Πολλά παιδιά περνούν από φάσεις ιδιότροπου φαγητού, άρνησης γευμάτων ή απλώς είναι πιο επιλεκτικά με το φαγητό γενικότερα. Ο όρος «επιλεκτική διατροφή» χρησιμοποιείται συχνά, αλλά δεν είναι πάντα χρήσιμος χαρακτηρισμός, καθώς τείνει να ελαχιστοποιεί τις πολύ πραγματικές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένα παιδιά και οι οικογένειες όταν πρόκειται για τα γεύματα.
Το επιλεκτικό φαγητό είναι πολύ συχνό. Μάλιστα εως και ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 2 ετών θα μπορούσαν να περιγραφούν επιλεκτικά στη διατροφή. Από την ηλικία των 18 μηνών, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται πιο ιδιότροπα διατροφικά πρότυπα. Τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν για τη δοκιμή νέων τροφών και μπορεί να αρχίσουν να απορρίπτουν ορισμένα τρόφιμα που απολάμβαναν στο παρελθόν.
Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να συνηθίσουν σε διαφορετικές γεύσεις, μυρωδιές και υφές τροφίμων. Νιώθουν πιο ασφαλή να τρώνε μόνο τα λίγα τρόφιμα που έχουν συνηθίσει. Αυτό μπορεί να κάνει τις ώρες των γευμάτων πολύ αγχωτικές τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Εάν ένα παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται κανονικά, τότε καταναλώνει τη σωστή ποσότητα τροφής για τις δικές του ανάγκες και ως γονέας στόχος σας πρέπει να είναι να οικοδομήσετε μια θετική σχέση με το φαγητό για το παιδί σας.
Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά θα αρχίσουν να ξαναδέχονται τα τρόφιμα που δεν θέλανε. Ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε το παιδί σας σε σε αυτή τη φάση.
Κατανοήστε το τι, πότε, που και πώς
Αρχικά, προσπαθήστε να μάθετε τι, πότε, πού και πώς το παιδί σας τρώει και δεν τρώει ορισμένα τρόφιμα. Η χρήση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό. Γράψτε πότε το παιδί σας ξεκίνησε τον δικό του αγώνα για ανεξαρτησία, που συνήθως αρχίζει στο στάδιο των 18 μηνών. Και στη συνέχεια αναρωτηθείτε εάν πιδεινώθηκε λόγω ασθένειας ή αλλαγής ρουτίνας.
Γίνετε το πρότυπο
Το να τρώμε μαζί ως οικογένεια είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά για το φαγητό. Κάντε τα γεύματα διασκεδαστικά μιλώντας για το φαγητό που τρώτε με θετικό τρόπο. Εμείς ως ενήλικες είμαστε εκείνοι που κάνουμε το φαγητό επιθυμητό στα παιδιά μας, γι' αυτό φροντίστε το παιδί σας να σας βλέπει να τρώτε το ίδιο φαγητό που του προσφέρετε και να είστε πρότυπο στον τρόπο που συμπεριφέρεστε γύρω από το γεύμα.
Κρατήστε μια τακτική ρουτίνα για τα γεύματα και τα σνακ
Επιδιώξτε 3 γεύματα και 2-3 προγραμματισμένα σνακ κάθε μέρα. Αποθαρρύνετε το τσιμπολόγημα, καθώς αυτό θα χορτάσει το παιδί σας και επομένως δεν θα έχει κίνητρο να δοκιμάσει μια νέα τροφή στο επόμενο γεύμα.
Δώστε στο παιδί σας επιλογές
Δώστε στο παιδί σας κάποια επιλογή για το τι θα φάει. Επίσης, σερβίρετε ένα «ασφαλές» ή αποδεκτό φαγητό σε ένα γεύμα που γνωρίζετε ότι το παιδί σας απολαμβάνει. Δεν θέλετε να αισθάνεται ανήσυχο, επειδή δεν θα ξέρει τι θα φάει, αντ αυτού θέλετε να προωθήσετε την απόλαυση και να διατηρήσετε το περιβάλλον χαλαρό.
Μειώστε την πίεση στα γεύματα
Η επανειλημμένη έκθεση σε τρόφιμα είναι το κλειδί. Δώστε στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες να δει, να μυρίσει, να αγγίξει, να γλείψει το φαγητό που έχει μπροστά του, χωρίς να το πιέζεται να το φάει. Προσπαθήστε να αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως «πάρε μόνο μια μπουκιά».
Κάντε υπομονή
Εισαγάγετε νέες τροφές σιγά-σιγά και προσπαθήστε να αλλάζετε ένα πράγμα τη φορά, ώστε να μην αγχώσεται το παιδί σας και τελικά αναιρέσετε οποιαδήποτε πρόοδο έχει σημειωθεί.
Εάν ανησυχείτε για τη διατροφική πρόσληψη του παιδιού σας ή για το πώς να το διαχειριστείτε, επικοινωνήστε με έναν ειδικό ώστε να σας δώσεις τις κατάλληλες συμβουλές. Και μην ξεχνάτε πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.