WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωτεΐνη: Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιανουαρίου 2024

Πρωτεΐνη: Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά;
pexels
Είναι η πρωτεΐνη καλή για την απώλεια βάρους;

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελούν δομικά στοιχεία- που βρίσκονται στα μαλλιά, το δέρμα, τα οστά και τους μύες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πρωτεϊνών. Μερικές από αυτές είναι οι πρωτεΐνες που τρώμε, οι οποίες ονομάζονται διαιτητικές πρωτεΐνες. Άλλα είδη πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σώμα σας είναι επίσης απαραίτητα για:

  • Δημιουργία αντισωμάτων και υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

  • Ορμονική ισορροπία και ευεξία (οι ορμόνες παράγονται από πρωτεΐνες)

  • Ένας υγιής μεταβολισμός

Πάνω από 20 αμινοξέα είναι δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει όλα τα αμινοξέα από την αρχή, πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα αμινοξέα τρώγοντας διατροφικές πρωτεΐνες. Οι διατροφικές πρωτεΐνες περιλαμβάνουν κρέας, αυγά, τυρί, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Οι πρωτεΐνες ονομάζονται μακροθρεπτικά συστατικά επειδή είναι μεγαλύτερες από τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μέταλλα και βιταμίνες.

Το σώμα μας χρειάζεται τόσο τα μικροθρεπτικά όσο και τα μακροθρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει και να παραμείνει υγιές. Τα δύο άλλα είδη μακροθρεπτικών συστατικών είναι οι υδατάνθρακες και τα λίπη.

Είναι η πρωτεΐνη καλή για την απώλεια βάρους;

Δυστυχώς, οι μελέτες που εξετάζουν τις δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες δεν δείχνουν μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους. Οι ανασκοπήσεις πολλαπλών διατροφών δείχνουν επίσης ότι οποιοδήποτε βάρος που χάνεται ως αποτέλεσμα της προσαρμογής των μακροθρεπτικών συστατικών και της αύξησης της πρωτεΐνης ανακτάται κυρίως σε 12 μήνες.

Eπίσης η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να τρώτε για να διατηρήσετε υγιές βάρος εξαρτάται από την ηλικία σας, πόσο άπαχο μυ έχετε, τη γενική σας υγεία και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής σας, ακόμη και από μήνα σε μήνα ή χρόνο σε χρόνο.

Ο μέσος άνθρωπος (όχι ένας αθλητής ή ένας bodybuilder) καλό είναι να μην καταναλώνει περισσότερα από 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους. Αυτό θα ήταν περίπου 125 γραμμάρια/ημέρα για ένα άτομο 64 κιλών. Μερικοί από τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από υπερβολική διατροφική πρωτεΐνη είναι:

  • Πέτρες στους νεφρούς

  • Υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης εάν τρώτε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ή γαλακτοκομικών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ως πηγή πρωτεΐνης

  • Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2

  • Αυξημένος κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις

  • Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου

Jenny.Gr
pexels

Ποιες είναι οι καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης;

Τρόφιμα όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι και το τόφου παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης και, ως εκ τούτου, θεωρούνται πηγές άπαχης πρωτεΐνης. Οι φυτικές πρωτεΐνες βρίσκονται στις φακές, τα φασόλια, την κινόα και τη σόγια.

Η κατανάλωση πηγών πρωτεΐνης όπως φασόλια, ξηροί καρποί, ψάρια ή πουλερικά αντί του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και πολλούς καρκίνους. Ωστόσο, φροντίστε να ελέγξετε τις ετικέτες των τροφίμων για πρόσθετο νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Κάντε τις διατροφικές πρωτεΐνες μέρος του σχεδίου σας για την υγεία και τη διαχείριση του βάρους

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να είναι μέρος του πλάνου υγιεινής διατροφής και διαχείρισης βάρους. Απλώς φροντίζοντας να έχετε λίγη άπαχη πρωτεΐνη με κάθε σνακ και γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη ενέργεια και να είστε λιγότερο πεινασμένοι.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους είναι να βρείτε ένα είδος διατροφικού πλάνου που μπορείτε να ακολουθείτε εφόρου ζωής και όχι να είναι μια βραχυπρόθεσμη, γρήγορη λύση. Όποια δίαιτα, πρόγραμμα διατροφής επιλέξετε τελικά, το σχέδιό σας πρέπει να είναι προσιτό, ευχάριστο, υγιεινό και βιώσιμο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.