WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απώλεια όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαΐου 2024

Απώλεια όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσεις
pexels
Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απώλεια της όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από το τι την προκαλεί μέχρι το πώς να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Η εγκυμοσύνη από μόνη της μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της απώλειας της όρεξης. Με έναν συντριπτικό αριθμό άρθρων και λιστών σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι έκπληξη αν απλά δεν έχετε καμία επιθυμία για φαγητό — αλλά δεν είστε μόνες. Η απώλεια της όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνή και προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, ναυτία ή αποστροφή για τα τρόφιμα.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να εξασφαλίσετε μια υγιή εγκυμοσύνη, όταν ακόμη και η σκέψη για φαγητό σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε γιατί συμβαίνει η απώλεια όρεξης, συμβουλές για να αισθάνεστε καλύτερα και πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό για επιπλέον υποστήριξη.

Τι προκαλεί την απώλεια της όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ορμόνες εγκυμοσύνης. Καθώς αυξάνονται οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG, μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα), η όρεξη μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη λαχτάρα και την αποστροφή σας για το φαγητό.

Ναυτία και έμετος. Υπολογίζεται ότι το 70 με 80 τοις εκατό όλων των γυναικών θα εμφανίσουν κάποιου βαθμού ναυτία ή έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και ονομάζεται «πρωινή ναυτία», η αλήθεια είναι ότι η ναυτία και ο έμετος μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί συμβαίνει η πρωινή ναυτία, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι προκαλείται από την αλλαγή των ορμονών, ειδικά της hCG. Για τις περισσότερες γυναίκες, η ναυτία και ο έμετος οδηγούν σε απώλεια της όρεξης μόνο στο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Καούρα. Εάν έχετε βιώσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα, ξέρετε πόσο άβολα μπορεί να είναι. Δυστυχώς, με τις ορμονικές αλλαγές, τη διευρυνόμενη μήτρα και την πιο αργή πέψη, έως και το 80 τοις εκατό των εγκύων γυναικών εμφανίζουν καούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα της καούρας μπορεί να περιλαμβάνουν κάψιμο στο λαιμό ή το στήθος, μια όξινη γεύση στο στόμα σας και δυσκολία στην κατάποση, κάνοντας το φαγητό δυσάρεστο.

Διατροφικές αποστροφές. Τα αυγά, ο καφές, τα ωμά λαχανικά και οι ζωικές πρωτεΐνες είναι κοινές αποστροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ξαφνική, έντονη αντιπάθεια ορισμένων τροφίμων μπορεί να δυσκολέψει τον προγραμματισμό των γευμάτων και να επηρεάσει την όρεξή σας. Είναι πιο συνηθισμένη στο πρώτο τρίμηνο, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει σε όλη τη την εγκυμοσύνη, καθιστώντας πιο δύσκολο να παίρνετε τα τρόφιμα που χρειάζεστε.

Κατάθλιψη . Η απώλεια της όρεξης μπορεί να συνδεθεί με την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή οποιαδήποτε στιγμή. Η χαμηλή ενέργεια , η αλλαγή των ορμονών και η έλλειψη ευχαρίστησης μπορούν όλα να είναι λόγοι για μειωμένη όρεξη. Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, επομένως η υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη.

Διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες. Το σώμα προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού σας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται άβολα ή ανήσυχα για τις αλλαγές βάρους, ειδικά εάν έχουν ιστορικό διαταραγμένης διατροφής. Αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές και, με τη σειρά του, απώλεια όρεξης.

Εάν ανησυχείτε ότι οι διατροφικές σας συνήθειες έχουν γίνει ανθυγιεινές, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Ενισχυμένη όσφρηση. Ξαφνικά το αγαπημένο σας πιάτο ή το άρωμα ενός συναδέλφου σας μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία. Η αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένες μυρωδιές είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς η όρεξη, η γεύση και η μυρωδιά είναι όλα στενά συνδεδεμένα, αυτή η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να κάνει το φαγητό λιγότερο επιθυμητό.

Δυσκοιλιότητα . Το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα είναι κοινές στην εγκυμοσύνη. Καθώς η πέψη επιβραδύνεται - εν μέρει λόγω της προγεστερόνης - η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει την όρεξη ή να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτες γρήγορα (ειδικά στο τρίτο τρίμηνο όταν η κοιλιά και η μήτρα σας καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο).

Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια της όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να υποστηρίξετε την έλλειψη όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρισμένη ανά τρίμηνο.

Πρώτο τρίμηνο

Φάτε μόλις ξυπνήσετε . Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά το να φάτε κάτι μικρό (ακόμα και μερικές μπουκιές) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας. Προτιμήστε κράκερ ή τοστ για να θρέψετε το σώμα σας μόλις ξυπνήσετε.

Πειραματιστείτε με διαφορετικά τρόφιμα. Εάν η προσδοκία σας ήταν να τρώτε σαλάτες, ψάρια και λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η πραγματικότητα είναι τα κράκερ ή το φυστικοβούτυρο κατευθείαν από το βάζο, ας είναι. Ναι, η διατροφή έχει σημασία, αλλά δώστε λίγη χαρά στον εαυτό σας και να ξέρετε ότι τις περισσότερες φορές, η ναυτία του πρώτου τριμήνου περνάει. Εν τω μεταξύ, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με διαφορετικές τροφές, ενώ κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συμπεριλάβετε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος όταν μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα.

Να έχετε επίγνωση των μυρωδιών. Εάν η όσφρησή σας είναι υπερβολική, επιμείνετε σε ήπια φαγητά που δεν έχουν έντονες μυρωδιές (και ζητήστε από τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο αν μαγειρέψει).

Πιείτε τσάι τζίντζερ ή δοκιμάστε να μασήσετε τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι ένα φανταστικό βοήθημα κατά της ναυτίας και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ναυτίας σε έγκυες γυναίκες. Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να είναι ανακουφιστική και καταπραϋντική, αλλά το να το μασάτε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε το στομάχι σας.

Jenny.Gr
pexels

Δεύτερο τρίμηνο

Σκεφτείτε πρωτεΐνη, πρωτεΐνη, πρωτεΐνη. Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι καλό να αυξηθεί για να υποστηρίξει εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και να μειώσει τη ναυτία. Οι επιλογές περιλαμβάνουν αυγά, όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και βούτυρο ξηρών καρπών, κοτόπουλο, τόφου και γαλακτοκομικά. Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι επίσης μια επιλογή, αν σας βοηθούν να τρώτε περισσότερο (απλώς αναζητήστε μια χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη).

Βγείτε έξω (και μετακινήστε το σώμα σας αν είναι δυνατόν). Ο καθαρός αέρας και η ηλιοφάνεια μπορούν να σας βοηθήσουν στο να φτιάξει η διάθεσή σας. Η σωματική δραστηριότητα - σκεφτείτε απαλό περπάτημα ή γιόγκα - θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει την απώλεια της όρεξης στο δεύτερο τρίμηνο.

Smoothies. Τα smoothies πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε τη τροφή που χρειάζεστε, εάν τρώτε λιγότερο από ό,τι θα θέλατε. Φτιάξτε το smoothie σας με τον ίδιο τρόπο που θα φτιάχνατε ένα πιάτο: χρησιμοποιήστε μια πηγή πρωτεΐνης (σκόνη, γιαούρτι, βούτυρο ξηρών καρπών, κ.λπ.), υδατάνθρακες (μούρα, κουνουπίδι κ.λπ.) και υγιές λίπος ( σπόροι, βούτυρο ξηρών καρπών, αβοκάντο).

Τρίτο τρίμηνο

Δοκιμάστε μικρότερα γεύματα. Η συχνότερη κατανάλωση μικρών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει με τη ναυτία και να διατηρήσει την ενέργειά σας. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία. Η απώλεια της όρεξης στο τρίτο τρίμηνο σχετίζεται συχνά με το αίσθημα κορεσμού, επομένως τα μικρότερα γεύματα μπορούν να βοηθήσουν.

Πίνετε υγρά. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Η αφυδάτωση θα μπορούσε να μειώσει την όρεξή σας και ακόμη και να προκαλέσει ψευδείς συσπάσεις που ονομάζονται Braxton Hicks. Εάν δυσκολεύεστε να πιείτε σκέτο νερό, δοκιμάστε να το αρωματίσετε με φρέσκα φρούτα ή βότανα όπως μέντα και βασιλικό.

Δοκιμάστε κρύα φαγητά. Εάν η όρεξή σας εξακολουθεί να είναι χαμηλή, τα κρύα φαγητά όπως το γιαούρτι, τα κατεψυγμένα φρούτα ή τα smoothies μπορεί να είναι πιο εύπεπτα από τα ζεστά. Τα πιο κρύα τρόφιμα τείνουν να μυρίζουν λιγότερο από τα ζεστ, κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει αν είστε ευαίσθητες στις οσμές.

Καθώς η ναυτία υποχωρεί ή βελτιώνεται η όρεξή σας, συμπεριλάβετε αυτές τις θρεπτικές τροφές στα γεύματά σας για βέλτιστη υγεία και ενέργεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Σκούρα φυλλώδη πράσινα, αυγά και όσπρια
  • Υγιή λιπαρά: Αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι
  • Υδατάνθρακες: Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα, βρώμη και καστανό ρύζι
  • Πρωτεΐνες: Ξηροί καρποί, αυγά, ψάρια και φασόλια
  • Φρούτα: Μούρα, μήλα και πορτοκάλια
  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γιαούρτι και τυρί
  • Επιλογές πλούσιες σε βιταμίνη C: Πιπεριές, εσπεριδοειδή και φράουλες
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Τουρσιά, ξινολάχανο και kimchi

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία

Οι αποστροφές για το φαγητό, η ναυτία και ο έμετος είναι όλα κοινά στην εγκυμοσύνη - σε κάποιο βαθμό. Εάν ο έμετος είναι αρκετά έντονος ώστε να παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να τρώτε και να πίνετε, είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας. Μερικές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει ενδοφλέβια υγρά ή φάρμακα για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξετε εσάς και το μωρό σας που μεγαλώνει.

Η απώλεια βάρους είναι πάντα κόκκινη σημαία. Ανάλογα με το αρχικό σας βάρος, μπορεί να έχετε διαφορετικές συστάσεις για το συνολικό κέρδος βάρους, αλλά αν παρατηρήσετε ότι χάνετε κιλά ή η όρεξή σας είναι πολύ χαμηλή παρά τις διαφορετικές στρατηγικές, απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.