WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι σύνδεση μεταξύ του καλίου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαΐου 2024

Ποια είναι σύνδεση μεταξύ του καλίου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
pexels
Η πρώιμη έρευνα δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των χαμηλών επιπέδων αυτού του ηλεκτρολύτη. Θα βοηθήσει όμως η λήψη ενός συμπληρώματος;

Όταν ζείτε με μια χρόνια πάθηση, είναι αδύνατο να αγνοήσετε τις πληροφορίες σχετικά με τα συμπληρώματα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην ασθένειά σας. Εάν πονάτε ή αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα όπως οίδημα στις αρθρώσεις και δυσκαμψία από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, πιθανότατα ανυπομονείτε να δοκιμάσετε οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει.

Αλλά είναι σημαντικό να ερευνήσετε όλους τους ισχυρισμούς και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις για την υγεία δεν ενέχουν κινδύνους.

Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) , ένα από τα θρεπτικά συστατικά που διαφημίζονται για τα οφέλη για την υγεία είναι το κάλιο, κοινώς γνωστό με το χημικό του σύμβολο, Κ. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε τη λήψη συμπληρωμάτων; Ας δούμε εάν υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από τις φήμες σχετικά με αυτό το ορυκτό.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του καλίου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο, γνωστό και ως ηλεκτρολύτης, που είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία των κυττάρων, των μυών και των νεύρων. Βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στην αρτηριακή πίεση, εξισορροπεί τα επίπεδα υγρών και διατηρεί την καρδιά σας υγιή. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων καλίου στο σώμα και της νόσου ΡΑ, αλλά η φύση της σχέσης είναι ασαφής.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο περιοδικό Rheumatology Research , τα άτομα με ΡΑ μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα καλίου στον ορό. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά οι θεωρίες αφθονούν. Μία πιθανότητα: Τα άτομα με ρευματοειδής αρθρίτιδα χρειάζονται περισσότερο κάλιο για να ρυθμίσουν τις σωματικές διεργασίες λόγω του τρόπου με τον οποίο η ασθένεια επηρεάζει τον κυτταρικό μεταβολισμό.

Άλλες υποθέσεις: Η φαρμακευτική αγωγή για ΡΑ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα καλίου, προκαλώντας ανεπάρκεια ή το κάλιο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κορτιζόλης (και το αντίστροφο), έτσι ώστε όσο υψηλότερη είναι η ορμόνη του στρες, τόσο λιγότερο από αυτό το ορυκτό έχετε. Και επίσης ίσως τα άτομα με ΡΑ για κάποιο λόγο δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο στη διατροφή τους.

Φαίνεται επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καλίου, του νατρίου και της υγείας της καρδιάς σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μια μελέτη στο Arthritis Research & Therapy βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής αναλογίας νατρίου προς κάλιο στα ούρα και τόσο της αυξημένης δραστηριότητας της νόσου όσο και της συχνότητας εμφάνισης υπέρτασης.

Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού και η λήψη συμπληρώματος καλίου μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια πολύπλοκη, χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τα πάντα, από το ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι τον κυτταρικό μεταβολισμό και άλλες περίπλοκες βιολογικές διεργασίες ενδιάμεσα. Είναι λοιπόν δύσκολο να απομονώσεις ένα συγκεκριμένο μέταλλο στη διατροφή ενός ατόμου και να καθορίσεις με σαφήνεια πώς επηρεάζει τη συνολική υγεία.

Ωστόσο μπορεί να υπάρχει ένα υποσύνολο ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα που να έχει χαμηλό κάλιο ή άλλους ηλεκτρολύτες, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκληθεί από φάρμακα ή ακόμα και να είναι αποτέλεσμα νεφρικής νόσου. Αλλά το κάλιο δεν είναι κάτι για το οποίο θα λύσει το πρόβλημα σας με τη ρευματοειδούς αρθρίτιδα.

Μπορούν τα συμπληρώματα καλίου να βοηθήσουν στη διαχείριση της ΡΑ;

Η έρευνα που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα καλίου μπορούν να βοηθήσουν στη ΡΑ είναι προκαταρκτική και ελάχιστη. Επίσης όσο αφορά τις μελέτες που έχουν γίνει δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα αποτελέσματα προέρχονται από το ίδιο το κάλιο ή από άλλους παράγοντες, όπως η ισορροπημένη διατροφή. Είναι δύσκολο να απομονώσεις τα πράγματα.

Jenny.Gr
pexels

Διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ενώ λίγα είναι γνωστά για τα συμπληρώματα καλίου και την ανακούφιση των εξάρσεων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κάποιες διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι χρήσιμες, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι λαμβάνετε αρκετό κάλιο από ολόκληρα τρόφιμα.

Μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται κυρίως από ολόκληρα τρόφιμα είναι αυτό που συνήθως προτείνω. Δεν υπάρχει μια ενιαία δίαιτα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ωστόσο συνήθως συνιστώ τη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση σε πολλά φρούτα, φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Ποιες τροφές να μειώσετε; Καλό είναι να μειώσετε το κόκκινο κρέας καθώς και τα επεξεργασμένα, ζαχαρούχα και τηγανητά τρόφιμα.

Επιπλέον, προτείνω να εστιάσετε σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, ένα είδος λιπαρού οξέος που βρίσκεται σε πολλά είδη ψαριών, ξηρούς καρπούς και σπόρους και φυτικά έλαια.

Συμπληρώματα για ΡΑ

Αν και δεν υποκαθιστούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένοι τύποι συμπληρωμάτων μπορούν να παίξουν ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας, καθώς ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα ή να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όταν λαμβάνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Πηγές καλίου στη διατροφή

Εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο στη διατροφή σας, αυτές είναι από τις καλύτερες πηγές:

  • Κολοκύθα
  • Αγκινάρες
  • Παντζάρια
  • Χυμός καρότου
  • Φασόλια
  • Πατάτες
  • Κολοκύθι
  • Σπανάκι
  • Σέσκουλο
  • Γλυκοπατάτες

Συμπερασματικά αν και υπάρχει μια μικρή έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ του καλίου και της ΡΑ, οι περισσότεροι ρευματολόγοι συμφωνούν ότι είναι απίθανο τα συμπληρώματα καλίου να κάνουν σημαντική διαφορά στη διαχείριση της ΡΑ.

Η λήψη συμπληρωμάτων καλίου δεν θα ήταν ωφέλιμη για την πλειοψηφία των ασθενών. Η μεγαλύτερη ανησυχία; Μπορεί να καταλήξετε να παίρνετε πάρα πολύ κάλιο. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας καλίου μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στην καρδιά, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες. Αντίθετα, εστιάστε στο να λαμβάνετε το κάλιο από την κατανάλωση ολόκληρων τροφών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.