WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είμαι χορτοφάγος και αυτό είναι το τρόφιμο που έχω στο ψυγείο μου για να παίρνω αρκετή πρωτεΐνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαΐου 2024

Είμαι χορτοφάγος και αυτό είναι το τρόφιμο που έχω στο ψυγείο μου για να παίρνω αρκετή πρωτεΐνη
pexels
Μάλλον το έχετε ήδη στη λίστα αγορών σας.

Προς μεγάλη έκπληξη των γνωστών και φίλων, έγινα χορτοφάγος πριν μερικά χρόνια. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή τα γεύματά μου ήταν περισσότερο με υδατάνθρακες. Καθώς όμως το ενδιαφέρον και οι δεξιότητές μου στην κουζίνα αυξάνονταν, τόσο αυξάνονταν και οι διατροφικές μου πληροφορίες. Μετά από 10 χρόνια εξακολουθώ να είμαι χορτοφάγος, αλλά προτεραιότητά μου είναι να τρώω μια ισορροπημένη, γεμάτη πρωτεΐνη διατροφή. Λατρεύω τα πάντα τα φασόλια και τα όσπρια, καθώς και το tofu, το σεϊτάν και το tempeh.

Για να διατηρήσω το σώμα μου ενεργό και να νιώθω καλά, στοχεύω να λαμβάνω 75 έως 85 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, χρησιμοποιώντας μικρές εναλλαγές και τροποποιήσεις για να προσθέτω μερικά επιπλέον γραμμάρια σε κάθε γεύμα και σνακ. Όπως για παράδειγμα συνήθως επιλέγω γα σνακ λίγο φυστικοβούτυρο με μερικά μήλα σε φέτες ή σπιτικό χούμους με λαχανικά. Αλλά το αγαπημένο μου τρόφιμο που χρησιμοποιώ σχεδόν παντού είναι το γιαούρτι.

Πόση πρωτεΐνη τρώω κάθε μέρα

Κάθε εβδομάδα, αγοράζω —και καταναλώνω— ένα μεγάλο μπολ γιαούρτι. Κάθε μερίδα 3/4 φλιτζανιού έχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τώρα, συνήθως δεν τρώω πάντα μια ολόκληρη μερίδα γιαουρτιού, αλλά ακόμη και μερικές κουταλιές της σούπας ενισχύουν την πρωτεΐνη σε ένα γεύμα κατά μερικά γραμμάρια, και σε μια χορτοφαγική διατροφή ακόμη και το λίγο μετράει. Πραγματικά, θα ήταν μια πιο σύντομη λίστα για να σας πω σε τι δεν βάζω γιαούρτι, αλλά εδώ είναι μερικοί από τους συνηθισμένους τρόπους χρήσης του για να αυξήσω την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Jenny.Gr
pexels

Φυσικά, μου αρέσει να το τρώω με μέλι και μούρα για πρωινό, αλλά το βάζω και σε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης, το ανακατεύω σε smoothies και επίσης το χρησιμοποιώ στη θέση της κρέμας γάλακτος. Και φυσικά όποτε έχω αβοκάντο το βάζω μαζί με μια μπάλα γιαούρτι και χυμό λεμονιού σε μια φέτα ψωμί και φτάχνω ένα πεντανόστιμο αβοκάντο τοστ.

Για τα μεσημεριανά σνακ, βυθίζω λαχανικά ή πίτα ολικής αλέσεως σε ένα κρεμώδες ντιπ με βάση το γιαούρτι που φτιάχνω κάθε εβδομάδα. Αυτή η ώθηση πρωτεΐνης κρατά μακριά την μεσημεριανή μου πείνα. Για το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο μου, το γιαούρτι δεν είναι συνήθως υποκατάστατο άλλων πρωτεϊνών αλλά, μάλλον λειτορυγεί σαν ενίσχυση.

Μια σαλάτα φακής με γιαούρτι είναι το μεσημεριανό γεύμα που προτιμώ τις καθημερινές και που θα με κρατήσει ικανοποιημένη όλο το απόγευμα. Για δείπνο, μαρινάρω tofu σε ρίγανη και χυμό λεμονιού, το ψήνω στη σχάρα και το σερβίρω με κινόα και ένα πλούσιο ντιπ γιαουρτιού, για ένα δείπνο γεμάτο πρωτεΐνη.

Προσθέτοντας γιαούρτι στα εύκολα και βολικά γεύματα που ήδη μου αρέσουν, απολαμβάνω το πλεονέκτημα μιας χορτοφαγικής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες χωρίς πολλή επιπλέον δουλειά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.