WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες βιταμινών


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Μαρτίου 2024

Οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες βιταμινών
pexels
Ποιες είναι οι πιο συχνές ανεπάρκειες βιταμινών;

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τυπική δυτική διατροφή , η οποία αποτελείται από συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας, τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλμυρά σνακ. Επιπλέον, η διατροφή είναι χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά.

Οι 4 πιο συχνές ανεπάρκειες βιταμινών

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών. Λειτουργεί επίσης ως προστατευτικός παράγοντας κατά του καρκίνου και του διαβήτη . Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρετε βιταμίνη D: Το φως του ήλιου και τα τρόφιμα. Οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης D είναι λίγες και περιλαμβάνουν έλαια από συκώτι ψαριών , λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών, συκώτι και μανιτάρια. Επίσης πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και άλλα τρόφιμα ( γάλα σόγιας ) είναι συνήθως εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας. Ο FDA επιβάλλει την προσθήκη φυλλικού οξέος σε όλα τα προϊόντα δημητριακών για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα παιδιά.

Οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ότι κάθε γυναίκα πρέπει να καταναλώνει 400 mg φυλλικού οξέος ημερησίως. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βρεθεί σε καλές ποσότητες σε τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια και τα φασόλια. Ορισμένα δημητριακά πρωινού είναι επίσης εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ.

Jenny.Gr
pexels

Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και στα παιδιά, ειδικά στα νήπια. Άτομα με νεφρική νόσο ή εντερική νόσο που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού. Οι πηγές τροφής της βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, το ψάρι, τα ρεβίθια και τις μπανάνες. Αρκετές τροφές είναι επίσης εμπλουτισμένες με το θρεπτικό συστατικό.

Βιταμίνη Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη

Η βιταμίνη Β12 είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που απαιτείται για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διατήρηση της υγείας των νευρικών κυττάρων. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία , πόνο στη γλώσσα , κατάθλιψη και αίσθημα μυρμηκίασης στα άκρα. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε αφθονία σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, το γάλα και τα πουλερικά. Τα άτομα που είναι vegans ή όσοι υποφέρουν από εντερικά προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας Β12.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.