WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η άσκηση επηρεάζει την πέψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουνίου 2024

Πώς η άσκηση επηρεάζει την πέψη
unsplash
Μην πηγαίνετε για μπάνιο μετά το φαγητό. Αποφύγετε την άσκηση με άδειο στομάχι. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό. Πιθανότατα έχετε ακούσει αυτές και άλλες δηλώσεις από τους γονείς σας όταν ήσασταν νέοι, από φίλους ή ακόμα και από τον γυμναστή σας. Αυτά είναι απλώς ιστορίες ή η άσκηση επηρεάζει την πέψη σας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερο φαγητό χρειάζεστε. Αυτό συμβαίνει επειδή το φαγητό είναι το καύσιμο (θερμίδες) που χρειάζεστε για να κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, από το να χτυπά η καρδιά σας, μέχρι να τρέχετε. Αλλά τα τρόφιμα πρέπει να διασπαστούν πριν χρησιμοποιηθούν ή αποθηκευτούν για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται πέψη.

Το πεπτικό σας σύστημα εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή από το στόμα σας, το στομάχι σας έως τα έντερά σας και τελειώνει στο τέλος του ορθού. Αυτή είναι η διαδρομή που ακολουθεί το φαγητό, αλλά χρειάζονται και άλλα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, το συκώτι, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη.

Η πεπτική διαδικασία ξεκινά πριν καν το φαγητό αγγίξει τα χείλη σας. Μόλις το σκεφτείτε το στόμα σας θα αρχίσει να παράγει σάλιο (σκεφτείτε τον σκύλο του Pavlov ). Τα ένζυμα στο σάλιο αρχίζουν να διασπούν την τροφή στο στόμα σας. Μόλις καταποθεί, η τροφή περνά μέσω του οισοφάγου στο στομάχι σας όπου αναμιγνύεται με το οξύ, τη χολή και τα ένζυμα πριν περάσει στο λεπτό έντερο.

Το φαγητό κινείται μέσω του λεπτού εντέρου μέσω της περισταλτικής κίνηση. Η περισταλτική κίνηση είναι η συστολή και η χαλάρωση των μυών που πιέζουν το έντερο σας για να ωθήσει την τροφή προς τα εμπρός. Στο λεπτό έντερο η τροφή σας διασπάται περαιτέρω και απορροφάται στο σώμα σας. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια από το νερό που απορροφάται από το αίμα σας και τα βακτήρια που ζουν στο έντερο σας. Ό,τι απομένει πηγαίνει στο παχύ έντερο για πιθανή απορρόφηση ή γίνεται κόπρανα για απέκκριση.

Πώς η άσκηση βοηθά την πέψη

Η άσκηση σας βοηθά να αφομοιώσετε τα τρόφιμα με διάφορους τρόπους. Παρά τις προειδοποιήσεις από τη μαμά σας να μην ασκείστε μετά από ένα γεύμα, αυτή μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε. Μια ελαφριά έως μέτρια βόλτα μπορεί να επιταχύνει την κένωση του στομάχου. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος στα έντερα που βοηθά την περισταλτική κίνηση. Αλλά ακόμα κι αν δεν είστε δραστήριοι μετά από ένα γεύμα, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν ταχύτερους χρόνους πέψης από εκείνους που δεν γυμνάζονται.

Η δραστηριότητα μετά από ένα γεύμα βοηθά επίσης τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα. Μετά από ένα γεύμα, είναι φυσικό η γλυκόζη του αίματος να αυξάνεται καθώς η τροφή διασπάται και απορροφάται στο σώμα σας.

Επίσης με τον καιρό, η άσκηση μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια στα έντερα σας με καλό τρόπο. Τα έντερα σας έχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια μέσα τους. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην πέψη των τροφών, βοηθούν τον μεταβολισμό και αντιστέκονται στις λοιμώξεις. Τα άτομα που ασκούνται τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία φιλικών βακτηρίων που προάγουν την υγεία.

Πότε είναι πρόβλημα η άσκηση

Ωστόσο, η άσκηση σε υψηλή ένταση μετά το φαγητό μπορεί να είναι προβληματική, γιατί απαιτεί το αίμα να κατευθύνεται στους μυς που εργάζονται για την παροχή οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα, εάν έχετε τροφή στο στομάχι σας, το αίμα πρέπει επίσης να κατευθύνεται εκεί ως μέρος της πέψης. Όταν κάνετε ασκήσεις ελαφριάς ή μέτριας έντασης, υπάρχει αρκετό αίμα για να κυκλοφορήσει.

Αλλά η άσκηση υψηλής έντασης απαιτεί περισσότερο αίμα στους μυς που λειτουργούν, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την πεπτική διαδικασία. Εάν μόλις έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης, μπορεί να αισθανθείτε πρήξιμο, ναυτία, κράμπες και νωθρότητα καθώς γυμνάζεστε.

Το αν θα εμφανίσετε συμπτώματα εξαρτάται επίσης από το είδος του γεύματος. Τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τους απλούς υδατάνθρακες. Εάν λοιπόν πρόκειται να κάνετε έντονη άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως είναι συνετό να έχετε ένα σνακ περίπου 30 λεπτά πριν από τη συνεδρία σας.

Jenny.Gr
unsplash

Χρειάζεται να τρώτε ή να πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Κατά την άσκηση καίτε θερμίδες και γενικά ιδρώνετε. Επομένως, μπορεί να είναι λογικό να πρέπει να αναπληρώσετε τις χαμένες θερμίδες και το νερό πίνοντας ή τρώγοντας κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Το φαγητό κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απαραίτητο μόνο για άσκηση ορισμένης διάρκειας (> 1 ώρα) και έντασης (μέτρια-έντονη ή μεγαλύτερη). Επομένως, για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας έχει επαρκή αποθέματα (υδατάνθρακες και λίπος) για να παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για έως και δύο ώρες μέτριας άσκησης.

Το αν χρειάζεται να πίνετε νερό ενώ ασκείστε θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, από το πόσο ιδρώνετε και πόσο μεγάλη/έντονη είναι η άσκησή σας. Τις ημέρες που κάνει ζέστη, θα ιδρώνετε περισσότερο και η εξάτμιση του ιδρώτα σας βοηθά να δροσιστείτε. Εάν είναι ζεστό και υγρό το κλίμα, αυτός ο ιδρώτας θα φύγει από πάνω σας και δεν θα κάνει καλό, αναγκάζοντας το σώμα σας να ιδρώσει περισσότερο (και να χάσει περισσότερο νερό).

Εάν η άσκησή σας είναι λιγότερο από μία ώρα, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε νερό εκείνη τη στιγμή, αλλά θα χρειαστεί να πιείτε αφού τελειώσετε. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποια πειράματα για να καταλάβετε πόσο νερό χρειάζεστε, καθώς η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.