Η παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου μετακινείται στον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου. Είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις της πεπτικής υγείας και μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως ορισμένα τρόφιμα, το αλκοόλ, το κάπνισμα και το στρες.
Η παλινδρόμηση μπορεί να είναι ήπια άβολη έως εξουθενωτική. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν μαζί με την παλινδρόμηση περιλαμβάνουν καούρα, βήχα, αλλαγές φωνής, πονόλαιμο και ναυτία. Είναι πιθανό να έχετε περιστασιακή παλινδρόμηση χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας, αλλά θα μπορούσε να υποδηλώνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) εάν συμβαίνει πιο συχνά. Η μακροχρόνια βλάβη από το οξύ μπορεί να αυξήσει ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Η εύρεση του σωστού συνδυασμού αλλαγών στον τρόπο ζωής για ανακούφιση μπορεί να χρειαστεί χρόνο και πειραματισμούς, αλλά η διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών ποτών, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για οποιαδήποτε πάθηση της γαστρεντερικής υγείας. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι να πίνετε για την παλινδρόμηση οξέος, συμβουλές για το πώς να την αντιμετωπίσετε και πότε είναι ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Ποια είναι τα αίτια της παλινδρόμησης οξέος
Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι η παλινδρόμηση οξέος προκαλείται από υπερπαραγωγή οξέος στο στομάχι, αλλά τα άτομα με ΓΟΠΝ συχνά έχουν λιγότερο οξύ στο στομάχι. Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να συμβεί με μια επιπλέον ενδοκοιλιακή πίεση ή εάν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES) είναι αδύναμος, χαλαρός ή δυσλειτουργεί.
Συνήθως, ο οισοφαγικός σφιγκτήρας ανοίγει για να επιτρέψει στα τρόφιμα και τα υγρά να περάσουν στο στομάχι, αλλά στη συνέχεια κλείνει γρήγορα. Όμως όταν ο σφιγκτήρας δεν κλείνει σωστά, το οξύ που θα έπρεπε να παραμείνει στο στομάχι χύνεται προς τα πίσω στον οισοφάγο σας.
Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην παλινδρόμηση οξέος. Η αιτία συνήθως σημαίνει ότι το πρόβλημα συνδέεται με μια κατάσταση υγείας, ενώ οι αιτίες είναι συνήθειες του τρόπου ζωής ή τροφές που επιδεινώνουν την παλινδρόμηση.
Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Εγκυμοσύνη
- Κεντρική παχυσαρκία
- Διατροφικές ευαισθησίες
- Χρήση φαρμάκων
- Καταστάσεις υγείας του πεπτικού συστήματος όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
- Διαφραγματοκήλη
Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν παλινδρόμηση οξέος μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Τροφή
- Ποτά
- Στρες
- Κάπνισμα
- Υπερφαγία
Τι να πίνετε για την παλινδρόμηση οξέος
Όταν εξετάζετε τι να πιείτε για την παλινδρόμηση οξέος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα για κάποιον άλλον. Τα ερεθίσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επομένως είναι απαραίτητο να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Ακολουθούν ορισμένες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη.
Τσάι τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ένα αντιφλεγμονώδες φυτό και είναι γνωστό ότι βοηθά στα πεπτικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την υγεία του πεπτικού συστήματος, επειδή μπορεί να βοηθήσει με την παλινδρόμηση, τη ναυτία και το φούσκωμα. Το τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει την γαστρική κένωση και να μειώσει την πίεση στον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
Χυμός αλόης βέρα
Ο χυμός αλόης έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι καταπραϋντικός για τη γαστρική επένδυση και να μειώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης.
Τσάγια από βότανα
Τα τσάγια που παρασκευάζονται από βότανα όπως χαμομήλι, ρίζα γλυκόριζας, ρίζα marshmallow και φτελιά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του ερεθισμού στην πεπτική οδό. Αυτά τα καταπραϋντικά βότανα καταπραΰνουν ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τον ερεθισμό.
Νερό καρύδας
Το νερό καρύδας είναι μια φυσική πηγή ηλεκτρολυτών και μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των υγρών του σώματός σας. Είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο για την υποστήριξη των υγιών επιπέδων μετάλλων, συμβάλλοντας στη συνολική ευεξία.
Πώς βοηθά το νερό στην παλινδρόμηση οξέος;
Το νερό είναι αδιαπραγμάτευτο για τη γενική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει με την παλινδρόμηση οξέος. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συχνών γουλιών νερού θα μπορούσε να βοηθήσει καθαρίζοντας το οξύ από τον οισοφάγο.
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, το νερό βοηθά επίσης να διατηρείται ομαλή τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, υποστηρίζοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
Ποτά που πρέπει να αποφεύγετε με παλινδρόμηση οξέος
Όσο σημαντικό είναι να σκεφτείτε τι να πιείτε εάν έχετε παλινδρόμηση, τα ποτά που πρέπει να αποφύγετε είναι εξίσου σημαντικά. Ορισμένα συστατικά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, να ερεθίσουν τον οισοφάγο ή ακόμα και να μειώσουν την πίεση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.
Συχνά οι μελέτες είναι μικτές και η έρευνα έχει βρει αντικρουόμενα αποτελέσματα, υποδεικνύοντας τη σημασία της εξατομίκευσης της διατροφής και των επιλογών των ποτών σας με βάση αυτό που λειτουργεί για το σώμα σας. Ίσως θελήσετε να αποφύγετε τα ακόλουθα ποτά επειδή θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος.
Χυμός εσπεριδοειδών
Μπορεί να θέλετε να παραλείψετε εκείνο τον χυμό γκρέιπφρουτ εάν η παλινδρόμηση οξέος είναι σε έξαρση. Τα εσπεριδοειδή συνδέονται με την παλινδρόμηση και μπορεί να συμβάλλουν μειώνοντας την πίεση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και ερεθίζοντας τον οισοφάγο.
Ροφήματα με καφεΐνη
Τα ποτά με καφεΐνη βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας "μην πίνετε" για την παλινδρόμηση οξέος, αλλά οι μελέτες είναι ανάμεικτες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση, ενώ άλλες δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ τσαγιού, καφέ ή παλινδρόμησης. Η καφεΐνη θα μπορούσε να χαλαρώσει τον LES, επομένως ίσως αξίζει να περιορίσετε την πρόσληψη της, εάν παλεύετε με την παλινδρόμηση οξέος.
Αλκοόλ
Η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με ΓΟΠΝ και παλινδρόμηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος και να χαλαρώσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρας.
Τσάι μέντας
Το τσάι μέντας χρησιμοποιείται συχνά ως πεπτικό βοήθημα και μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο για συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως ναυτία, κράμπες και δυσπεψία. Ωστόσο, εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σας, καθώς η μέντα μπορεί να μειώσει την πίεση του LES και να χαλαρώσει τον οισοφάγο και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Ανθρακούχα αναψυκτικά
Το ανθρακούχο νερό είναι παντού και μπορεί να είναι ένα νόστιμο διάλειμμα από το κανονικό νερό, αλλά μπορεί να υπάρχουν καλύτερες επιλογές για άτομα με παλινδρόμηση. Η έρευνα δείχνει ότι τα ανθρακούχα ποτά θα μπορούσαν να αλλάξουν την οξύτητα του γαστρεντερικού σωλήνα και να αυξήσουν την πίεση του LES, συμβάλλοντας και τα δύο στα συμπτώματα.
Σημείωση: Ίσως έχετε διαβάσει ότι το μηλόξυδο είναι μια σπιτική θεραπεία για την παλινδρόμηση οξέος. Όμως ενώ ορισμένοι επισημαίνουν ότι βοηθά στην παλινδρόμηση, δεν υπάρχει καμία επιστήμη για να το υποστηρίξει. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν το πάρετε ως θεραπεία, καθώς η οξύτητα από το ξύδι θα μπορούσε να ερεθίσει το γαστρεντερικό σωλήνα.
Θεραπεία παλινδρόμησης οξέος
Η θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες.
Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την παλινδρόμηση στοχεύουν συνήθως στο οξύ του στομάχου. Τα αντιόξινα εξουδετερώνουν το οξύ στο στομάχι, ενώ οι αναστολείς Η2 και οι PPI μειώνουν το οξύ που παράγει το στομάχι σας. Το πρόβλημα με αυτές τις επιλογές είναι ότι μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και πολλές δεν προορίζονται για μακροχρόνια χρήση.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία και να προσφέρουν μόνιμη ανακούφιση. Ωστόσο, η συνεργασία με έναν επαγγελματία που κατανοεί την παλινδρόμηση και το ΓΟΠ και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας για τις ανάγκες σας.
6 πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος
Εκτός από τα ποτά, μπορείτε να κάνετε πολλές άλλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος.
- Τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προσθέσει πίεση στον οισοφάγο, οδηγώντας σε περισσότερα συμπτώματα. Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα ή να τρώτε μεγάλα γεύματα (ειδικά το βράδυ).
- Αποφύγετε να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Το να ξαπλώνετε μετά το φαγητό μπορεί να ασκήσει πίεση στο LES και να αυξήσει την πιθανότητα ενός επεισοδίου παλινδρόμησης οξέος.
- Περιορίστε τα πικάντικα ή τηγανητά φαγητά. Τα πικάντικα τρόφιμα ή αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πιο πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.
- Ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας το βράδυ. Η βαρύτητα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του οξέος από τον οισοφάγο σας (σε αντίθεση με το να ξαπλώνετε σε επίπεδο όπου η πίεση μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα).
- Βρείτε υγιείς τρόπους διαχείρισης του άγχους. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος. Η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές, η γιόγκα ή οτιδήποτε άλλο σας χαλαρώνει μπορεί να σας βοηθήσει.
- Διαχειριστείτε το βάρος. Ένα υγιές βάρος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παλινδρόμησης. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ μειώνοντας την οισοφαγική πίεση.
Πότε να δείτε έναν γιατρό
Περιστασιακή παλινδρόμηση μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να μην χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση οξέος αρκετές φορές την εβδομάδα ή έχετε άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, είναι καιρός να δείτε έναν γιατρό για ιατρική συμβουλή. Μπορεί να παρέχει μια ενδελεχή αξιολόγηση για να αποκλειστούν τυχόν υποκείμενα ζητήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), και να προσφέρει εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας.
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος και τη συνολική υγεία του εντέρου . Μπορείτε να κάνετε θετικές αλλαγές κατανοώντας καλύτερα πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε διαφορετικές τροφές.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.