WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείς να αναπτύξεις τροφικές αλλεργίες αργότερα στη ζωή σου;


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Μαΐου 2024

Μπορείς να αναπτύξεις τροφικές αλλεργίες αργότερα στη ζωή σου;
unsplash
Γιατί οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ακόμα κι αν τις τρώγατε από πάντα;

Σύμφωνα με την Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες ως παιδιά - αλλά μπορεί και μερικές φορές εμφανίζονται σε ενήλικες (και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία). Μπορείτε ακόμη να αναπτύξετε αλλεργία σε ένα αγαπημένο φαγητό που απολαμβάνετε εδώ και χρόνια.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Allergy, Asthma & Immunology , εξέτασε περισσότερους από 40.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι μεταξύ των ενηλίκων που ζουν με τροφικές αλλεργίες, το 45,3% από αυτούς ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τουλάχιστον μία τροφική αλλεργία μετά τα 18 τους.

Λοιπόν, τι συμβαίνει εδώ; Γιατί το σώμα αρχίζει μερικές φορές να επαναστατεί ενάντια στην ίδια την τροφή που προορίζεται να το συντηρήσει, ακόμα και μετά από χρόνια ή και δεκαετίες έκθεσης; Και αν είστε ενήλικες και δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ στο παρελθόν με τροφική αλλεργία/δυσανεξία, πόσο πιθανό είναι να εμφανιστεί αυτό το είδος ανοσολογικών αντιδράσεων;

Οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες στην ενήλικη ζωή

Οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες που εμφανίζονται στους ενήλικες είναι στα ψάρια και τα οστρακοειδή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να τρώγατε ψάρια (όπως σολομός και τόνος) ή οστρακοειδή (σκεφτείτε: καβούρι, στρείδια, αστακό και γαρίδες), για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εμφανίσετε οποιαδήποτε αλλεργία. Μάλιστα οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλαξία, μια αλλεργική αντίδραση ταχείας έναρξης που θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί θεραπεία με ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης).

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, έως και το 40% των ατόμων που ανέφεραν αλλεργία στα ψάρια δεν είχαν προβλήματα με την κατανάλωσή τους μέχρι την ενηλικίωση. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των αλλεργιών στα οστρακοειδή εμφανίστηκαν στην ενήλικη ζωή.

Αυτό καθιστά τα οστρακοειδή το πιο κοινό τροφικό αλλεργιογόνο στους ενήλικες - και αυτό, δυστυχώς για τους λάτρεις των θαλασσινών, συνήθως διαρκεί μια ζωή. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί τόσο στα ψάρια όσο και στα οστρακοειδή, αλλά αυτά τα δύο δεν πάνε απαραίτητα μαζί.

Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς είναι επίσης κοινές αλλεργίες στους ενήλικες, σύμφωνα με την ACAAI . Η αλλεργία σε ένα είδος ξηρού καρπού - όπως αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, καρύδια Macadamia, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης – διαρκεί επίσης όλη τη ζωή. Σύμφωνα με την ACAAI , λιγότερο από το 10% των ατόμων με αυτή την τροφική αλλεργία την ξεπερνούν.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology έδειξε ότι περισσότερο από το 17% των ενηλίκων με αλλεργία στα φιστίκια ανέφεραν την εμφάνιση της αλλεργίας στην ενήλικη ζωή. Και ενώ όλες οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα, η αλλεργία στα φιστίκια είναι η πιο κοινή αιτία αναφυλαξίας που προκαλείται από τα τρόφιμα.

Jenny.Gr
unsplash

Γιατί εμφανίζονται τροφικές αλλεργίες στους ενήλικες;

Το τοπίο για τις τροφικές αλλεργίες έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια— τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες- και δεν έχει εντοπιστεί μεμονωμένη αιτία. Ο λόγος είναι πιθανότατα πολυπαραγοντικός και έχει να κάνει με πολλούς από τους τρόπους με τους οποίους εμείς ως άνθρωποι αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, αλλά καμία οριστική απάντηση.

Τα ακόλουθα είναι πιθανά αίτια για την εμφάνιση τροφικής αλλεργίας στους ενήλικες:

Αλλαγές στα αντιβιοτικά. Παρεμβαίνοντας στο μικροβίωμα (το σύνολο των βακτηρίων, μυκήτων και ιών που ζουν φυσικά στο σώμα μας και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος), με την πολύ συχνή χρήση αντιβιοτικών, μπορεί να αυξήσετε την ευαισθησία σε όλες τις αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.

Αλλαγές στο μικροβίωμα. Διάφοροι παράγοντες, όπως ασθένειες, πυρετός, άγχος, τραυματισμός και αλλαγές στη διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση του μικροβιώματος. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πώς —και πότε— αναπτύσσονται οι τροφικές αλλεργίες.

Αλλαγές στην απολύμανση και τα αντισηπτικά. Μια θεωρία είναι ότι ένα «καθαρότερο» περιβάλλον, το οποίο μειώνει τον αριθμό των εισβολέων που πρέπει να αντιμετωπίσει το σώμα, κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων να αντιδράσει υπερβολικά σε νέες πρωτεΐνες τροφίμων και δημιουργεί περιττές αλλεργικές αντιδράσεις.

Συχνά, μια τροφική αλλεργία προκαλείται από επανειλημμένη έκθεση. Ιδιαίτερα με την αλλεργία στα οστρακοειδή, υπάρχει διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα ακάρεων σκόνης.

Σημάδια ότι έχετε μια νέα τροφική αλλεργία

Ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που μπορεί να συνοδεύει μια αλλεργική αντίδραση στο φαγητό, είναι από ήπιο έως δυνητικά απειλητικό για τη ζωή. Οι πιθανές ενδείξεις ότι έχει αναπτυχθεί μια νέα τροφική αλλεργία είναι:

  • Κοιλιακό άλγος

  • Αλλαγή στον παλμό (πολύ αργός ή/και πολύ γρήγορος)

  • Πόνος στο στήθος

  • Βήχας

  • Διάρροια

  • Δυσκολία στην κατάποση

  • Κνησμός

  • Ζαλάδα ή απώλεια συνείδησης

  • Ναυτία

  • Εξάνθημα ή κνίδωση στο δέρμα
  • Πρήξιμο της γλώσσας ή των ματιών

  • Εμετός

Τα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ακόμη και από τη μια αλλεργική αντίδραση στην άλλη.

Σημάδια σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης

Οι περισσότερες αντιδράσεις στις τροφικές αλλεργίες είναι ήπιες,. Αλλά αν νομίζετε ότι κάτι που έχετε φάει έχει προκαλέσει ξαφνικά σφίξιμο του λαιμού σας, περιορισμό της αναπνοής σας, ζαλάδα ή εάν αρχίσετε να χάνετε τις αισθήσεις σας, μπορεί να αντιμετωπίζετε αναφυλαξία. Αυτός ο τύπος αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι θανατηφόρος, επομένως είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα.

Η αναφυλαξία αναπτύσσεται συνήθως μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την επαφή με ένα αλλεργιογόνο, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές ώρες. Εάν έχετε κάποιο τύπο αυτόματης έγχυσης επινεφρίνης, χρησιμοποιήστε το αμέσως και καλέστε τον γιατρό σας. Αν δεν έχετε EpiPen πηγαίνετε κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Ένας τύπος αλλεργίας που αυξάνεται σε συχνότητα, είναι το σύνδρομο alpha-gal. Πρόκειται για αλλεργία στα κόκκινα κρέατα ή σε άλλες τροφές που περιέχουν άλφα γαλίνη, η οποία σχετίζεται με τσιμπήματα τσιμπουριού.

Το Alpha gal είναι ένας τύπος αλλεργικής αντίδρασης που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως επηρεάζει τους ενήλικες. Το σύνδρομο Alpha gal μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις, οπότε αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν νομίζετε ότι έχετε σοβαρή αλλεργική απόκριση σε κάτι που έχετε καταναλώσει.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και μετά τη χρήση της επινεφρίνης, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, γιατί τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν, επομένως η αξιολόγηση και πιθανή θεραπεία από επαγγελματίες υγείας είναι ένα βήμα που δεν μπορείτε να παραλείψετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.