WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σου - Πώς να τα αναγνωρίσεις


JTeam

8 Απριλίου 2024

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σου - Πώς να τα αναγνωρίσεις
Unsplash
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν σε βάθος χρόνου την υγεία μας

Η σωστή διατροφή δεν συνδέεται μόνο με τα κιλά - που έρχονται σε δεύτερη μοίρα - αλλά πρωτίστως με τη σωστή και καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τα τρόφιμα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε μέσα στην ημέρα μας είναι εκείνες που πρέπει να μας δίνουν ενέργεια και δύναμη, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να παραμείνουμε χορτάτες καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής.

Και μπορεί το γρήγορο φαγητό να είναι πάντα μια καλή λύση, όμως σημαντικός παράγοντας είναι και η ποιότητα της τροφής που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Συνήθως, οι γρήγορες λύσεις που υπάρχουν στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας είναι συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και περιέχουν συντηρητικά και αχρείαστες θερμίδες.

Αν και εκ πρώτης όψεως δεν τα καταλαβαίνουμε, αυτά υπάρχουν εκεί έξω και σίγουρα δεν κάνουν όσο καλό πιστεύουμε στον οργανισμό μας. Τα εν λόγω προϊόντα είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Το γεγονός ότι είμαστε πολυάσχολοι και προσπαθούμε μέσα σε λίγο χρόνο να τακτοποιήσουμε πολλές υποχρεώσεις έχει αντίκτυπο στη διατροφή μας, καθώς αυτομάτως βγαίνει από τις προτεραιότητες και η επιλογή τροφών γίνεται με στόχο να καλυφθεί η πείνα μας.

Jenny.Gr
Unsplash

Το εύλογο ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Η ανάγνωση ετικετών των εκάστοτε προϊόντων θα δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αρχικά, πρέπει να δεις τι επεξεργασία έχει υποστεί ένα τρόφιμο αλλά και ποια είναι η διατροφική αξία του. Μπορεί κάποιες τροφές να παρέχουν ενέργεια, ωστόσο υστερούν στις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας.

Για παράδειγμα, τα μπισκότα και τα αναψυκτικά έχουν τη δυνατότητα να μας γεμίσουν ενέργεια, όμως στερούνται παντελώς θρεπτικών συστατικών και έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν στη διατροφή μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να τροποποιηθεί και το βάρος μας χωρίς να το καταλάβουμε.

«Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τα γενικά διατροφικά μας πρότυπα», υποστηρίζει η Καρολίνα Πασερέλο, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος και εκπρόσωπος του Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Jenny.Gr
Unsplash

Η αλήθεια είναι τα επεξεργασμένα προϊόντα είναι πολλά και υπάρχουν στα ράφια των super markets, συνεπώς καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικές την επόμενη φορά που θα πάμε να τα βάλουμε στο καλάθι μας.

Η λίστα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία μας

-συσκευασμένο ψωμί
-δημητριακά πρωινού και μπάρες
-παγωτό
-αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά
-παγωτό και κατεψυγμένα επιδόρπια
-συσκευασμένα σνακ και μπισκότα
-σοκολάτες, καραμέλες και είδη ζαχαροπλαστικής
-επιδόρπια γιαουρτιού με ζάχαρη

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Κολομβίας, η κακή διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με την πρόωρη γήρανση, ενώ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Συνεπώς, η υγιεινή διατροφή πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό μας συνδέεται και με την εξωτερική εμφάνισή μας.

Αν, λοιπόν, βρίσκεσαι σε μια διαδικασία να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες, μπορείς να αρχίσεις από μικρά βήματα. Το να διαβάζεις τις ετικέτες των προϊόντων, να προσθέσεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο πρόγραμμά σου και να αποφεύγεις τα σνακ είναι μια καλή αρχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.