WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 τρόποι με τους οποίους ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα που παίρνεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Μαΐου 2024

3 τρόποι με τους οποίους ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα που παίρνεις
pexels
Τα συμπληρώματα κουρκουμά δεν είναι για όλους.

Όταν περπατάτε σε ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής, μπορεί να συναντήσετε τον κουρκουμά ως κίτρινο μπαχαρικό στο διάδρομο των μπαχαρικών ή ως συμπλήρωμα με τη μορφή σκόνης, εκχυλίσματος ή βάμματος στην ενότητα των συμπληρωμάτων.

Με τόσο μεγάλο θόρυβο σχετικά με τα πιθανά οφέλη του κουρκουμά για την υγεία, όπως η ανακούφιση από συμπτώματα πόνου και κατάθλιψης και η κατοχή των αντιφλεγμονωδών, αντιδιαβητικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων, μπορεί να αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο να τον τρώτε ως μπαχαρικό, να τον πάρετε ως συμπλήρωμα, ή να έχετε λίγο από τα δύο.

Πριν όμως βάλετε ένα ή δύο πακέτα από αυτό το μπαχαρικό ή ένα μπουκάλι συμπλήρωμα κουρκουμά στο καλάθι αγορών σας, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον κουρκουμά: Δεν είναι για όλους.

Γιατί ο κουρκουμάς τραβάει τόση προσοχή

Ο κουρκουμάς βρίσκεται στο προσκήνιο μεταξύ των λάτρεις της υγείας και της επιστημονικής κοινότητας λόγω της χρήσης του στην παραδοσιακή ιατρική στη Νοτιοανατολική Ασία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η δραστική ένωση του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ωφελήσει την καρδιά, το έντερο και τον εγκέφαλό σας και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση παθήσεων και στη βελτίωση των συμπτωμάτων, η συμπλήρωση κουρκουμά, η οποία αποτελείται από υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης, μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένας λογικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας.

Μπορεί ο κουρκουμάς να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακά σας;

Ενώ τα συμπληρώματα κουρκουμά μπορεί να έχουν κάποια υποσχόμενα πιθανά αποτελέσματα, η αλληλεπίδρασή τους με φάρμακα θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. Εδώ, έχουμε μια λίστα με το πώς ο κουρκουμάς θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα:

Αντιπηκτικά/Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020 στο Frontiers in Pharmacology, η κουρκουμίνη έχει ήπιες αντιπηκτικές ιδιότητες που αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα των αραιωτικών του αίματος, μειώνοντας ενδεχομένως την ικανότητα πήξης του σώματος.

Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων κουρκουμά με αραιωτικά αίματος, όπως ασπιρίνη, βαρφαρίνη (Coumadin, Jantoven) και κλοπιδογρέλη, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αιμορραγίας ή να δημιουργήσει μώλωπες. Αυτός ο συνδυασμός (συμπληρώματος και φαρμάκου) θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Γαστρεντερικά φάρμακα

Το συμπλήρωμα κουρκουμά θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του στομαχικού οξέος, παρεμποδίζοντας τα αντιόξινα φάρμακα. Τα αντιόξινα φάρμακα έχουν σκοπό να λειτουργούν αντίθετα από το αποτέλεσμα του κουρκουμά. Η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων στη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος ή των ελκών και θα μπορούσε να προκαλέσει δυσφορία.

Φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος

Ο κουρκουμάς μπορεί να έχει αποτελέσματα παρόμοια με τα διαβητικά φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ενώ οι χαμηλές δόσεις και οι σύντομες περίοδοι χρήσης κουρκουμίνης μπορεί να μην οδηγήσουν σε δυσμενή αποτελέσματα, όπως σημειώθηκε στη μελέτη του 2021 στο Frontiers in Endocrinology, ωστόσο η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των διαβητικών φαρμάκων. Έτσι λοιπόν η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά μαζί με διαβητικά φάρμακα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, γι αυτό και συνιστάται να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν από τη χρήση.

Jenny.Gr
pexels

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα κουρκουμά

Ενώ ο κουρκουμάς ως συστατικό τροφίμων και ως αρωματικός παράγοντας είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, το συμπλήρωμα κουρκουμά δεν προορίζεται για όλους. Με βάση τις αλληλεπιδράσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά, συμπεριλαμβανομένων:

Άτομα με διαταραχές αίματος: Ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πήξης του αίματος.

Άτομα που προετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις: Επειδή ο κουρκουμάς μπορεί να λειτουργήσει σαν αραιωτικό του αίματος, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε συμπληρώματα κουρκουμά πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση για να αποφύγετε επιπλοκές. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το πότε πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το συμπλήρωμα.

Άτομα με διαβήτη ή υπογλυκαιμία : Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας πριν πάρετε συμπληρώματα κουρκουμά.

Άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου : Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με μια περίπτωση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Cureus , ο κουρκουμάς θα μπορούσε να συνδεθεί με τον σίδηρο στο έντερο, επηρεάζοντας την απορρόφηση του.

Άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης: Εάν έχετε προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη, η λήψη κουρκουμά θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω το πρόβλημα. Ο κουρκουμάς περιέχει οξαλικό, το οποίο θα μπορούσε να διεγείρει τις συσπάσεις της χοληδόχου κύστης και να αυξήσει την ανάπτυξη χολόλιθων.

Άτομα με ιστορικό πέτρες στους νεφρούς: Το οξαλικό στον κουρκουμά θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με το ασβέστιο, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς.

Έγκυες και θηλάζουσες: Όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας, καθώς δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποδεικνύει ότι είναι ασφαλές.

Άτομα αλλεργικά στον κουρκουμά, το τζίντζερ και το κάρδαμο: Αυτά τα τρία μπαχαρικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, το Zingiberaceae (οικογένεια τζίντζερ). Έτσι, τα άτομα που είναι ευαίσθητα και/ή αλλεργικά σε οποιοδήποτε από αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τροφές με κουρκουμά και να καταναλώνουν συμπληρώματα, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.

Πόσος κουρκουμάς είναι ασφαλής

Το 2002, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι 0-3 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους κουρκουμίνης μπορεί να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, με βάση μελέτες σε ζώα. Μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Complementary Therapies in Medicine διαπίστωσε ότι η λήψη μιας ημερήσιας δόσης περίπου 1.000 mg κουρκουμίνης μπορεί να μην οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Παρά αυτές τις συστάσεις και τα ευρήματα, η ακριβής ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης κουρκουμά πρέπει ακόμα να καθοριστεί παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το NCCIH, η κουρκουμίνη έχει μια ασταθή δομή που θα μπορούσε να μετατραπεί σε άλλες ουσίες υπό διαφορετικές συνθήκες. Η ένωση δεν είναι επίσης πολύ βιοδιαθέσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι η κουρκουμίνη που καταναλώνεται από το στόμα δεν απορροφάται όλη στο αίμα.

Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει αρουραίους και όχι ανθρώπους συμμετέχοντες για να δείξουν την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης. Με ποικίλα θέματα και αντικρουόμενα ερευνητικά αποτελέσματα, η μακροπρόθεσμη ασφαλής λήψη υψηλών δόσεων κουρκουμά παραμένει αμφισβητήσιμη.

Επιπλέον, η συγκέντρωση της κουρκουμίνης στα προϊόντα διαφέρει. Για να μην περιπλέκουμε περαιτέρω το θέμα, αναγνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκο και οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στην κουρκουμίνη παρά τη λήψη της ίδιας δόσης. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες θέτουν περισσότερες προκλήσεις στην κατανόηση της κουρκουμίνης και των επιπτώσεών της στην υγεία.

Τέλος ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων σημειώνει ότι η κουρκουμίνη στον κουρκουμά, όταν χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, είναι μια «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής» ένωση χωρίς τοξικές επιδράσεις.

Η κατανάλωση κουρκουμά σε τρόφιμα όπως το κάρυ ή τα πιάτα με μπαχαρικά με κουρκούμη συνήθως δεν οδηγεί σε αξιοσημείωτες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα λόγω των μικρότερων ποσοτήτων που εμπλέκονται, σε αντίθεση με τα συμπυκνωμένα συμπληρώματα κουρκουμά.

Είναι ακόμα σημαντικό να προσέχετε τη συνολική σας πρόσληψη, ιδιαίτερα εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλληλεπιδράσουν με τον κουρκουμά. Η συμπερίληψη 1/2 έως 1 κουταλιού του γλυκού κουρκουμά στην καθημερινή σας διατροφή ως μπαχαρικό θεωρείται γενικά ασφαλής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.