WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Oatzempic: Τι πραγματικά ισχύει για το νέο ρόφημα με βρώμη που υπόσχεται απώλεια 40 κιλών σε δύο μήνες


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Απριλίου 2024

Oatzempic: Τι πραγματικά ισχύει για το νέο ρόφημα με βρώμη που υπόσχεται απώλεια 40 κιλών σε δύο μήνες
pexels
Oatzempic: Ένα ρόφημα με βρώμη έχει κατακλύσει το TikTok και υπόσχεται απώλεια βάρους. Τι ισχύει όμως;

Φαίνεται σα να ήταν μόλις χθες όταν οι influencers των social media ισχυρίζονταν ότι το πλιγούρι βρώμης ήταν τοξικό και προκαλούσε αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας. Τώρα, οι influencers καταρρίπτουν αυτή την άποψη και προτείνουν ένα παρασκεύασμα χυμού βρώμης και λάιμ, το οποίο θα σας βοηθήσει να χάσετε 40 κιλά σε δύο μήνες.

Για να γίνουν τα πράγματα πιο ελκυστικά, το ποτό ονομάζεται "Oatzempic" ως λεκτικό παιχνίδι με το φάρμακο Ozempic,. Λοιπόν, κάνει πραγματικά αυτό που ισχυρίζονται οι οπαδοί του συγκεκριμένου ροφήματος;

Πώς φτιάχνεται το oatzempic;

Για να προετοιμάσετε το oatzempic, ανακατεύετε μισό φλιτζάνι ωμή βρώμη, 1 φλιτζάνι νερό και το χυμό μισού λάιμ μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το πίνετε με άδειο στομάχι, στοχεύοντας σε μία έως δύο μερίδες την ημέρα. Αν δεν είστε λάτρεις της γεύσης, κάποιοι προσθέτουν λίγη κανέλα ή μέλι, αν και το τελευταίο θα προσθέσει μερικές θερμίδες παραπανω.

Γιατί χυμός από λάιμ;

Δεν είναι σαφές γιατί ο χυμός λάιμ είναι ένα βασικό συστατικό, αν και πολλοί υποπτεύονται ότι είναι κυρίως για την ενίσχυση της γεύσης του ροφήματος,. Επιπλέον, ο χυμός λάιμ παρέχει μια μικρής δόση της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C.

Επίσης υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα όξινα τρόφιμα, όπως ο χυμός λάιμ, μπορούν να βοηθήσουν στην καύση λίπους, κάτι που δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία.

Ποια είναι λοιπόν τα μειονεκτήματα - καθώς και τα πιθανά οφέλη - του oatzempic και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Ποια είναι τα οφέλη

Τα οφέλη του Oatzempic έχουν διαφημιστεί από τα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που το δοκιμάζουν για 40 ημέρες, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν έχουν ερευνηθεί σε επιστημονικό επίπεδο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως η βρώμη από μόνη της έχει κάποια πλεονεκτήματα για την υγεία : Περιέχει αντιοξειδωτικά και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χαμηλότερη χοληστερόλη και καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης και στη διατήρηση του βάρους.

Επίσης σε μόλις μισό φλιτζάνι βρώμη, υπάρχουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 4 γραμμάρια φυτικών ινών και μια ποικιλία από βιταμίνες και μέταλλα. Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, ιδιαίτερα της βήτα-γλυκάνης , η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, μετακινεί τα τρόφιμα και τα απόβλητα μέσω του εντέρου και προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Βοηθά το oatzempic στην απώλεια βάρους;

Η αντικατάσταση ενός γεύματος με oatzempic μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η απώλεια βάρους οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των θερμίδων και όχι σε οποιεσδήποτε μοναδικές ιδιότητες των συστατικών του oatzempic. Με μόλις περίπου 150 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι βρώμη, το oatzempic είναι χαμηλό σε θερμίδες. Επίσης η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες μπορεί να προάγει το αίσθημα πληρότητας, οδηγώντας σε λιγότερη συνολική κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όμως είναι σημαντικό να το ξανασκεφτείτε πριν υιοθετήσετε αυτή την τάση και κυρίως πριν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε ένα γεύμα σας με το oatzempic , καθώς δεν περιέχει αρκετές πρωτεΐνες ή λίπος για να θεωρείται ισότιμη ανταλλαγή.

Επίσης δεν προσφέρει μια ισορροπημένη ή βιώσιμη προσέγγιση για την απώλεια βάρους. Η απλή αντικατάσταση γευμάτων με σέικ χαμηλών θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά χωρίς βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγεί σε επιπλοκές στην υγεία και στην ανάκτηση τους βάρους μόλις ξαναγυρίσετε στις διατροφικές σας συνήθειες. Δεν νομίζω λοιπόν ότι το oatzempic είναι μια μακροπρόθεσμη λύση για την απώλεια βάρους.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα

Η γνώμη μου είναι πως το oatzempic ενθαρρύνει μια ανθυγιεινή, μη βιώσιμη και περιοριστική προσέγγιση στην απώλεια βάρους που δεν υποστηρίζει τη συνολική υγεία και ευεξία. Η βιώσιμη διαχείριση βάρους περιλαμβάνει σταδιακές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής και όχι να βασίζεται σε γρήγορες λύσεις ή ακραία μέτρα.

Επίσης η γρήγορη απώλεια βάρους με τη βοήθεια ακραίων μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία, όπως ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, απώλεια άπαχου μυϊκού ιστού, απώλεια μαλλιών και ορμονικές ανισορροπίες. Όχι μόνο οι τάσεις, όπως το oatzempic, είναι περιοριστικές, ειδικά εάν γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά προωθούν επίσης τις διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.

Αντί λοιπόν να πίνετε oatzempic, στοχεύστε σε ένα χορταστικό πρωινό με πλιγούρι βρώμης, που περιλαμβάνει φρούτα, σπόρους (κάνναβη, chia και λινάρι) και ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα) για πρόσθετη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λίπος. Εάν προτιμάτε την έκδοση ροφήματος, σκεφτείτε να φτιάξετε ένα smoothie με γάλα, βούτυρο ξηρών καρπών και φρούτα.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.