WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να πίνεις ηλεκτρολύτες για μέγιστη απορρόφηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Μαΐου 2024

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να πίνεις ηλεκτρολύτες για μέγιστη απορρόφηση
pexels
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πιείτε ηλεκτρολύτες για μέγιστη απορρόφηση; Και ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί αυτούς τους ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες φορτίζουν τους μυς - κυριολεκτικά. Είναι μέταλλα —νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, χλωριούχο, φωσφορικό και διττανθρακικό— στα οποία κάθε κύτταρο βασίζεται για να λειτουργήσει καλά.

Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη δημιουργία και τη μετάδοση ηλεκτρικών ερεθισμάτων μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις συσπάσεις των μυών, των νευρικών ερεθισμάτων και τη λειτουργία της καρδιάς. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα σας.

Οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες, ανωμαλίες του καρδιακού παλμού και κόπωση, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας

Ενώ μπορείτε να λαμβάνετε ηλεκτρολύτες από τα τρόφιμα, μπορείτε επίσης να πίνετε ροφήματα ηλεκτρολυτών για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Πότε όμως είναι η καλύτερη στιγμή για να πιείτε ηλεκτρολύτες για μέγιστη απορρόφηση; Και ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί αυτούς τους ηλεκτρολύτες; Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση των ηλεκτρολυτών

Η κατάσταση ενυδάτωσής σας

Η ενυδάτωση με νερό είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των ηλεκτρολυτών. Το νερό βοηθά στη μεταφορά των ηλεκτρολυτών σε όλο το σώμα και στη διατήρηση των σωστών επιπέδων ενυδάτωσης.

Όμως δεν είναι μόνο η αφυδάτωση που προκαλεί ανησυχία. Η υπερβολική κατανάλωση νερού χωρίς την κατανάλωση ηλεκτρολυτών μπορεί να αραιώσει τους ηλεκτρολύτες στην κυκλοφορία του αίματος, ειδικά το νάτριο. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των κυττάρων, ιδιαίτερα στα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και σύγχυση.

Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα σας

Τα επίπεδα νατρίου και καλίου συνδέονται στενά και μια ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών και την ορμονική ρύθμιση των μετάλλων. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να αραιώσει το κάλιο στην κυκλοφορία του αίματός σας, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα νατρίου, υψηλή αρτηριακή πίεση και ανισορροπία υγρών. Για να διατηρηθούν οι βέλτιστες σωματικές λειτουργίες, οι ηλεκτρολύτες πρέπει να διατηρούν την ομοιόσταση. Το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε αυτά τα μέταλλα σε ισορροπία.

Επίσης η διατροφή σας, τα συμπληρώματα και τα φάρμακα που παίρνετε επηρεάζουν την απορρόφηση και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Για παράδειγμα, φάρμακα όπως αντιβιοτικά, διουρητικά, καθαρτικά, κορτικοστεροειδή και φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Jenny.Gr
pexels

Η καλύτερη ώρα για κατανάλωση ηλεκτρολυτών για μέγιστη απορρόφηση

Η καλύτερη ώρα για να πίνετε ηλεκτρολύτες για μέγιστη απορρόφηση εξαρτάται από τις ανάγκες και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Ενώ η κατανάλωση ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας, ο χρόνος της κατανάλωσης ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τους απορροφά το σώμα σας —ειδικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική δραστηριότητα.

Πριν από την άσκηση, οι ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να πιεστεί. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ηλεκτρολύτες μπορούν να αναπληρώσουν τα μέταλλα που χάνονται μέσω του ιδρώτα, βοηθώντας στη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας και ενυδάτωσης. Μετά την άσκηση, οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην αποκατάσταση αναπληρώνοντας τα χαμένα υγρά και τους ηλεκτρολύτες, προάγοντας την ανάκτηση των μυών και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Επίσης η κατανάλωση ηλεκτρολυτών είναι σημαντική σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Η εφίδρωση αυξάνει την απώλεια ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα νατρίου και καλίου. Και τέλος, αυξήστε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες εάν είστε άρρωστοι. Τα συμπτώματα, όπως ο έμετος, η διάρροια ή η υπερβολική εφίδρωση από πυρετό, οδηγούν στην απώλεια ηλεκτρολυτών και υγρών. Αν και μπορεί να είναι δυσάρεστο να καταναλώνεις ποτά πλούσια σε ηλεκτρολύτες ενώ είστε άρρωστοι, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να αντισταθμιστεί η απώλεια.

Πηγές ηλεκτρολυτών και συστάσεις

Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε ένα ποιοτικό ρόφημα ηλεκτρολυτών, ακολουθούν ορισμένες επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Συμπληρώματα ηλεκτρολυτών: Αυτά παρέχουν μια συμπυκνωμένη δόση ηλεκτρολυτών και διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως σκόνες , ταμπλέτες και υγρά. Τα συμπληρώματα είναι μια γρήγορη και εύκολη επιλογή για όσους θέλουν να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες, ενώ βρίσκονται εν κινήσει. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε τα με μέτρο και ακολουθήστε τη συνιστώμενη δοσολογία για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση.

Νερό καρύδας : Πολλές επιλογές περιέχουν κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο, καθιστώντας το μια νόστιμη και αναζωογονητική πηγή ηλεκτρολυτών. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση νερού καρύδας κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά την ενυδάτωση, παρόμοια με τα αθλητικά ποτά.

Αθλητικά ποτά : Η περιεκτικότητά τους σε ηλεκτρολύτες ποικίλλει, αλλά συχνά περιέχουν μια σειρά από αυτά τα μέταλλα. Ωστόσο, προσέξτε την περιεκτικότητά τους σε πρόσθετη ζάχαρη, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Σπιτικά ροφήματα ηλεκτρολυτών: Για καλή ισορροπία ηλεκτρολυτών, χρησιμοποιήστε φυσικά συστατικά όπως χυμό φρούτων, μέλι και μια πρέζα αλάτι.

Τα ροφήματα ηλεκτρολυτών είναι μια δημοφιλής επιλογή για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να διατηρήσετε την ισορροπία τους, ειδικά για εάν έχετε ενεργό τρόπο ζωής, κάποιας ασθένεια ή χρειάζεστε μια γρήγορη ενυδάτωση.

Τέλος η κατανάλωση ηλεκτρολυτών - σε μορφές όπως νερό καρύδας, αθλητικά ποτά ή σπιτικά ροφήματα - μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το σώμα σας για σωματική δραστηριότητα, να αναπληρώσετε τα απαραίτητα μέταλλα που χάνονται μέσω του ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της ασθένειας, να υποστηρίξουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση και να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.