WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουνίου 2024

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις
unsplash
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη, ή η ευαισθησία στη γλουτένη, είναι ένα κοινό πρόβλημα που περιλαμβάνει μια ανεπιθύμητη αντίδραση στη γλουτένη - μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Πολλές διατροφικές συστάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ευαισθησίας στη γλουτένη, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας χωρίς γλουτένη ή των FODMAP.

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι διαφορετική από την κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, ενώ η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια αρνητική αντίδραση στη γλουτένη.

Αυτό το άρθρο καλύπτει τρεις δίαιτες που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη γλουτένη και επισημαίνει που μπορεί να κρύβεται η γλουτένη.

Αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής για τη δυσανεξία στη γλουτένη

Η κύρια θεραπεία στοχεύει στην αλλαγή της διατροφής και στην παρατήρηση εάν οι διατροφικές αλλαγές ανακουφίζουν τα γαστρεντερικά συμπτώματα (όπως αέρια, κοιλιακό άλγος, διάρροια και ναυτία).

Άλλες μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μη γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως οι διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να εμφανιστούν λόγω βλάβης στο λεπτό έντερο.

Οι ακόλουθες δίαιτες συνιστώνται για άτομα με NCGS και αναλύονται λεπτομερώς παρακάτω:

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία ευαισθησίας στη γλουτένη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να ωφελήσει άτομα με δυσανεξία, αλλά τα δεδομένα δεν είναι οριστικά και είναι αντικρουόμενα.

Προσοχή: Η μακροπρόθεσμη εξάλειψη της πρόσληψης σιταριού και άλλων δημητριακών από την καθημερινή διατροφή μπορεί να είναι επιζήμια για τη συνολική υγεία. Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε δημητριακά μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για διατροφικά προβλήματα όπως ανεπάρκεια σιδήρου και φυλλικού οξέος.

Επιπλέον, μια μελέτη συνέδεσε τις δίαιτες χαμηλής γλουτένης με υψηλό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 . Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα ειδικό για να είστε σίγουροι για τη διάγνωση πριν αλλάξετε τη διατροφή σας.

Jenny.Gr
unsplash

Η δίαιτα χαμηλού FODMAP

Το FODMAP είναι ένα ακρωνύμιο του όρου "ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες", οι οποίοι είναι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας και αλκοόλες ζάχαρης που αποτελούν μέρος του σιταριού, των προϊόντων σίτου και πολλών άλλων τροφίμων. Τα FODMAP δεν απορροφώνται πολύ καλά από την πεπτική οδό, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Μπορεί να υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα ή μπορεί να είναι πρόσθετα.

Τα FODMAP είναι δύσκολα αφομοιώσιμα και πιστεύεται ότι είναι ένας ένοχος που ευθύνεται για τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη.

Μια μελέτη του 2018 εξέτασε το ρόλο που παίζουν τα FODMAPs στα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη. Αυτό που αποκάλυψε η μελέτη ήταν ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα (στομάχι και έντερα) βελτιώθηκαν όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη με ευαισθησία στη γλουτένη έτρωγαν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP .

Αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι διάφορα συστατικά του σιταριού μπορεί να είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη και ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μπορεί να είναι μια καλή επιλογή θεραπείας.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε στη δίαιτα χαμηλού FODMAP

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που θεωρούνται πλούσια σε FODMAP. Τα τρόφιμα που περιορίζονται στη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP περιλαμβάνουν λαχανικά όπως:

  • Κουνουπίδι

  • Κρεμμύδια

  • Πράσα

  • Σκόρδο

  • Σπαράγγια

  • Αγκινάρες

  • Μπιζέλια χιονιού

  • Μανιτάρια

Άλλα τρόφιμα που περιορίζονται στη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP περιλαμβάνουν:

  • Φρούτα (ροδάκινα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, σύκα, μάνγκο, καρπούζι, κεράσια, βατόμουρα, αποξηραμένα φρούτα)

  • Ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά και άλλα προϊόντα με βάση το σιτάρι, τη σίκαλη ή το κριθάρι

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός αν είναι χωρίς λακτόζη)

  • Φιστίκια Αιγίνης, κάσιους

  • Τα περισσότερα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των φασολιών, των φασολιών φούρνου, των ρεβιθιών

  • Γλυκαντικά (συμπεριλαμβανομένων τεχνητών γλυκαντικών, μελιού, σορβιτόλης, μαννιτόλης, ξυλιτόλης και σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη)

Γλουτένη σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και φάρμακα

Περιστασιακά, άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να καταναλώσουν κατά λάθος τροφές ή φάρμακα με γλουτένη. Δεν υπάρχει υποχρεωτική επισήμανση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη. Αντίθετα, ένα άτομο με ευαισθησία στη γλουτένη πρέπει να διαβάζει τις ετικέτες και να μπορεί να αποκρυπτογραφήσει ποια συστατικά τροφίμων περιέχουν γλουτένη .

Το χωρίς γλουτένη είναι μια εθελοντική ετικέτα που πρέπει να πληροί τα πρότυπα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Το φαγητό σε εστιατόρια, η εσφαλμένη ανάγνωση των ετικετών ή η κατάποση τροφών ή φαρμάκων που δεν φέρουν σωστή σήμανση, μπορεί να οδηγήσει σε τυχαία πρόσληψη γλουτένης.

Εάν ένα άτομο με ευαισθησία στη γλουτένη πάρει κατά λάθος ένα φάρμακο που περιέχει γλουτένη ή φάει εν αγνοία του φαγητό με γλουτένη, έχουν προταθεί μερικές φυσικές θεραπείες.

Σημείωση: Δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά ερευνητικά δεδομένα για να δείξουν οριστικά ότι αυτές οι φυσικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά από τυχαία πρόσληψη γλουτένης, αλλά θεωρούνται σχετικά ασφαλείς και χαμηλού κινδύνου:

  • Η κατανάλωση άφθονων υγρών βελτιώνει την πέψη, βοηθά στην έκπλυση του συστήματος και βελτιώνει την ενυδάτωση (ιδιαίτερα για εμετούς και διάρροιες).

  • Η λήψη πεπτικών ενζύμων βοηθά το σώμα να διασπάσει αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά (συμπεριλαμβανομένης της γλουτένης), αλλά δεν έχει αποδειχθεί στη θεραπεία της ευαισθησίας στη γλουτένη.

  • Η κατανάλωση αφεψημάτων βοτάνων ( τσάι μέντας , χαμομηλιού ή τζίντζερ) βοηθά στη μείωση της ναυτίας και διατηρεί την ενυδάτωση.

  • Η λήψη προβιοτικών θεωρείται από ορισμένους ότι βελτιώνει την υγεία του εντέρου. Ένα πείραμα μοντέλου ποντικιού έδειξε κάποια υπόσχεση στη μείωση της φλεγμονής που οφείλεται στη γλουτένη.

Δυστυχώς, η ευαισθησία στη γλουτένη, γνωστή και ως δυσανεξία στη γλουτένη, δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να αντιστραφεί. Ωστόσο, μπορείτε να τροποποιήσετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας για να αποτρέψετε τα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.