WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πεπτικά προβλήματα: Ποιες τροφές να προτιμήσεις και ποιες να αποφύγεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Μαΐου 2024

Πεπτικά προβλήματα: Ποιες τροφές να προτιμήσεις και ποιες να αποφύγεις
pexels
Οι τροφές που διευκολύνουν την πέψη.

Το να αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα μπορεί να κάνει το φαγητό δυσάρεστο. Οι πεπτικές διαταραχές, οι λοιμώξεις, οι παρενέργειες των φαρμάκων και οι γαστρεντερικές διαδικασίες μπορεί να δυσκολέψουν την αφομοίωση ορισμένων τροφίμων.

Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε άβολα συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, ναυτία, παλινδρόμηση οξέος και πολλά άλλα. Ευτυχώς, ορισμένες διατροφικές αλλαγές και προσθήκες μπορούν ενδεχομένως να κάνουν τέτοιες καταστάσεις λίγο πιο εύκολες.

Αυτό το άρθρο συζητά τις εύπεπτες τροφές και κάποιες συμβουλές για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, αποφεύγοντας παράλληλα πεπτικά προβλήματα και συμπτώματα.

Ποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν την πέψη

Οι διατροφικές αλλαγές και η επιλογή τροφών που είναι εύπεπτες μπορούν να βοηθήσουν σε λοιμώξεις ή διαταραχές του γαστρεντερικού. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Μπανάνες

Ως φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι μπανάνες είναι μια σταθερή επιλογή για άτομα με άβολα πεπτικά συμπτώματα. Η μπανάνα συνιστάται όταν έχετε ναυτία, διάρροια ή έμετο. Περιέχει επίσης κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών που μπορεί να χαθούν λόγω της αφυδάτωσης από αυτά τα συμπτώματα.

Πουρές μήλων

Η σάλτσα μήλου είναι μια μαλακή, εύπεπτη επιλογή που δεν περιέχει τόσες φυτικές ίνες όσο ολόκληρο το μήλο με τη φλούδα, που μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθεί. Τα άτομα με διάρροια μπορεί να ωφεληθούν από την πηκτίνη στη σάλτσα μήλου, η οποία, όπως έχουν δείξει ορισμένες μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του όγκου στα χαλαρά κόπρανα .

Αυγά

Είτε ομελέτα, είτε βραστά ή ποσέ, τα αυγά μπορεί να είναι εύκολο να τα αφομοιώσει το στομάχι. Είναι επίσης καλό να τα τρώτε εάν έχετε ίωση ή ναυτία. Η κατανάλωση του κρόκου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της πεπτικής δυσφορίας.

Jenny.Gr
pexels

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι μια τροφή υγιεινή για την καρδιά που μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου. Είναι επίσης μια εύπεπτη επιλογή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά λιγότερο επεξεργασμένη από τα ζαχαρούχα δημητριακά.

Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι μπορεί να είναι πιο χρήσιμο από το καστανό αν έχετε πεπτικά προβλήματα. Τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών που δεν περιέχουν τόσες φυτικές ίνες, όπως το λευκό ρύζι, μπορούν να είναι ένα ασφαλή όταν έχετε στομαχικές διαταραχές.

Η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να επιταχύνει την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, επιδεινώνοντας δυσάρεστα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια ή φούσκωμα.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στη βελτίωση της διάρροιας. Οι καλομαγειρεμένες γλυκοπατάτες είναι πιο ήπιες για το πεπτικό σύστημα από τις λευκές, επειδή είναι μαλακές και εύκολες στα πεπτικά ένζυμα. Για βέλτιστη ανακούφιση του πεπτικού, δοκιμάστε να μαγειρέψετε γλυκοπατάτες χωρίς τη φλούδα τους.

Κοτόπουλο

Δοκιμάστε άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο , εάν το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να το ανεχθεί. Λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, το κοτόπουλο μπορεί να αφομοιωθεί ευκολότερα από το κόκκινο κρέας όπως η μπριζόλα. Επιπλέον, όταν τρώγεται χωρίς καρυκεύματα, το κοτόπουλο χρησιμεύει ως καλή πηγή πρωτεΐνης.

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία

Ενώ το πεπτικό σύστημα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό, ορισμένες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τον γαστρεντερικό σωλήνα σας, καθιστώντας δυσκολότερη την υγιή πέψη.

Τα πιο δύσκολα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Πικάντικα, λιπαρά, τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα

  • Όξινα τρόφιμα (ντομάτες ή εσπεριδοειδή)

  • Ανθρακούχα ποτά

  • Ωμά λαχανικά (κουνουπίδι και κρεμμύδια)

  • Αποξηραμένα ή επεξεργασμένα κρέατα (βοδινό κρέας ή χοτ ντογκ)

  • Όσπρια (φασόλια, ρεβίθια και φακές)

  • Ολόκληροι ξηροί καρποί και σπόροι

  • Αποξηραμένα φρούτα

  • Καφεΐνη

  • Αλκοόλ

  • Τεχνητά γλυκαντικά

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα που προκύπτουν από πεπτική διαταραχή, ασθένεια, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, εγκυμοσύνη, τροφική δηλητηρίαση ή άλλη περίσταση μπορούν να δυσκολέψουν τη διατροφή σας. Γι αυτό και κάποιες εύπεπτες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε φυτικές ίνες είναι καταπραϋντικές για το γαστρεντερικό σωλήνα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.