WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Mangosteen: Γιατί αυτό το εξωτικό φρούτο είναι τόσο σημαντικό για την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Μαρτίου 2024

Mangosteen: Γιατί αυτό το εξωτικό φρούτο είναι τόσο σημαντικό για την υγεία σου
unsplash
Είναι καλό το Mangosteen για εσάς;

Το Mangosteen είναι ένα φρούτο που καλλιεργείται κυρίως στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη. Είναι στρογγυλό, σκούρο μωβ ή κόκκινο με λευκό πολτό. Το Mangosteen αποκαλείται συχνά ο «βασιλιάς των φρούτων» και έχει συγκεντρώσει όλη την προσοχή για τα οφέλη του για την υγεία.

Τι είναι το Mangosteen

Το Mangosteen είναι ένα δημοφιλές φρούτο που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Στην παραδοσιακή ιατρική της Νοτιοανατολικής Ασίας, το mangosteen μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις, πληγές, φλεγμονές και διάρροια.

Τα Mangosteens είναι πλούσια σε ξανθόνες, ένα είδος πολυφαινόλης(ειδική φυτική ένωση). Οι ξανθόνες συνδέονται με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης ( οξειδωτικό στρες ) και των χρόνιων ιατρικών καταστάσεων.

Δύο μορφές ξανθονών αφθονούν στο mangosteen: η άλφα-μαγκοστίνηκαι γάμμα-μαγκοστίνη. Πολλές in vitro (εργαστηριακές) και μελέτες σε ζώα έχουν αξιολογήσει τις επιδράσεις της άλφα-μαγκοσίνης με τα αποτελέσματα να σχετίζονται με μειωμένη εμφάνιση του διαβήτη, του καρκίνου και την ασθένεια των ούλων, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Το Mangosteen είναι επίσης ένα εξαιρετικά θρεπτικό τροπικό φρούτο υψηλό σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα.

Το φρέσκο ​​mangosteen μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί στο τοπικό παντοπωλείο σας. Η κονσερβοποιημένη ή κατεψυγμένη μορφή μπορεί να είναι πιο εύκολα διαθέσιμη. Όταν αγοράζετε mangosteen, ελέγξτε την περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη επειδή τα κονσερβοποιημένα προϊόντα περιλαμβάνουν συχνά σιρόπι με ζάχαρη.

Το Mangosteen είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων , διαβήτη τύπου 2 , καρκίνου του παχέος εντέρου και θανάτου.

Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο Mangosteen

Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών (αμινοξύ), της χοληστερόλης , της γλυκόζης και των υδατανθράκων. Ενώ την αντιοξειδωτική λειτουργία προστατεύοντας από την καταστροφή των κυττάρων από ασταθή μόρια.

Ο χαλκός βοηθά στην παραγωγή ενέργειας, στον μεταβολισμό του σιδήρου και στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για τις λειτουργίες που σχετίζονται με τα αντιοξειδωτικά.

Το φυλλικό οξύ είναι ένας τύπος βιταμίνης Β που είναι απαραίτητος για την παραγωγή DNA και την κυτταρική διαίρεση. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Jenny.Gr
pexels

Οφέλη για την υγεία του Mangosteen

Αν και η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την κατανόηση των επιπτώσεων του mangosteen στην υγεία.

Ευαισθητοποίση της ινσουλίνης

Το εκχύλισμα Mangosteen μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη κάνοντας το σώμα πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μα δείχνει το πόσο καλά ανταποκρίνεται το σώμα στην ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη λήψη της γλυκόζης (ζάχαρης) από την κυκλοφορία του αίματος και στα κύτταρα για χρήση ως ενέργεια.

Η συμπλήρωση 400 χιλιοστόγραμμα (mg) mangosteen καθημερινά για 26 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα ινσουλίνης σε γυναίκες με παχυσαρκία σε μία κλινική δοκιμή. Οι συμμετέχοντες έλαβαν κάψουλες εκχυλίσματος, εκτός από την τήρηση του ελλείμματος θερμίδων , την άσκηση μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας και τη συνάντηση με έναν διαιτολόγο κάθε μήνα.

Μείωση της σωματικής κόπωσης από την άσκηση

Η μυϊκή κόπωση μετά την άσκηση μπορεί να οφείλεται σε εξαιρετικά ασταθή αντιδραστικά μόρια ή συσσώρευση γαλακτικού οξέος. Το Mangosteen μπορεί να μειώσει τη σωματική κόπωση από την άσκηση λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, τα οποία εμποδίζουν την παραγωγή ασταθών, αντιδραστικών μορίων. Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το mangosteen ανακουφίζει τη σωματική κόπωση από την άσκηση.

Πρόληψη των ασθένεια των ούλων

Η ουλίτιδα ( περιοδοντίτιδα ) είναι η μόλυνση και φλεγμονή των ούλων γύρω από τα δόντια . Η περιοδοντίτιδα που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών. Σε μια μελέτη, η σοβαρότητα της ουλίτιδας (πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων) ή της πρώιμης περιοδοντίτιδας βελτιώθηκε με ένα συμπλήρωμα που περιείχε 195 mg εκχυλίσματος mangosteen και πρόπολης. Η πρόπολη είναι μια ουσία που μοιάζει με τζελ και παράγεται από τις μέλισσες με αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Μια άλλη μελέτη παρατήρησε ότι ένα τοπικό τζελ που περιέχει 4% mangosteen που εγχύθηκε στα ούλα μείωσε την πλάκα και την αιμορραγία που σχετίζεται με την περιοδοντίτιδα. Οι ερευνητές αποδίδουν τις ευεργετικές επιδράσεις του mangosteen στην ασθένεια των ούλων στις αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητές του.

Αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που εξουδετερώνουν τα επιβλαβή μόρια (ελεύθερες ρίζες) που συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Εάν οι ελεύθερες ρίζες είναι περισσότερες από τα αντιοξειδωτικά του σώματος, τότε επέρχεται κυτταρική βλάβη και φλεγμονή.

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του Mangosteen οφείλεται στις ξανθόνες άλφα- και βήτα-μαγκοστίνη. Η άλφα-μαγκοστίνη αναστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων με βάση το mangosteen, όπως ο χυμός, αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι αυξήσεις έχουν οφέλη για την υγεία ή είναι κλινικά σημαντικές.

Υγεία του δέρματος

Το εκχύλισμα Mangosteen ωφελεί την υγεία του δέρματος, συγκεκριμένα την ακμή και τη βλάβη των ιστών από τη γήρανση και τον ήλιο. Μια μικρή ανθρώπινη μελέτη παρατήρησε μεγαλύτερη υγρασία και ελαστικότητα του δέρματος και λιγότερα σημάδια δερματικής βλάβης και γήρανσης με 100 mg εκχυλίσματος mangosteen. Το θετικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του mangosteen σε αντιοξειδωτικά, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα.

Η ακμή είναι μια από τις πιο κοινές φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Αν και υπάρχουν τοπικές κρέμες για τη θεραπεία της, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Η άλφα-μανγκοστίνη έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εφαρμόζονται στη θεραπεία της ακμής, επειδή η φλεγμονή και τα βακτήρια συμβάλλουν σημαντικά στην ακμή.

Μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι ένα καθαριστικό προσώπου που περιέχει εκχύλισμα mangosteen και άλλα βότανα μείωσε την ακμή και τη φλεγμονή μετά από οκτώ εβδομάδες. Το αν τα οφέλη οφείλονται στο mangosteen ή στα πρόσθετα εκχυλίσματα στο καθαριστικό παραμένει ασαφές.

Το Mangosteen φαίνεται πολλά υποσχόμενο για την υγεία του δέρματος, αλλά απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συγκεκριμένες μορφές και δοσολογίες.

Jenny.Gr
unsplash

Άλλα πιθανά οφέλη

Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι το mangosteen μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία και για άλλα θέματα, όπως τα ακόλουθα:

Υγεία της καρδιάς: Η έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα mangosteen μπορεί να αυξήσει την HDL χοληστερόλη, η οποία είναι προστατευτική έναντι των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του mangosteen για την υγεία της καρδιάς.

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα: Η συμπλήρωση με εκχύλισμα mangosteen μειώνει δυνητικά τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) . Η CRP είναι δείκτης φλεγμονής. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η CRP μειώνεται λόγω του ίδιου του mangosteen ή των επιδράσεων του στη σύνθεση του σώματος και τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία επηρεάζουν τη CRP.

Κατάθλιψη: Έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι η μακροχρόνια ή οξεία λήψη συμπληρωμάτων mangosteen βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Εν κατακλείδι το mangosteen είναι ένα θρεπτικό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για την υποστήριξη συγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας που σχετίζονται με αυτό και τις διάφορες μορφές του.

Απαιτείται επίσης πρόσθετη έρευνα για τον προσδιορισμό των οφελών για την υγεία των φρούτων, του χυμού και του εκχυλίσματος. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις περιορισμένες κλινικές δοκιμές με mangosteen γίνονται σε υγιή άτομα, περιορίζοντας την εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε άτομα με φλεγμονώδεις ή χρόνιες παθήσεις.

Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (όπως η βαρφαρίνη ) θα πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση mangosteen, γιατί οι ξανθόνες εμποδίζουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, επιβραδύνοντας την πήξη του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας και μώλωπες.

Η χρήση του συμπληρώματος θα πρέπει να εξατομικεύεται και να ελέγχεται από επαγγελματία υγείας. Κανένα συμπλήρωμα δεν προορίζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.