WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ): Γιατί μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσεις το βάρος και την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Φεβρουαρίου 2024

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ): Γιατί μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσεις το βάρος και την υγεία σου
pexels
Γιατί πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιουν ένα τόσο ατελές εργαλείο και τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντ' αυτού;

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα ανακριβές όργανο μέτρησης για την αξιολόγηση του βάρους κάποιου και της σχετικής υγείας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι το βασικό εργαλείο για γιατρούς, ερευνητές πληθυσμού και προσωπικούς εκπαιδευτές.

Γιατί όμως πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιουν ένα τόσο ατελές εργαλείο και τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντ' αυτού;

Τι είναι ο ΔΜΣ;

Ο ΔΜΣ είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος ελέγχου για την ταξινόμηση των ατόμων σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες βάρους: λιποβαρείς (ΔΜΣ μικρότερος από 18,5), κανονικό βάρος (18,5 έως 24,9), υπέρβαροι (25,0 έως 29,9) ή παχύσαρκοι (30 ή μεγαλύτερος).

Ποιος εφηύρε το ΔΜΣ;

Ο Βέλγος μαθηματικός Lambert Adolphe Jacques Quetelet (1796-1874) επινόησε το ΔΜΣ το 1832, ως μαθηματικό μοντέλο για να καταγράψει τα φυσικά χαρακτηριστικά του μέσου δυτικοευρωπαίου άντρα. Αρχικά ονομαζόταν Quetelet Index και δεν προοριζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ιατρικής αξιολόγησης. Ο Δείκτης Quetelex μετονομάστηκε σε «δείκτης μάζας σώματος» το 1972.

Τι συμβαίνει με το ΔΜΣ;

Η χρήση ενός μαθηματικού τύπου για να δώσει μια πλήρη εικόνα της υγείας κάποιου είναι απλώς αδύνατη. Ο ΔΜΣ δεν μετρά το σωματικό λίπος , μετράει απλώς το «υπερβάλλον» βάρος. Δεν κάνει διάκριση μεταξύ του σωματικού λίπους ή της οστικής μάζας ή του μυϊκού συστήματος και δεν ερμηνεύει την κατανομή του λίπους (που είναι προγνωστικός παράγοντας για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των μεταβολικών διαταραχών και των καρδιακών παθήσεων).

Επίσης, δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ κοινωνικών μεταβλητών, όπως το φύλο, η ηλικία και η εθνικότητα. Δεδομένου ότι η φόρμουλα του Quetelet χρησιμοποιούσε μόνο άντρες της Δυτικής Ευρώπης, τα ευρήματα δεν είναι κατάλληλα για πολλές άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μη ευρωπαϊκών εθνοτήτων, των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και των εγκύων γυναικών. Η υπερβολική εξάρτηση του ιατρικού επαγγέλματος στο ΔΜΣ μπορεί να βλάπτει την υγεία των ασθενών, καθώς αγνοεί πολλά από αυτά που μας κάνουν υγιείς και εστιάζει μόνο στη μάζα.

Jenny.Gr
pexels

Τι να χρησιμοποιήσουμε αντ 'αυτού;

Αντί να θεωρείται ο ΔΜΣ ως η κύρια διαγνωστική εξέταση για τον προσδιορισμό της υγείας ενός ατόμου, θα ήταν καλό να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα και εκτιμήσεις. Δεδομένου ότι οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το κοιλιακό λίπος γύρω από τα ζωτικά όργανα ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία , η περίμετρος της μέσης, η αναλογία μέσης προς τους γοφούς ή η αναλογία μέσης προς ύψος προσφέρουν πιο ακριβείς μετρήσεις της υγείας.

Περίμετρος μέσης : Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο κατανομής λίπους, ιδιαίτερα για αθλητές που έχουν λιγότερο λίπος και περισσότερους μύες. Είναι πιο χρήσιμο ως παράγοντας πρόβλεψης της υγείας όταν συνδυάζεται με τον ΔΜΣ .

Αναλογία μέσης-ισχίου : Υπολογίζει την αναλογία του σωματικού σας λίπους και πόσο αποθηκεύεται στη μέση, τους γοφούς και τους γλουτούς. Είναι η μέτρηση της μέσης διαιρούμενη με τη μέτρηση του ισχίου και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να είναι 0,85 ή λιγότερο για τις γυναίκες και 0,9 ή λιγότερο στους άνδρες για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων υγείας σε ηλικιωμένους , καθώς η διαδικασία γήρανσης αλλάζει τις σωματικές αναλογίες στις οποίες βασίζεται ο ΔΜΣ. Αυτό συμβαίνει επειδή η λιπώδης μάζα αυξάνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται με την ηλικία.

Αναλογία μέσης προς ύψος : Διαιρείται το ύψος με την περίμετρο της μέσης και ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι αυτό το μέτρο συσχετίζεται πιο έντονα με τις προβλέψεις για την υγεία.

Η σύσταση του σώματος και το ποσοστό σωματικού λίπους μπορούν επίσης να υπολογιστούν μέσω μέτρησης δερματικής πτυχής. Πρόσθετοι τρόποι για να μετρήσετε την υγεία της καρδιάς σας περιλαμβάνουν να ζητήσετε από το γιατρό σας να παρακολουθεί τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση. Αυτές οι πιο επίσημες εξετάσεις μπορούν να συνδυαστούν με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού.

Τι μας κάνει υγιείς εκτός από το βάρος;

Μια διατροφή που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, πηγές πρωτεϊνών με χαμηλά λιπαρά, όπως ψάρια και όσπρια , αυγά, γιαούρτι, τυρί, γάλα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών και αγγειακών παθήσεων.

Ο περιορισμός των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και των κορεσμένων και trans λιπαρών μπορεί να μας βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να αποτρέψουμε ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Επίσης η σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας βελτιώνει τη γενική υγεία. Το βάρος είναι μόνο μια πτυχή της υγείας και υπάρχουν πολύ καλύτερες μετρήσεις από το ΔΜΣ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.