WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απαιτητικές ημέρες στη δουλειά και φούσκωμα: Πώς συνδέονται και τι να κάνεις γι' αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Απριλίου 2024

Απαιτητικές ημέρες στη δουλειά και φούσκωμα: Πώς συνδέονται και τι να κάνεις γι' αυτό
pexels
Είτε επιστρέφετε από το γραφείο είτε εργάζεστε από το σπίτι, οι απαιτητικές ημέρες εργασίας μπορεί να επιδεινώσουν το φούσκωμα. Γιατί;

Λοιπόν, για αρχή, ας ορίσουμε τι εννοούμε ως φούσκωμα. Το φούσκωμα αναφέρεται σε μια αίσθηση αέρα/χώρου ή ένα φουσκωμένο μπαλόνι στην κοιλιά σας. Μπορεί να συνδεθεί με τη «διάταση» που είναι μια αξιοσημείωτη αύξηση του μεγέθους της περιφέρειας της κοιλιάς σας. Με απλά λόγια, το φούσκωμα μπορεί να είναι περίπλοκο και μπορεί να συμβαίνουν πολλά πράγματα εάν είναι πολύ επώδυνο και άβολο.

Αλλά αν παρατηρείτε ότι είστε συχνά φουσκωμένοι μετά το τέλος μια εργάσιμης ημέρας, εδώ είναι μερικοί πιθανοί ένοχοι:

  • Έλλειψη κίνησης/καθιστική ζωή: Κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο

  • Υψηλά επίπεδα στρες: Λόγω εργασιακού στρες, έλλειψης χρόνου, κακού ύπνου

  • Τρώτε γρήγορο φαγητό / σνακ / γεύματα σε πακέτο: Βγαίνετε έξω για φαγητό περισσότερο από ό,τι θα θέλατε

Όλοι αυτοί οι ένοχοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου και να επιβραδύνουν την κινητικότητά του, με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερα αέρια και διάταση και, ναι, περισσότερο φούσκωμα.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν

Ενσωματώστε την κίνηση μέσα στην ημέρα σας

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το να βρείτε χρόνο μέσα στην ημέρα σας για να κινηθείτε, μπορεί να φαίνεται δύσκολο, ωστόσο μπορεί να ενσωματωθεί πιο εύκολα στις καθημερινές σας δραστηριότητες από όσο νομίζετε. Μερικές απλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε είναι πρωινές ή μεσημεριανές βόλτες ή προπονήσεις.

Δώστε προτεραιότητα στην ενσυνείδητη διατροφή (Mindful Eating)

Η ενσυνείδητη διατροφή σημαίνει το να τρώμε ενσυνείδητα/σκεπτόμενα δίνοντας την πλήρη προσοχή μας στο φαγητό μας λεπτό προς λεπτό. Σίγουρα αυτή η πρακτική μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολη, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτών των πολυάσχολων εργάσιμων ημερών, γιατί απαιτεί ελαχιστοποίηση των περισπασμών.

Ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να επιλέξετε ένα γεύμα την ημέρα που μπορείτε να έχετε μακριά από το γραφείο σας. Ενώ τρώτε, χαλαρώστε και αφιερώστε χρόνο για να μασήσετε. Η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προώθηση μιας πιο ικανοποιητικής και πληρέστερης αίσθησης στο σώμα και τον εγκέφαλό σας και να σας βοηθήσει να νιώθετε πλήρεις για το υπόλοιπο της εργάσιμης ημέρας.

Jenny.Gr
pexels

Αντιμετωπίστε το άγχος σας

Πολλές φορές το άγχος και η εργασία είναι δύο όροι που φαίνεται να συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Είναι τόσο εύκολο να στραφείτε στο φαγητό όταν είστε αγχωμένοι. Όμως όταν το σώμα μας είναι στρεσαρισμένο, απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να είναι βασικός στόχος για να συμβάλει στο φούσκωμα και όταν προσθέσετε και το συναισθηματικό φαγητό τότε μπορεί να επιδεινώσετε το πρόβλημα στο πεπτικό σας σύστημα.

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος, χωρίς να χρειαστεί να στραφείτε στο φαγητό. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η συζήτηση με έναν συνάδελφο είναι εξαιρετικά καταπραϋντικά.

Προγραμματισμός και προετοιμασία γευμάτων

Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φιλικά προς το έντερο γεύματα και σνακ προετοιμασμένα από το σπίτι μπορεί να είναι μια πολύ ωφέλιμη πρακτική για να μην στραφείτε σε οτιδήποτε στο γρήγορο φαγητό. Η εφαρμογή μιας εβδομαδιαίας/διεβδομαδιαίας προετοιμασίας, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο τι καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Επίσης ηπροετοιμασία του γεύματος είναι σημαντική, γιατί σας επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε περισσότερο τι συμβαίνει στο σώμα σας και σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία του πεπτικού συστήματος, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Προσδιορίστε τυχόν βαθύτερα ζητήματα

Το φούσκωμα μπορεί να είναι περίπλοκο και μπορεί να οφείλεται σε μη ελεγχόμενο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, έλλειψη φυτικών ινών και καλίου, δυσκοιλιότητα, καθιστική ζωή, ιατρικές παθήσεις και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι οι υποκείμενες αιτίες, προκειμένου να βοηθήσετε στην αντιμετώπισή του.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.