WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει όταν νυστάζεις υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαρτίου 2024

Τι συμβαίνει όταν νυστάζεις υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας
pexels
Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας: Πρέπει να ανησυχείτε;

Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας (EDS) είναι ένα εξουθενωτικό σύμπτωμα που μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ένας αριθμός διαταραχών ύπνου μπορεί να προκαλέσει EDS. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η ναρκοληψία, η αϋπνία, οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού, οι παραυπνίες και άλλα. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε EDS, μια μελέτη ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη μιας πιθανής υποκείμενης αιτίας.

Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κόπωσης, κούρασης και υπερβολική επιθυμία για ύπνο. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει ακούσια κενά στον ύπνο σε ανεπιθύμητες στιγμές.

Καθώς το EDS είναι σύμπτωμα και όχι διάγνωση, είναι σημαντικό να διερευνηθεί με τη βοήθεια ενός γιατρού για να αποκαλυφθεί η βασική αιτία, ώστε να μπορεί να παρασχεθεί σωστή θεραπεία.

Τι είναι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ορίζεται ως ένα συντριπτικό αίσθημα εξάντλησης, κούρασης και κόπωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου το 18% των ατόμων προσβάλλονται από EDS. Οι άνθρωποι που νυστάζουν υπερβολικά μπορεί να βρεθούν να αποκοιμιούνται ακούσια σε ακατάλληλες καταστάσεις. Αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό, ειδικά επειδή το EDS μπορεί να βλάψει την ικανότητα ενός ατόμου να έχει καλές επιδόσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή ακόμα και κατά την οδήγηση.

Συμπτώματα υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εκτός από τα συμπτώματα της εξάντλησης και της υπνηλίας, το EDS μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα σχετικά συμπτώματα, όπως:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

  • Κακή διάθεση

  • Ευερέθιστο

  • Γνωστική δυσλειτουργία

Αιτίες υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Επειδή το EDS είναι σύμπτωμα και όχι μεμονωμένη διάγνωση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πολυάριθμα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το EDS. Είναι πιθανό να παραπεμφθείτε για μια μελέτη ύπνου, η οποία είναι μια εξέταση που αναλύει τη φυσιολογία του ύπνου σας και μπορεί να αναζητήσει πολλές διαταραχές ύπνου που μπορεί να συμβάλλουν στο EDS. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία του EDS προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή θεραπεία.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Εάν ροχαλίζετε, ξυπνάτε λαχανιασμένοι τη νύχτα ή αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και αφού κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα, μπορεί να έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου. Πρόκειται για μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη απόφραξη του αεραγωγού τη νύχτα, η οποία προκαλεί σύντομη διακοπή της αναπνοής. Ως απόκριση, το σώμα βιώνει μια «διέγερση» για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της αναπνοής. Αυτή η συνεχής διαταραχή του ύπνου είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει EDS.

Αϋπνία

Τα άτομα με αϋπνία δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να επιστρέψουν στον ύπνο μετά το ξύπνημα τη νύχτα. Λόγω αυτής της δυσκολίας μπορεί συχνά να εμφανιστεί EDS.

Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μια άλλη πιθανή αιτία υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή, που επηρεάζει μόνο περίπου έναν στους 2.000 ανθρώπους. Τα άτομα με ναρκοληψία έχουν ανεπάρκεια σε έναν νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται ορεξίνη, που μερικές φορές αναφέρεται και ως υποκρετίνη. Αυτή η ανεπάρκεια προκαλεί προβλήματα στην ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και προκαλεί σοβαρό EDS.

Προβλήματα κιρκάδιου ρυθμού

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού, οι οποίες εμφανίζονται όταν το φυσικό ρολόι του σώματος δεν συγχρονίζεται με το περιβάλλον. Η εργασία σε βάρδιες είναι μια κοινή αιτία προβλημάτων του κιρκάδιου ρυθμού. Τα άτομα που εργάζονται όλη τη νύχτα, για παράδειγμα, είναι επιρρεπή στο EDS επειδή το να είναι ξύπνιοι όλο το βράδυ μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ως προς την ώρα της ημέρας. Το ακανόνιστο μοτίβο ύπνου και η σύγχυση του ρολογιού του σώματος είναι αυτό που προκαλεί EDS σε αυτά τα άτομα.

Jenny.Gr
pexels

Παραυπνίες

Οι παραυπνίες είναι οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες συμπεριφορές ή εμπειρίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και συμβαίνουν ως αποτέλεσμα ατελούς διέγερσης από βαθύ ύπνο. Είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει πολλά προβλήματα ύπνου, όπως υπνοβασία, εφιάλτες, διαταραχή συμπεριφοράς ταχείας κίνησης των ματιών και πολλά άλλα. Λόγω της ανασταλτικής φύσης αυτών των συμπεριφορών στον ξεκούραστο ύπνο, οι παραυπνίες μπορεί να είναι αιτία EDS.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, κινήσεις των άκρων

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από μια συντριπτική επιθυμία για κίνηση των ποδιών, η οποία συχνά είναι χειρότερη τη νύχτα και ανακουφίζεται με το να σηκώνεστε και να κινείστε. Μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικό στον ύπνο, δεδομένης της εμφάνισής του τις νυχτερινές ώρες. Μόλις κοιμηθούν, τα άτομα με ανήσυχα πόδια μπορεί μερικές φορές να εμφανίσουν επίσης περιοδικές κινήσεις των άκρων (PLM), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή του ύπνου και επακόλουθο EDS.

Αντιμετώπιση της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η θεραπεία για το EDS καθοδηγείται από την υποκείμενη αιτία. Στα άτομα με υπνική άπνοια μπορεί να συνιστάται μια αναπνευστική μηχανή γνωστή ως συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για να βοηθήσει στη διόρθωση της αναπνοής τους. Οι συμπεριφορικές θεραπείες, τα φάρμακα και ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αϋπνίας, της ναρκοληψίας, των διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και των παραυπνιών.

Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ένα εξουθενωτικό σύμπτωμα και είναι χαρακτηριστικό πολλών διαταραχών ύπνου. Εάν παλεύετε με το EDS, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Όμως ενώ το EDS μπορεί να είναι οδυνηρό, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών θεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μόλις βρεθεί μια διάγνωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.