WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρως μετά από τη βραδινή γυμναστική 


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Μαΐου 2024

Τι να τρως μετά από τη βραδινή γυμναστική 
pexels
Τροφοδοτήστε το σώμα σας αμέσως μετά τη νυχτερινή άσκηση για βέλτιστα αποτελέσματα με αυτές τις υγιεινές, γεμάτες πρωτεΐνη ιδέες.

Είναι 20:00 μ.μ., και μόλις γυρίσατε σπίτι μετά από μια έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο, η οποία σας άφησε εξουθενωμένους και ιδρωμένους. Αμέσως κατευθύνεστε στο ντουλάπι όπου η σακούλα με τα πατατάκια φωνάζει το όνομά σας, ωστόσο ξέρετε ότι το σώμα σας χρειάζεται ένα πιο θρεπτικό σνακ για να παραμείνει υγιές.

Φυσικά τα πατατάκια έχουν χώρο στη συνολική σας διατροφή, αλλά μπορεί να μην σας παρέχουν τη βέλτιστη αποκατάσταση μετά από μια εξαντλητική προπόνηση. Λοιπόν, πηγαίνετε στο ψυγείο, ανοίγετε την πόρτα και κοιτάζετε τις πιθανότητες- ψωμί, αλλαντικά, γιαούρτι, υπολείμματα κινέζικου φαγητού- ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Προειδοποίηση: Όλα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα εξαιρετικό σνακ μετά την προπόνηση.

Το κλειδί είναι επιλέγετε τα τρόφιμα που περιέχουν τους ιδανικούς συνδυασμούς μακροθρεπτικών συστατικών και που θα βοηθήσουν το σώμα σας να ανακάμψει, να αναδομηθεί και να ανανεωθεί μετά την άσκηση. Αυτό το άρθρο διερευνά τη σημασία της διατροφής μετά τη νυχτερινή άσκηση , τονίζοντας τον ρόλο της στην αποκατάσταση των μυών, τη διαχείριση βάρους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διατροφή μετά την προπόνηση

Η διατροφή μετά την προπόνηση είναι πρωταρχικής σημασίας ανεξάρτητα από το πότε ασκείστε μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά από τις νυχτερινές συνεδρίες, όπου το σώμα σας προετοιμάζεται για ξεκούραση.

Το φαγητό είναι τελικά υπεύθυνο για την αποκατάσταση των εξαντλημένων επιπέδων ενέργειας, βοηθώντας στην οικοδόμηση νέου μυϊκού ιστού και μειώνοντας τις υπερβολικές αιχμές σακχάρου στο αίμα, ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε όλο το βράδυ.

Μετά από μια προπόνηση, το σώμα σας είναι σε μια πρωταρχική κατάσταση για να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το, το τέλειο παράθυρο για να καταναλώσετε τις κατάλληλες τροφές για αποκατάσταση και ανάπτυξη. Είτε είναι η πρώτη σας προπόνηση εδώ και μήνες είτε είστε έμπειροι αθλητές στο γυμναστήριο, το να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τη διατροφή σας μετά την προπόνηση σίγουρα θα ενισχύσει την απώλεια βάρους, θα διευκολύνει την αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών και θα ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν πέσετε για ύπνο.

Για όσους στοχεύουν να χάσουν τα περιττά κιλά, η διατροφή μετά την προπόνηση παίζει καθοριστικό ρόλο. Μετά από μια νυχτερινή προπόνηση, ο μεταβολισμός σας παραμένει αυξημένος, καθιστώντας την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε την καύση λίπους. Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επιλέξετε τροφές με θρεπτικά συστατικά που παρέχουν σταθερή ενέργεια και προάγουν τον κορεσμό, όπως άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη.

Εάν ο πρωταρχικός σας στόχος είναι η οικοδόμηση μυϊκής μάζας, αυτό που καταναλώνετε μετά την άσκηση γίνεται ακόμη πιο σημαντικό για την υποστήριξη της αποκατάστασης και της ανάπτυξης των μυών. Τα νυχτερινά γεύματά σας μετά την προπόνηση θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην πρόσληψη πρωτεΐνης για να υποστηρίξουν τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών, ενώ ταυτόχρονα να μετριάζουν τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σέικ πρωτεΐνης, γιαούρτι με φρούτα ή κοτόπουλο και λαχανικά στον ατμό. Ανεξάρτητα από την επιλογή σας, βεβαιωθείτε ότι η πρωτεΐνη σας είναι συνδυασμένη με σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως) για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών και να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας πεινασμένοι.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι εξίσου σημαντική καθώς αποφασίζετε ποιο σνακ μετά την προπόνηση είναι κατάλληλο για εσάς. Ναι, το σάκχαρο στο αίμα σας θα αυξηθεί ελαφρώς μετά το φαγητό, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε αυτές τις αυξήσεις σε ελεγχόμενα επίπεδα εάν συνδυάσετε τα κατάλληλα μακροθρεπτικά συστατικά και καταναλώσετε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πριν τον ύπνο.

Jenny.Gr
pexels

Τροφές που μπορείτε να φάτε μετά τη νυχτερινή σας προπόνηση

Η επιλογή των τροφών μπορεί να επηρεάσει την αποκατάσταση των μυών, την αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας και την προώθηση της συνολικής υγείας. Αυτή η ολοκληρωμένη λίστα προσφέρει μια ποικιλία επιλογών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, που κυμαίνονται από άπαχες πρωτεΐνες όπως ψητό στήθος κοτόπουλου και σολομό, μέχρι σύνθετους υδατάνθρακες όπως κινόα και φρούτα.

Είτε στοχεύετε να χτίσετε μυς, να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή απλά να ανεφοδιάζεστε με καύσιμα μετά από μια βραδινή προπόνηση , αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.

Χούμους: Φτιαγμένο από ρεβίθια, το χούμους είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, βοηθώντας στην αποκατάσταση των μυών και την πέψη μετά την προπόνηση. Παρέχει επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι. Συνδυάστε το με καρότα ή κράκερ ολικής αλέσεως.

Σαλάτα με σολομό και λαχανικά: Για ένα ισορροπημένο γεύμα μετά την προπόνηση, ενσωματώστε τον σολομό, ο οποίος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με σύνθετους υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά. Ο σολομός παρέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, ενώ η σαλάτα παρέχει τους απαραίτητους υδατάνθρακες και βιταμίνες για την αποκατάσταση των μυών και την αναπλήρωση του γλυκογόνου.

Ρεβίθια ψητά : Υψηλά σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, τα ρεβίθια υποστηρίζουν την αποκατάσταση των μυών, βοηθούν την πέψη και παρέχουν σταθερή ενέργεια για αναπλήρωση μετά την προπόνηση, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυγοσαλάτα : Φτιαγμένη με βραστά αυγά, η αυγοσαλάτα είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες επιλογή, που παρέχει απαραίτητα αμινοξέα για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών. Είναι ευέλικτο φαγητό και μπορεί να συνδυαστεί με ψωμί ολικής αλέσεως ή κράκερ για πρόσθετους υδατάνθρακες και διαρκή ενέργεια μετά την προπόνηση.

Ξηροί καρποί ή σπόροι: Πλούσιοι σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και βιταμίνες, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι προάγουν την αποκατάσταση των μυών, μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τη συνολική αποκατάσταση μετά τη νυχτερινή άσκηση. Συνδυάστε τους με γιαούρτι και φρούτα.

Γιαούρτι : Υψηλό σε πρωτεΐνες και προβιοτικά, το γιαούρτι προάγει την αποκατάσταση των μυών και βοηθά στην πέψη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την προπόνηση. Μπορείτε επίσης να το κάνετε πιο χορταστικό προσθέτοντας γκρανόλα ή φρούτα.

Κοτόπουλο: Μια μερίδα ψητό στήθος κοτόπουλου περιέχει περίπου 20 γραμμάρια άπαχης πρωτεΐνης, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών, ενώ σας κρατά χορτάτους.

Φυστικοβούτυρο : Ένας λαχταριστός συνδυασμός πρωτεϊνών, υγιών λιπών και φυτικών ινών, το φυστικοβούτυρο παρέχει σταθερή ενέργεια και προάγει την αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση. Βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σας κρατά χορτάτους και ικανοποιημένους.

Φρούτα : Φρούτα όπως οι μπανάνες , τα μήλα, τα μούρα και τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά σάκχαρα. Παρέχουν μια γρήγορη πηγή ενέργειας για την αποκατάσταση των μυών και αναπληρώνουν τα αποθέματα γλυκογόνου μετά την άσκηση. Ανακατέψτε τα με γιαούρτι ή βούτυρο ξηρών καρπών, για πάρετε μια έξτρα ενίσχυση πρωτεΐνης και υγιούς λίπους για βέλτιστη μυϊκή αποκατάσταση.

Γαλοπούλα : Μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, η γαλοπούλα βοηθά στην αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών, προάγει τον κορεσμό και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από προπονήσεις αργά το βράδυ.

Κινόα : Μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, η κινόα παρέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, υποστηρίζοντας την αποκατάσταση των μυών και την αναπλήρωση του γλυκογόνου χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Βραστά αυγά : Τα αυγά είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης. Παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα για την επισκευή και την ανάπτυξη των μυών, ενώ βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προάγουν τον κορεσμό. Ένα μόνο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η γυμναστική τη νύχτα μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανακούφιση από το άγχος και για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Επιλέγοντας τον κατάλληλο συνδυασμό τροφίμων μετά την άσκηση και πριν από τον ύπνο, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την αποκατάσταση, να βελτιώσετε την απόδοση και να πετύχετε τους στόχους σας για τη φυσική σας κατάσταση. Θυμηθείτε, το τι τρώτε μετά την προπόνησή σας είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την προπόνηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.