WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την υπεργλυκαιμία


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιουνίου 2024

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την υπεργλυκαιμία
unsplash
Πώς αντιμετωπίζεται η υπεργλυκαιμία.

Η θεραπεία της υπεργλυκαιμίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο καιρό και πόσο συχνά έχετε κρίσεις και πόσο σοβαρή είναι η υπεργλυκαιμία σας. Η ηλικία, η γενική υγεία και η γνωστική σας λειτουργία είναι επίσης σημαντικά.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) τονίζει ότι κάθε άτομο με διαβήτη πρέπει να έχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Ενώ η ADA προσφέρει έναν αλγόριθμο που βοηθά στον προσδιορισμό του σωστού φαρμάκου για ορισμένες καταστάσεις, οι αποφάσεις θα πρέπει τελικά να λαμβάνονται σε ατομική βάση.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας στο σπίτι, φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σημάδια ότι μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Τρόπος ζωής

Η διαχείριση του τρόπου ζωής είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας. Τα κλειδιά για την τροποποίηση του τρόπου ζωής είναι να λάβετε υποστήριξη και να είστε συνεπείς. Ο γιατρός θα συνεργαστεί μαζί σας στην εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης του διαβήτη κα θα σας παρέχει εργαλεία για βοήθεια σε ζωτικούς τομείς, όπως:

  • Να κατανοήσετε πώς η υπεργλυκαιμία επηρεάζει τη σωματική και ψυχική σας υγεία
  • Να τρώτε υγιεινά
  • Το να είστε ενεργοί
  • Να παρακολουθείτε το σάκχαρο στο αίμα σας

Διατροφή

Οι υδατάνθρακες επηρεάζουν περισσότερο το σάκχαρο του αίματος. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων υδατανθράκων, όπως επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, μπισκότα, ρύζι, ζυμαρικά, κράκερ, γλυκά), ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπεργλυκαιμίας. Επομένως, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα.

Δεν υπάρχει μια «τέλεια» δίαιτα για τον διαβήτη. Η ADA δηλώνει ότι όλα τα άτομα πρέπει να λαμβάνουν εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία, κατά προτίμηση από εγγεγραμμένο διαιτολόγο, ο οποίος έχει γνώση και εξειδίκευση στην ειδική για τον διαβήτη και τη διατροφή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εξατομικευμένη ιατρική διατροφική θεραπεία που χορηγείται από έναν διαιτολόγο σχετίζεται με βελτιωμένη A1C , μια εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του διαβήτη. Πιο συγκεκριμένη η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της A1C κατά 0,3% έως 1% για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 0,5% έως 2% για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Άσκηση

Η μείωση της παρατεταμένης καθιστικής ζωής μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2 για όσους διατρέχουν κίνδυνο. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιτύχετε τον γλυκαιμικό έλεγχο εάν έχετε διαβήτη. 2 Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπεργλυκαιμίας με την καύση της γλυκόζης .

Για παράδειγμα, η βόλτα μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα. Η τακτική άσκηση είναι επίσης σημαντική για τον έλεγχο του βάρους, ο οποίος μπορεί να μειώσει την υπεργλυκαιμία και να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να αποφεύγετε την άσκηση όταν το σάκχαρό σας είναι υψηλό. Εάν το σάκχαρό σας είναι πάνω από 240 mg/dL και έχετε κετόνες, θα πρέπει να αποφύγετε την άσκηση. Η άσκηση με κετόνες μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο το σάκχαρο στο αίμα σας. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ρουτίνα άσκησης, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει άδεια από τον γιατρό σας.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ευεργετική για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, επειδή βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με την ADA, η μέτρια, επίμονη απώλεια βάρους μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη από τον προδιαβήτη στον διαβήτη τύπου 2, καθώς και να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους ακολουθώντας μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί πραγματικά να βάλει τον διαβήτη σε ύφεση. Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που έχουν διαβήτη για τουλάχιστον έξι χρόνια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους είναι πιο πιθανό να μειώσει την υπεργλυκαιμία στα αρχικά στάδια του διαβήτη ή του προδιαβήτη, όταν το σώμα έχει διατηρήσει την ικανότητά του να εκκρίνει ινσουλίνη. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να χάσετε περίπου το 5% του σωματικού σας βάρους. Εάν παίρνετε φάρμακα ενώ χάνετε βάρος και παρατηρήσετε ότι έχετε πολύ χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ίσως θα πρέπει να αλλάξετε ή να διακόψετε τα φάρμακά σας.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην υπεργλυκαιμία, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Εάν έχετε προδιαβήτη ή διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και της υπεργλυκαιμίας.

Παρακολούθηση σακχάρου στο αίμα

Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της παρακολούθησης του σακχάρου στο αίμα και της χαμηλότερης A1C σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Η τακτική παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να αξιολογήσουν την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία και να διαχειριστούν το υψηλό σάκχαρο. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθείτε την υπεργλυκαιμία σας, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε αλλαγές.

Jenny.Gr
unsplash

Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στο σώμα. Τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν τη δική τους ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να κάνουν πολλαπλές ημερήσιες ενέσεις ινσουλίνης.

Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης μπορεί επίσης να χρειαστούν ινσουλίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο υπεργλυκαιμίας και να διατηρήσουν τα σάκχαρα στο αίμα ελεγχόμενα.

Μερικές φορές, άτομα με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη που έχουν σοβαρή υπεργλυκαιμία μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως θεραπεία με ινσουλίνη για να μειώσουν το σάκχαρό τους. Εκείνοι που είχαν διαβήτη τύπου 2 για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ειδικά με συχνή υπεργλυκαιμία, μπορεί να χρειαστεί επίσης να ξεκινήσουν θεραπεία με ινσουλίνη.

Δεν είναι ασυνήθιστο κάποιος με διαβήτη τύπου 2 που είναι σε ινσουλίνη να μειώσει ή να παραλείψει την ινσουλίνη του μόλις ομαλοποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου του. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο στόχος της θεραπείας με ινσουλίνη θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό σας, ώστε να μην ανησυχείτε ή παραπλανηθείτε.

Κανέλα

Η έρευνα δεν είναι πειστική για το πώς η κανέλα βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα . Ωστόσο, ορισμένες μελέτες λένε ότι δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας, ενώ άλλες δεν το υποστηρίζουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν είναι κακό να προσθέσετε λίγο κανέλα στον καφέ, το γιαούρτι, το πλιγούρι βρώμης ή το πρωινό τοστ.

Μηλόξυδο

Ο χυμός από τα μήλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή μηλόξυδου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods διαπίστωσε ότι τα υγιή άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν μηλόξυδο για 12 εβδομάδες είδαν σημαντική μείωση του σακχάρου νηστείας στο αίμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαβήτη και ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στο σάκχαρο του αίματος ή στην αιμοσφαιρίνη A1C δύο ώρες μετά το γεύμα.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η προσθήκη μόνο μιας κουταλιάς της σούπας δύο φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σακχάρων στο αίμα νηστείας. Ρίξτε λίγο μηλόξυδο στη σαλάτα σας ή μαρινάρετε την πρωτεΐνη σας.

Η θεραπεία της υπεργλυκαιμίας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας και τη διάρκεια του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Το πιο σημαντικό βήμα για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας είναι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή και τακτική άσκηση, αλλά ο γιατρό σας θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα συγκεκριμένο εξατομικευμένο σχέδιο για εσάς. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητη εκτός από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.