρώτε ποικιλία από πολύχρωμα τρόφιμα. Η τυπική σύσταση είναι 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας πολλά διαφορετικά λαχανικά και φρούτα, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς και σπόρους στα γεύματα και τρώγοντας εποχιακά.

Καταναλώστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση . Εάν δεν τα τρώτε τακτικά, ξεκινήστε αργά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Σκεφτείτε κεφίρ, kimchi, kombucha – 30 ml την ημέρα είναι ό,τι χρειάζεστε – ξινολάχανο, γιαούρτι, τέμπε, miso και προζύμι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.