WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές με ανθεκτικό άμυλο που βοηθούν την πέψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Ιουνίου 2024

6 τροφές με ανθεκτικό άμυλο που βοηθούν την πέψη
pexels
Τα φέλη για την υγεία του ανθεκτικού αμύλου και ποια τρόφιμα το περιέχουν.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν ανθεκτικό άμυλο- ένας τύπος υδατάνθρακα που είναι ανθεκτικός στην πέψη. Αυτό σημαίνει ότι περνά από το στομάχι και το λεπτό έντερο χωρίς να απορροφάται. Και εισέρχεται στο παχύ έντερο όπου ζυμώνεται, υποστηρίζοντας έτσι την υγιή χλωρίδα του εντέρου .

Αυτό το άρθρο συζητά τα οφέλη για την υγεία του ανθεκτικού αμύλου και συγκεκριμένα τρόφιμα που το περιέχουν.

Οφέλη για την υγεία του ανθεκτικού αμύλου

Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει τα οφέλη για την υγεία του ανθεκτικού αμύλου. Συγκεκριμένα, διερευνούν εάν το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη διαχείριση του βάρους και την υγεία του παχέος εντέρου.

Διαχείριση βάρους: Η πρώιμη έρευνα για το θέμα έχει αρχίσει να δείχνει ενδείξεις ότι ίσως η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά και να αντισταθμίσουν τις ασθένειες που συνοδεύουν την αύξηση βάρους, όπως:

  • Καρδιαγγειακή νόσο

  • Διαβήτης

  • Υψηλή χοληστερόλη

  • Μεταβολικό σύνδρομο

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους είναι η μείωση της όρεξης και η αύξηση του κορεσμού (βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

Υγεία του παχέος εντέρου: Οι ερευνητές έχουν βρει κάποια στοιχεία που μπορεί να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει:

  • Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Βελτίωση των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

  • Χρησιμεύει ως πρεβιοτικό για να υποστηρίξει την υγιή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας

Το ανθεκτικό άμυλο αυξάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), όπως το βουτυρικό. Και θεωρείται ότι τα SCFA είναι υπεύθυνα για τα οφέλη για την υγεία του παχέος εντέρου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ανθεκτικά άμυλα εξίσου ικανά να διεγείρουν την παραγωγή SCFA, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών και των οφελών που σχετίζονται με το ανθεκτικό άμυλο και τα SCFA.

Πόσο ανθεκτικό άμυλο να τρώτε

Οι ενήλικες είναι καλό να καταναλώνουν περίπου 15 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου καθημερινά. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν συνήθως λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα. Καθώς αυξάνετε την πρόσληψή σας, κάντε το αργά για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε ανεπιθύμητα αέρια και φούσκωμα.

Jenny.Gr
pexels

6 τρόφιμα που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια νόστιμη πηγή ανθεκτικού αμύλου. Έχουν τη μέγιστη ποσότητα ανθεκτικού αμύλου όταν είναι άγουρες, ενώ η περιεκτικότητα τους μειώνεται καθώς ωριμάζουν.

Πατάτες

Οι πατάτες έχουν το υψηλότερο επίπεδο ανθεκτικού αμύλου όταν είναι ωμές. Αλλά μην νομίζετε ότι πρέπει να τις τρώτε άψητες. Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου από τις πατάτες εάν τις αφήσετε να κρυώσουν πριν τις φάτε. Η αναθέρμανση τους δεν μειώνει την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου.

Ρύζι

Παρόμοια με τις πατάτες, το μαγειρεμένο ρύζι που έχει ψυχθεί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο , από το ρύζι που μαγειρεύτηκε και δεν ψύχθηκε. Όταν είναι δυνατόν, μαγειρέψτε το ρύζι μια μέρα νωρίτερα και ξαναζεστάνετε το για να μεγιστοποιήσετε το ανθεκτικό άμυλο. Τα επίπεδα ανθεκτικού αμύλου είναι παρόμοια στο λευκό και το καστανό ρύζι.

Ρεβύθια

Τα ρεβίθια αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, μαζί με πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, και καλή πηγή ανθεκτικού αμύλου. Δεν χρειάζεται να τα φάτε ωμά. Τα μαγειρεμένα ή/και κονσερβοποιημένα ρεβίθια περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθεκτικού αμύλου.

Αρακάς

Ο αρακάς ακόμη και όταν είναι μαγειρεμένος, είναι μια πολύ καλή πηγή ανθεκτικού αμύλου. Απολαύστε τον σε σούπες ή ως συνοδευτικό.

Φασόλια

Τα περισσότερα είδη μαγειρεμένων και/ή κονσερβοποιημένων φασολιών είναι καλές πηγές ανθεκτικού αμύλου. Ωστόσο, τα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικού αμύλου βρίσκονται στα λευκά φασόλια.

Αυτές είναι μερικές τροφές που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο και που μπορεί να ενσωματωθούν στη διατροφή σας σε κατάλληλες ποσότητες ανάλογα με την ανοχή σας σε αυτές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.