WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά, πρέπει να φοράς παπούτσια σε εσωτερικούς χώρους; Ειδικός απαντά


JTeam

3 Απριλίου 2024

Τελικά, πρέπει να φοράς παπούτσια σε εσωτερικούς χώρους; Ειδικός απαντά
Unsplash/Dillon Shook
Ίσως η σκέψη του να φορέσεις παπούτσια μέσα στο σπίτι, σε τρομοκρατεί

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μάθει ότι μόλις μπαίνουμε στο σπίτι, πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια για λόγους υγιεινής. Κατά καιρούς, παθολόγοι έχουν τοποθετεί επί του θέματος, σημειώνοντας ότι ακόμα κι εάν τα παπούτσια φαίνονται καθαρά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα μικρόβια και τοξίνες φέρουν στη σόλα τους. Εξάλλου, μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα παπούτσια συγκεντρώνουν πάνω τους εκατομμύρια βακτήρια.

Εκτός, όμως, από θέμα υγιεινής, οι περισσότεροι έχουμε την τάση να περπατάμε είτε ξυπόλητοι, είτε απλώς φορώντας κάλτσες μέσα στο σπίτι, για να αισθανόμαστε πιο άνετοι. Αυτή η συνήθεια, όμως, σύμφωνα με την ποδολόγο Πρίγια Πάρθασαραθι, η οποία και μίλησε στο περιοδικό «TIME», έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την εμφάνιση πόνου στα πόδια καθώς εντείνει και την καταπόνηση των πελμάτων μας. Η λύση; «Φορέστε παπούτσια μέσα στο σπίτι. Θα δείτε μεγάλη διαφορά», τόνισε η ειδικός.

Jenny.Gr
Unsplash/Christopher Burns

«Οι περισσότεροι περπατάμε πολλές ώρες ξυπόλητοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε, σηκωνόμαστε και καθόμαστε στην κουζίνα, ενώ μαγειρεύουμε, ενώ πλένουμε πιάτα ή ενώ απλώνουμε ρούχα και έτσι καταπονούμε τα πέλματά μας. Τα σκληρά δάπεδα δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη των πελμάτων ή απορρόφηση των κραδασμών», συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «η επαναλαμβανόμενη πίεση στο πόδι για εβδομάδες και μήνες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα ή η αχίλλειος τενοντίτιδα».

Η Πρίγια Πάρθασαραθι, ανέφερε στο περιοδικό, ότι όταν περπατάμε ξυπόλητοι, έχουμε και περισσότερες πιθανότητες να σκοντάψουμε ή να χτυπήσουμε πάνω σε αντικείμενα. «Σίγουρα με τα παπούτσια, προσφέρουν περισσότερη σταθερότητα από ό,τι αν είμαστε ξυπόλητοι ή με κάλτσες», σημείωσε.

Αυτή τη στιγμή που διαβάζεις το άρθρο, ίσως η σκέψη του να φορέσεις παπούτσια μέσα στο σπίτι, σε τρομοκρατεί. Υπάρχει, όμως, μια εύκολη λύση σε αυτό: το να έχεις ένα ζευγάρι αποκλειστικά για χρήση εντός του σπιτιού. Μπορεί το συγκεκριμένο ζευγάρι να είναι παντόφλες, ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό, αυτή η επιλογή δεν παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στα πέλματά μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.