WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι λόγοι που δεν χάνεις βάρος ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε θερμιδικό έλλειμμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Μαρτίου 2024

Οι κυριότεροι λόγοι που δεν χάνεις βάρος ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε θερμιδικό έλλειμμα
unsplash
Λόγοι για τους οποίους δεν χάνετε βάρος ακόμα και σε θερμιδικό έλλειμμα.

Το έλλειμμα θερμίδων είναι η μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη σε συνδυασμό με την αυξημένη ενεργειακή δαπάνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι μια τέλεια φόρμουλα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε με ασφάλεια ένα έλλειμμα θερμίδων και να δημιουργήσετε ένα βιώσιμο σχέδιο απώλειας βάρους.

Τι είναι το έλλειμμα θερμίδων;

Το έλλειμμα θερμίδων σημαίνει να καίτε ή να χρησιμοποιείτε περισσότερα καύσιμα από αυτά που καταναλώνετε. Αυτό το έλλειμμα μερικές φορές ονομάζεται αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο επειδή η παραγωγή υπερβαίνει την κατανάλωση ενέργειας. Για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, η εφαρμογή ενός ελλείμματος θερμίδων σημαίνει μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και αύξηση του επιπέδου σωματικής τους δραστηριότητας.

Ωστόσο, η μείωση των θερμίδων χωρίς τη διατροφική καθοδήγηση από ειδικούς δεν παράγει πάντα τα αποτελέσματα απώλειας βάρους που ελπίζατε. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά στοιχεία ενός σχεδίου απώλειας βάρους πρέπει να ευθυγραμμίζονται για να επιτύχετε τους στόχους σας. Ευτυχώς, έχετε τον έλεγχο ορισμένων από αυτές τις μεταβλητές, αλλά υπάρχουν επίσης παράγοντες που δεν μπορείτε να τροποποιήσετε (όπως η ηλικία ή το φύλο).

Το CDC ορίζει την υγιή, βιώσιμη απώλεια βάρους από μισό μέχρι ένα κιλό την εβδομάδα. Πριν μειώσετε τις θερμίδες, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις ημερήσιες ενεργειακές σας απαιτήσεις για να λειτουργήσετε και να παραμείνετε υγιείς. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 2.000 θερμίδες ημερησίως και μια πρόσληψη κάτω από 1.500 θεωρείται χαμηλή . Η συνεργασία με έναν ειδικό σε θέματα διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε την κατάλληλη μείωση θερμίδων.

Μπορεί το έλλειμμα θερμίδων να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Ένα έλλειμμα θερμίδων συνιστάται για κάποια απώλεια βάρους. Πρέπει να καίτε θερμίδες για να εξαντλήσετε τα αποθέματα λίπους στο σώμα σας και να χάσετε μάζα λίπους, ωστόσο, τα αποτελέσματα απώλειας βάρους είναι εξαιρετικά εξατομικευμένα και τα αποτελέσματα ποικίλλουν.

Η τρέχουσα έρευνα αναφέρει ότι η «καλύτερη προσέγγιση απώλειας βάρους» είναι αυτή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη. Διαφορετικά, το βάρος μπορεί να επανέλθει.

Πόσο καιρό πρέπει να έχετε έλλειμμα θερμίδων;

Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει το βάρος σας και θα πρέπει να διατηρήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων για τουλάχιστον ένα μήνα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ταχεία απώλεια βάρους μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στο βάρος του νερού και όχι στη μάζα λίπους.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην χάνετε βάρος σε ένα έλλειμμα θερμίδων

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα έλλειμμα θερμίδων από μόνο του μπορεί να μην έχει αποτελέσματα. Ας εξετάσουμε μερικούς λόγους και ας συζητήσουμε τι μπορείτε να κάνετε.

Είναι δύσκολο να ακολουθήσετε το έλλειμμα θερμίδων σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων εάν είναι πολύ περιορισμένο. Μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι πιο συχνά και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να φάτε υπερβολικά. Αν σας συμβαίνει αυτό, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το έλλειμμα θερμίδων σας και να επιλέγετε πιο συχνά χορταστικά τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα πλούσια σε πρωτεΐνες, αυγά και άλλες φυτικές επιλογές.

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολικό σας ρυθμό, καθιστώντας πιο δύσκολη την απώλεια βάρους. Αυτές οι επιδράσεις έχουν αναφερθεί σε φάρμακα που θεραπεύουν:

  • Κατάθλιψη

  • Διαταραχές διάθεσης

  • Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

  • Υψηλή πίεση του αίματος

  • Πόνος στο στήθος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Τα άτομα με παχυσαρκία ή ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορούν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην απώλεια βάρους. Μερικές φορές, η προσθήκη φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να δυσκολέψουν την απώλεια βάρους.

Αργός μεταβολισμός

Είναι πιθανό ο μεταβολισμός σας να είναι αργός, κάτι που δεν είναι δικό σας λάθος. Τόσοι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον μεταβολικό σας ρυθμό που είναι εκτός ελέγχου, όπως η ηλικία, το φύλο, η γενική υγεία και η γενετική. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, αλλά δεν είναι εγγυημένο ότι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος (ούτε απευθύνεται σε όλους).

Να θυμάστε ότι οι υγιεινές συμπεριφορές εξακολουθούν να είναι ωφέλιμες για τη συνολική σας ευημερία. Ακόμα κι αν δεν βλέπετε την ζυγαριά να αλλάζει τόσο γρήγορα όσο ελπίζατε, εξακολουθείτε να επωφελείστε από την επιλογή πιο θρεπτικών τροφών και να είστε σωματικά δραστήριοι.

Jenny.Gr
pexels

Υποκείμενες συνθήκες

Είναι πιθανό οι μη διαγνωσμένες ιατρικές καταστάσεις να επηρεάζουν τα αποτελέσματα απώλειας βάρους σας. Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής), ο οποίος είναι αρκετά κοινός, μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολικό ρυθμό. Ευτυχώς, ο γιατρός σας μπορεί να επανεξετάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας μέσω της αιμοληψίας και να προσφέρει επιλογές θεραπείας.

Άλλες υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν το βάρος περιλαμβάνουν το σύνδρομο Cushing και το μη διαγνωσμένο PCOS. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Κακός ύπνος

Το να μην κοιμάστε ποιοτικά μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές σας επιλογές και τη μεταβολική σας υγεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος διαταράσσει τη λειτουργία των ορμονών, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας.

Μια κακή νύχτα ύπνου δεν θα πρέπει να επηρεάζει σημαντικά τη συνολική υγεία σας, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε συχνά.

Μπορείτε να χάσετε βάρος και να χτίσετε μύες ενώ έχετε έλλειμμα θερμίδων;

Θεωρητικά, μπορεί να είστε σε θέση να κερδίσετε μύες ενώ ακολουθείτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά θα χρειαστείτε εξειδικευμένες διατροφικές συστάσεις για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.

Να θυμάστε ότι καθώς προπονείστε και αποκτάτε μύες, η μάζα σας μπορεί να αυξηθεί, επομένως το βάρος σας στη ζυγαριά μπορεί να αυξηθεί. Και πάλι, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και ένα υπέροχο σημάδι ότι γίνεστε πιο δυνατοί.

Το έλλειμμα θερμίδων λειτουργεί για όλους;

Όχι, το έλλειμμα θερμίδων δεν είναι ασφαλές για όλους. Ένα έλλειμμα θερμίδων δεν είναι κατάλληλο για μερικές ομάδες ανθρώπων:

  • Για τις έγκυες
  • Για εκείνους που αναρρώνουν από μια διατροφική διαταραχή

  • Για αθλητές με υψηλές επιδόσεις που χρειάζονται ενέργεια για να αποδώσουν

  • Για τους έφηβους και τα παιδιά

Ένα έλλειμμα θερμίδων συνιστάται για απώλεια βάρους, αλλά πρέπει να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία για να καθορίσετε έναν ασφαλή στόχο θερμίδων. Εάν δεν βλέπετε αποτελέσματα, ελέγξτε τα μεγέθη των μερίδων σας, την ποιότητα του ύπνου και τη ρουτίνα άσκησης για να προσπαθήσετε να διαπιστώσετε εάν έχετε απομακρυνθεί ακούσια από το πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.