Τελικά, σε δηλητηριάζουν οι τεχνητές χρωστικές των τροφίμων; Μάθε όλη την αλήθεια
Τζουλιάννα Καρνέζη
15 Απριλίου 2024
Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες των τροφίμων έχουν πυροδοτήσει πολλές διαμάχες στον κόσμο της ευεξίας, γιατί πιστεύεται ότι προκαλούν διάφορες καταστάσεις όπως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αυτισμός, καρκίνος, ημικρανίες και γαστρεντερικά προβλήματα. Εξαιτίας αυτών των ισχυρισμών, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να καταναλώσουν χρωστικές τροφίμων.
Υπάρχει όμως κάποια αλήθεια σε αυτούς τους τρομακτικούς ισχυρισμούς; Ή είναι όντως ασφαλείς για κατανάλωση οι βαφές τροφίμων;
Τι είναι οι τεχνητές χρωστικές ουσίες των τροφίμων
Τεχνητές βαφές τροφίμων (ονομάζονται επίσης χρωστικές τροφίμων) προστίθενται σε ορισμένα τρόφιμα για να δημιουργήσουν φωτεινά χρώματα και να τα κάνουν πιο ελκυστικά οπτικά. Εκτός από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι βαφές τροφίμων προστίθενται επίσης σε ορισμένα ποτά και φαρμακευτικά προϊόντα.
Πώς παρασκευάζονται οι βαφές τροφίμων;
Σήμερα, οι τεχνητές βαφές τροφίμων προέρχονται από το πετρέλαιο. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ ανησυχητικό, αλλά να είστε βέβαιοι ότι το τελικό προϊόν υποβάλλεται σε αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν ίχνη πετρελαίου.
Οι ρυθμιστικοί φορείς αξιολογούν όλα τα πρόσθετα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των τεχνητών όσο και των φυσικών βαφών, προτού επιτρέψουν τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά. Επιπλέον, ο κάθε φορέας απαιτεί τα πρόσθετα χρωστικών τροφίμων να αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να προσδιορίζουν ποιες έχουν προστεθεί.
Η ασφάλεια όλων των προσθέτων τροφίμων, των οποίων η χρήση επιτρέπεται σήμερα, έχουν αξιολογηθεί από την επιστημονική επιτροπή για τα τρόφιμα (SCF) και/ή την ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA). Ο κατάλογος της ΕΕ περιλαμβάνει μόνο πρόσθετα των οποίων οι προτεινόμενες χρήσεις θεωρούνται ασφαλείς. Μπορείτε επίσης να βρείτε μια πιο ολοκληρωμένη λίστα εδώ .
Τρόφιμα που συχνά περιέχουν χρωστικές τροφίμων
Πολλά από τα τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί χρωστικές τροφίμων υποβάλλονται σε επεξεργασία σε κάποιο βαθμό. Η πράξη της επεξεργασίας των τροφίμων και η παρουσία πρόσθετων χρωστικών τροφίμων δεν καθιστούν αυτόματα ένα τρόφιμο «κακό», «ανθυγιεινό» ή «τοξικό».
Ακολουθεί μια γενική λίστα τροφών που συχνά περιέχουν χρωστικές τροφίμων:
- Ποτά
- Καραμέλες
- Παγωτό και άλλα κατεψυγμένα επιδόρπια
- Αρωματικό γιαούρτι και γάλα
- Δημητριακά πρωινού
- Σνακ, όπως πατατάκια
- Σάλτσες και καρυκεύματα
Τρόφιμα που δεν περιέχουν βαφές
Τα ελαφρώς επεξεργασμένα ή «ολόκληρα τρόφιμα» συνήθως δεν περιέχουν τεχνητές βαφές. Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Φρούτα και λαχανικά
- Ολικής αλέσεως
- Μη επεξεργασμένο κρέας και θαλασσινά
- Φασόλια
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- απλό γιαούρτι και γάλα
- Αυγά
- Έλαια και ξύδια
- Βότανα και μπαχαρικά
- Ζυμαρικά, ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως
Απαγορεύονται οι βαφές τροφίμων σε άλλες χώρες;
Ένας ισχυρισμός που κάνουν πολλοί στον χώρο είναι ότι επειδή οι τεχνητές βαφές τροφίμων απαγορεύονται σε άλλες χώρες, τότε δεν είναι ασφαλείς για κατανάλωση.
Είναι αλήθεια ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς κανονισμούς όσον αφορά την προμήθεια τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα συστατικά μπορεί απλώς να φέρουν διαφορετική σήμανση. Για παράδειγμα, το Red 40 είναι αυτό που ονομάζουν την κόκκινη τεχνητή βαφή τροφίμων στις ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια τεχνητή βαφή μπορεί να βρεθεί σε μια ετικέτα τροφίμων με την E129. Η Ε.Ε έχει ορίσει το γράμμα έψιλον “Ε” μπροστά από τους κωδικούς των ουσιών οπού και αναφέρονται αυτοί.
Όμως ένα τρόφιμο που «απαγορεύεται» δεν μας λέει τίποτα για την ασφάλειά του ούτε μας δίνει κάποια εικόνα για το γιατί το τρόφιμο ή το συστατικό απαγορεύεται.
Είναι τοξικές οι βαφές τροφίμων;
Όπως αναφέρθηκε, οι φορείς της κάθε χώρας αξιολογούν την ασφάλεια των τεχνητών βαφών τροφίμων προτού επιτραπούν να βγουν στην αγορά. Η ασφάλεια της ουσίας βασίζεται στην ποσότητα που αναμένεται να καταναλωθεί.
Για παράδειγμα ο FDA έχει καθιερώσει αποδεκτές ημερήσιες προσλήψεις (ADI) για τεχνητές βαφές τροφίμων, οι οποίες υπολογίζουν την ποσότητα μιας ουσίας που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Σε αυτήν την ανάλυση της εκτιμώμενης ημερήσιας πρόσληψης, η ποσότητα των πρόσθετων χρωμάτων τροφίμων που καταναλώνονται από τους καταναλωτές μέσης και υψηλής πρόσληψης είναι πολύ χαμηλότερη από την ADI. Με άλλα λόγια, οι βαφές τροφίμων είναι ασφαλείς για κατανάλωση στα σημερινά επίπεδα που χρησιμοποιούνται. Όπως με όλα όσα καταναλώνουμε, η ποσότητα κάνει τη διαφορά.
Μερικά άτομα ισχυρίζονται ότι όταν αφαιρούν τις βαφές τροφίμων από τη διατροφή τους έχουν βελτιωμένα αποτελέσματα για την υγεία τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ανέκδοτα στοιχεία δεν είναι επιστημονικά στοιχεία.
Παρόλο που οι βαφές τροφίμων έχουν κριθεί ασφαλείς για κατανάλωση, οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τη σύνδεση μεταξύ των τεχνητών βαφών τροφίμων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Θα δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον. Προς το παρόν, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως οι βαφές τροφίμων είναι «τοξικές» ή «δηλητηριώδεις», εκτός και αν τις καταναλώνετε σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Ο κίνδυνος δαιμονοποίησης των χρωστικών τροφίμων
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, φαίνεται ότι οι βαφές τροφίμων είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Ωστόσο, πολλοί ι επιλέγουν να τις δαιμονοποιούν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρώτα απ 'όλα, ο φόβος για το φαγητό πουλάει και είναι ο πρώτος τύπος περιεχομένου που γίνεται viral. Εάν διαβάζετε αυτό, μπορώ σχεδόν να εγγυηθώ ότι έχετε δει μια ανάρτηση στο TikTok ή στο Facebook με τρομακτική μουσική υπόκρουση και εκατομμύρια προβολές που σας λέει πώς το *συστατικό xyz* σκοτώνει σιγά σιγά εσάς και τους αγαπημένους σας.
Αντίθετα, βίντεο που φτιάχνονται από επαγγελματίες υγείας που εξηγούν απλά και διεξοδικά τις επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία είναι λιγότερο πιθανό να διαβαστούν. Η διατροφική κουλτούρα είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ / δολαρίων που επωφελείται από τη ντροπή των τροφίμων.
Πριν επιλέξετε να αφαιρέσετε τις βαφές τροφίμων, εξετάστε άλλες πρακτικές που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία σας, όπως:
- Διαχείριση του άγχους
- Καλής υγιεινή ύπνου
- Τρώτε μια ποικιλία τροφών
- Λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες
- Ενσωμάτωση της άσκησης
Πιθανά οφέλη από τις πρόσθετες βαφές τροφίμων
Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά υπάρχουν μερικά πιθανά οφέλη από τις βαφές τροφίμων.
Οπτική απήχηση : Ίσως έχετε ακούσει ότι τρώμε πρώτα με τα μάτια μας, και αυτό είναι αλήθεια. Οι βαφές τροφίμων ενισχύουν το χρώμα των τροφίμων, καθιστώντας τα πιο προσιτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ικανοποιητική διατροφική εμπειρία.
Παροχή ταυτότητας στα τρόφιμα : Το χρώμα των τροφίμων παίζει ρόλο στην εμπειρία αγορών και φαγητού καθώς μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να αναγνωρίσει τι καταναλώνουμε.
Επιτρέπει τη διασκέδαση και τη δημιουργικότητα με το φαγητό : Ένας από τους καλύτερους φίλους μου λατρεύει τα ψεκάσματα. Όχι γιατί προσθέτουν κάτι γευστικά, αλλά γιατί είναι πολύχρωμα και διασκεδαστικά. Φωτεινά, τολμηρά χρώματα που χρησιμοποιούνται σε ψεκασμούς και γλάσο προσθέτουν στη διασκέδαση και τον ενθουσιασμό που συνοδεύουν οι λιχουδιές.
Εναλλακτικές για τις βαφές τροφίμων
Η επιλογή να μην καταναλώνετε τεχνητές χρωστικές τροφίμων είναι πάντα δική σας. Ορισμένες εταιρείες τροφίμων έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και φυσικές βαφές τροφίμων. Αυτές οι βαφές τροφίμων προέρχονται από φυτά, φρούτα και λαχανικά, καθώς και μεταλλικές πηγές. Μερικά κοινά παραδείγματα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:
- Μπαχαρικά : Το σαφράν, ο κουρκουμάς, η πάπρικα και το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιούνται για πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα.
- Φύκια : Η σπιρουλίνα, που προέρχεται από φύκια, χρησιμοποιείται για το μπλε-πράσινο χρώμα της.
- Βότανα : Ο άνηθος και ο μαϊντανός μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πράσινο χρώμα.
- Φρούτα και λαχανικά : Πολλά φρούτα και λαχανικά χρησιμοποιούνται για το φυσικό τους χρώμα, όπως τα καρότα (πορτοκαλί), τα παντζάρια (κόκκινο και ροζ), τα βατόμουρα (μπλε και μοβ) και το σπανάκι (πράσινο).
- Καραμέλα : Ο χρωματισμός καραμέλας γίνεται με θέρμανση μιας ένωσης ζάχαρης για να δημιουργήσετε ένα χρυσαφί ή καφέ χρώμα.
Είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι οι φυσικές βαφές τροφίμων είναι πιο υγιεινές από τις τεχνητές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μπορεί να εμφανιστούν αλλεργίες και ευαισθησίες σε διάφορα προϊόντα διατροφής όπως φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά όπως το σαφράν.
Εν κατακλείδι έχετε πάντα το δικαίωμα να επιλέγετε ποιες τροφές να βάζετε ή όχι στο σώμα σας. Και αν νιώθετε καλύτερα αποφεύγοντας τις βαφές τροφίμων, ακόμα κι αν είναι ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου, μπορεί να αποφασίσετε να μην τις φάτε. Ωστόσο, η δαιμονοποίηση των τροφίμων με χρωστικές και η ενοχή των άλλων που τις τρώνε δεν είναι απαραίτητη.
Οι τεχνητές βαφές τροφίμων έχουν ερευνηθεί καλά και αποτελούν πολύ μικρό κίνδυνο για ενήλικες ή παιδιά. Αυτό που αποτελεί περισσότερο κίνδυνο είναι η ανάπτυξη διαταραγμένης διατροφής ως αποτέλεσμα του περιορισμού όλων των τροφίμων που παρασκευάζονται με χρωστικές.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.