WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το αλκοόλ συνδέεται με καρδιολογικά προβλήματα στις γυναίκες - Όσα δείχνει νέα έρευνα


JTeam

3 Απριλίου 2024

Το αλκοόλ συνδέεται με καρδιολογικά προβλήματα στις γυναίκες - Όσα δείχνει νέα έρευνα
Unsplash
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την αυξημένη εμφάνιση καρδιολογικών προβλημάτων στις γυναίκες

Το αλκοόλ είναι ευρέως γνωστό ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σου. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την πρόταση την έχουμε ακούσει δεκάδες φορές, είτε από τους γονείς μας είτε από ειδικούς σε θέματα υγείας και διατροφής και έτσι, γενικότερα, προσπαθούμε να κρατάμε ένα μέτρο.

Επίσης γνωστή είναι η φράση πως «ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην υγεία» και δεν θα πούμε ψέματα, την έχουμε σκεφτεί πριν παραγγείλουμε το ποτό μας στον σερβιτόρο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας αυτή η πρόταση δεν ανταποκρίνεται 100% στην αλήθεια.

Σε νέα έρευνα που διεξήχθη από το Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια, στην οποία συμμετείχαν 432.265 άτομα - περίπου 243.000 άνδρες και 189.000 γυναίκες μεταξύ 18 και 65 ετών - οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έπιναν κατά μέσο όρο περισσότερα από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο.

Jenny.Gr
Unsplash

Η στεφανιαία νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα «μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά αγωνίζονται να στείλουν αρκετό αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον καρδιακό μυ», σύμφωνα με την κλινική Mayo. Τα συμπτώματα είναι συνήθως η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις το έμφραγμα.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα μελετήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ που έκαναν για έναν χρόνο, από το 2014 ως το 2015. Τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές εντόπισαν πως περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο.

Όσοι κατανάλωσαν 1-2 ποτήρια την εβδομάδα μπήκαν στην κατηγορία χαμηλής κατανάλωσης, όσοι έπιναν 3-7 ποτήρια εβδομαδιαίως στην κατηγορία μέτριας κατανάλωσης, ενώ όσες γυναίκες έπιναν πάνω από 8 ποτήρια την εβδομάδα μπήκαν στην κατηγορία υψηλής κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πίνοντας 8 ή παραπάνω ποτήρια αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα, υπάρχει 33% έως 51% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε νεαρές έως μεσήλικες γυναίκες σε σύγκριση με γυναίκες που έπιναν λιγότερο.

Εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο, προφανώς, είναι οι γυναίκες που ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή στην υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η οποία συνδέθηκε με 68% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Jenny.Gr
Unsplash

«Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την παχυσαρκία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις», υποστήριξε η επικεφαλής της μελέτης Στέισι Στέρλινγκ. Πόρισμα αυτής της έρευνας αποτελεί, επίσης, ότι ο οργανισμός μιας γυναίκας διαχειρίζεται δυσκολότερα το αλκοόλ από αυτόν ενός άνδρα λόγω των βιολογικών διαφορών τους, με αποτέλεσμα οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με στεφανιαία νόσο απ' ότι οι άνδρες που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία.

Αν μετά από αυτό το άρθρο θέλεις να περιορίσεις το αλκοόλ που πίνεις μέσα στην εβδομάδα, επίλεξε μπύρες ή άλλα ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ την επόμενη φορά που θα βγεις έξω ή θα πας στην κάβα της γειτονιάς σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό θα ήταν να σκεφτείς για ποιον λόγο θέλεις να πιεις ένα αλκοολούχο ποτό πριν το καταναλώσεις. Για χαλάρωση, για παρέα ή απλώς επειδή θέλεις κάτι να πιεις; Ανακάλυψε τι σε ωθεί στο μπαρ του σπιτιού σου κι άλλαξε αυτή τη συνήθεια.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.