WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβεις ότι δεν τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Μαΐου 2024

Πώς θα καταλάβεις ότι δεν τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά
pexels
Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά

Στην πραγματικότητα, μόνο ένας στους 10 ενήλικες τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την υγεία σας. Δείτε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί

Η μη κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να χάσετε βάρος ή ο λόγος που έχετε δει το βάρος σας να αυξάνεται με τα χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, με αποτέλεσμα να σας κρατούν χορτάτους για αρκετό χρονικό διάστημα.

Το έντερο σας μπορεί να μη λειτουργεί σωστά

Ένα υγιές έντερο είναι το κλειδί εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας. Η ποικιλομορφία του εντέρου, είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές. Οι φυτικές ίνες φαίνεται να είναι ο νούμερο ένα δείκτης που επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα. Πιο συγκεκριμένα οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Jenny.Gr
pexels

Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Μια πρόσφατη μελέτη του Ιουλίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο BMJ παρατήρησε ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Αν και αυτό δεν συνεπάγεται αιτία και αποτέλεσμα, ο συσχετισμός είναι αρκετά σαφής ώστε να φάμε ένα πορτοκάλι.

Επίσης μια μελέτη του Ιουνίου 2021 στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, αλλά όχι η κατανάλωση χυμού φρούτων, συνδέεται με 36 τοις εκατό χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών βοηθά στη διατήρηση του βάρους σας, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα,.

Έτσι, ενώ η έρευνα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη C ως δείκτη, είναι το είδος των τροφών που συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, όχι η ίδια η βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να μην κάνει το ίδιο- η δύναμη βρίσκεται στο ίδιο το φαγητό.

Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που δεν μπορείτε να αλλάξετε, όπως η ηλικία και η γενετική. Όμως υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν - συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.

Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φυτοχημικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα συνολικά.

Από την άλλη πλευρά, μια διατροφή πλούσια σε νάτριο και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα.

Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες με συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συνολική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη του Ιουλίου 2020 στο Journal of Hypertension ‌. Και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.

Πώς να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Το CDC συνιστά στους ενήλικες να λαμβάνουν τουλάχιστον 1,5 φλιτζάνια φρούτα και 2 φλιτζάνια λαχανικά κάθε μέρα. Τα φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα μετράνε για μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Εάν επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα, διατηρήστε το μέγεθος της μερίδας σας στο 1/4 φλιτζάνι. Και αν η κονσέρβα είναι αυτό που σας αρέσει, επιλέξτε χαμηλή ή καθόλου περιεκτικότητα σε νάτριο για τα λαχανικά και αναζητήστε φρούτα συσκευασμένα σε χυμό και όχι σε σιρόπι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.