WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 απλά tips για να μειώσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Απριλίου 2024

4 απλά tips για να μειώσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης
pexels
Η κορτιζόλη είναι κοινώς γνωστή και ως «ορμόνη του στρες»,

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι τόσες πολλές, που πολλές φορές πρέπει να κάνετε ταχυδακτυλουργικά για να τα βγάλετε εις πέρας. Και φυσικά το αποτέλεσμα ενός ταραχώδους προγράμματος είναι τα αυξημένα επίπεδα άγχους. Τι κρύβεται όμως πραγματικά πίσω από το αίσθημα του στρες και γιατί συμβαίνει;

Η απάντηση είναι μια χημική ουσία που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται στα επινεφρίδια (που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους νεφρούς). Ακριβώς όπως οι άλλες χημικές ουσίες που παράγει το ενδοκρινικό σας σύστημα, η κορτιζόλη βοηθάει τον οργανισμό να ανταπεξέρχεται στις μακροχρόνιες καταστάσεις του στρες.

Η κορτιζόλη κατηγοριοποιείται ως γλυκοκορτικοειδής ορμόνη, η οποία είναι ένας τύπος ορμόνης που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του μεταβολισμού και τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης, μεταξύ άλλων. Λειτουργεί σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των ιστών και των οργάνων, και πρέπει να διατηρείται σε πολύ ακριβή ισορροπία για να είναι αποτελεσματική.

Ένας από τους κύριους σκοπούς της κορτιζόλης είναι να ρυθμίζει τη φυσική απόκριση του σώματός σας στο στρες. Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση στο σώμα, αλλά μπορεί να παρουσιάσει μερικά δύσκολα συμπτώματα όταν γίνεται πολύ έντονο. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι στρες:

  • Οξύ στρες (ο φόβος του ξαφνικού κινδύνου, όπως η ελάχιστη αποφυγή ενός τροχαίου ατυχήματος)

  • Χρόνιο στρες (που προκαλείται από συνεχείς καταστάσεις που προκαλούν άγχος)

  • Τραυματικό στρες (όταν έχετε μια εμπειρία παραλίγο θανάτου)

Το σώμα και ο εγκέφαλός αντιδρούν στο στρες με διάφορους τρόπους, επομένως η δουλειά της κορτιζόλης είναι να διατηρεί τα πάντα όπως θα έπρεπε. Όταν η κορτιζόλη απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια σας, οι υποδοχείς σε άλλα μέρη του σώματος είναι έτοιμοι να τη λάβουν και να τη χρησιμοποιήσουν. Ένα παράδειγμα είναι το νευρικό σύστημα, το οποίο είναι ένα από τα πρώτα σωματικά συστήματα που αισθάνονται τις επιπτώσεις του στρες. Υπάρχουν δύο μέρη του συνολικού νευρικού συστήματος, το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τις αντιδράσεις στο στρες που μπορείτε να αισθανθείτε, όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός, εφίδρωση και αυξημένος ρυθμός αναπνοής. Η κορτιζόλη απελευθερώνεται και λαμβάνεται από το νευρικό σύστημα για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας σε εγρήγορση σε περίπτωση που βρίσκεστε σε κίνδυνο. Με άλλα λόγια, παρατείνει την επίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, έτσι ώστε να παραμείνετε σε κατάσταση μάχης ή φυγής μέχρι να φύγει ο αντιληπτός «κίνδυνος».

Τι γίνεται όμως αν δεν χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον ώθηση στην καθημερινότητά μας; Πώς αντιμετωπίζουμε την περίσσεια κορτιζόλης;

Η υπερπαραγωγή κορτιζόλης μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στη γενική υγεία σας. Τα συμπτώματα της υπερβολικής κορτιζόλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση βάρους

  • Πονοκέφαλοι

  • Αϋπνία

  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση

  • Αναπνευστικά προβλήματα

  • Πόνοι στο στομάχι και άλλα πεπτικά προβλήματα

  • Μυϊκός πόνος

Όλα αυτά τα συμπτώματα κάνουν την καθημερινότητα πιο δύσκολη, επομένως το να ελέγχετε το σώμα σας και να λαμβάνετε μέτρα για να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα στρες είναι το κλειδί για να είστε σε ηρεμία. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας και να διατηρήσετε υπό έλεγχο το σύστημα διαχείρισης του στρες του σώματός σας.

Jenny.Gr
pexels

4 απλά tips για να μειώσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης

Βόλτα σε εξωτερικούς χώρους

Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το συνολικό άγχος. Απλά περνώντας είκοσι λεπτά έξω στη φύση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης σας.

Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο ευεργετική για τη γενική υγεία αλλά και για τη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης. Το να κάνετε έναν γρήγορο περίπατο ή τζόκινγκ ή ακόμα και να παίξετε με τον σκύλο σας είναι εύκολοι τρόποι για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης.

Ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η αποφυγή της υπερβολικής καφεΐνης είναι ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε το ενδοκρινικό σας σύστημα υγιές. Δίνοντας στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά και τα καύσιμα που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει, αφαιρείτε την περιττή καταπόνηση, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να λειτουργεί σωστά. Η κατανάλωση καφεΐνης είναι καλή με μέτρο, γιατί η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του άγχους.

Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ύπνος επηρεάζει την έκκριση κορτιζόλης. Συνήθως, τα επίπεδα κορτιζόλης πέφτουν περίπου τα μεσάνυχτα και κορυφώνονται γύρω στις 9:00 π.μ. Έτσι λοιπόν η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης.

Συμπερασματικά, η κορτιζόλη είναι απαραίτητη για τις διαφόρων διεργασιών στον οργανισμό. Όμως, η διατήρηση των επιπέδων κορτιζόλης σε ένα υγιές επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.