WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να φας βραδινό


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Ιουνίου 2024

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να φας βραδινό
pexels
Ίσως μέχρι τώρα νομίζατε ότι το βραδινό φαγητό σας παχαίνει. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Το φαγητό το βράδυ έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με την αύξηση του σωματικού βάρους. Πριν από χρόνια, ο πρωτοπόρος της διατροφής Adele Davis έδωσε τη γνωστή συμβουλή «να τρως το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός».

Ωστόσο, πλέον σήμερα γνωρίζουμε ότι μια θερμίδα είναι μια θερμίδα, ανεξάρτητα από το πότε την τρώτε, και ότι αυτό που προκαλεί αύξηση βάρους είναι απλώς ότι καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε.

Και ενώ μερικοί ορκίζονται ότι οι διατροφικές τους συνήθειες αργά το βράδυ τους κάνουν να παχαίνουν, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Το σώμα σας δεν επεξεργάζεται διαφορετικά την τροφή σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση φαγητού το βράδυ προκαλεί αύξηση βάρους. Αυτό που έχει σημασία είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι η ώρα της ημέρας που τις καταναλώνετε.

Jenny.Gr
pexels

Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να τρώνε περισσότερο τη νύχτα επειδή βαριούνται ή αγχώνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φαγητό το βράδυ προκαλεί αύξηση βάρους. Είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων, όχι η χρονική στιγμή των γευμάτων, που οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Το μόνο που θα ήταν καλό να γνωρίζετε είναι πως εάν φάτε και αμέσως μετά πέσετε για ύπνο, θα δυσκολέψετε τη λειτουργία της πέψης σας και μπορεί να μην καταφέρετε να κοιμηθείτε τόσο καλά. Ενώ εάν έχετε φάει 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο θα διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης.

Και τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε πως ο καθένας μας είναι διαφορετικός, γι αυτό και η εξατομίκευση όσο αφορά τη διατροφή και όχι μόνο, παίζει σημαντικό ρόλο

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.