WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να σταματήσεις την υπερκατανάλωση τροφής


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιουνίου 2024

Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να σταματήσεις την υπερκατανάλωση τροφής
unsplash
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής;

Οι περισσότεροι θα έχετε φάει κάποια στιγμή στη ζωή σας παραπάνω από το αναμενόμενο. Ίσως φάγατε υπερβολικά πολύ γρήγορα σε μία συνεδρίαση ή αρπάξατε χωρίς σκέψη το κουτί με τα ζαχαρούχα δημητριακά όταν ήσασταν αγχωμένοι. Αν και αυτό είναι φυσιολογικό.

Όταν όμως η υπερκατανάλωση τροφής γίνεται σε καθημερινή βάση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας και να είναι καλό να την αντιμετωπίσετε. Γι΄αυτό και παρακάτω θα δούμε πώς θα το πετύχετε.

Εύκολοι τρόποι για να σταματήσετε την υπερκατανάλωση

Αλλάξτε τη νοοτροπία σας

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις διατροφικές σας συνήθειες και η νοοτροπία σας είναι ένας από αυτούς. Το πώς σκέφτεστε (ή δεν σκέφτεστε) για το φαγητό επηρεάζει το διατροφικό σας πρότυπο.

Περιορίστε τους περισπασμούς

Ζούμε σε μια πολυάσχολη εποχή, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να τρώτε το μεσημεριανό σας γεύμα ενώ εργάζεστε, οδηγείτε, χαζεύετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μιλάτε στο τηλέφωνο. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είστε παραγωγικοί, σκεφτείτε να διαχωρίσετε τη λίστα των υποχρεώσεων σας από την ώρα του γεύματός σας όσο πιο συχνά γίνεται.

Όταν είστε συγκεντρωμένοι σε μια άλλη εργασία ενώ τρώτε, δίνετε λιγότερη προσοχή στο πόση τροφή καταναλώνετε ή στο πόσο χορτάτοι νιώθετε και είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο από αυτό που έχετε συνηθίσει.

Μειώστε τους περισπασμούς όταν τρώτε για να προσέχετε περισσότερο τις ενέργειές σας, συμπεριλαμβανομένου του πόση ποσότητα τρώτε. Πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας, κλείστε την τηλεόραση και αφήστε το τηλέφωνό σας στην άκρη, για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να συντονιστεί με τις φυσικές ενδείξεις πείνας και πληρότητας.

Ξεχάστε τη διατροφική νοοτροπία

Η απομάκρυνση από τη διατροφική νοοτροπία είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας πιο υγιεινής σχέσης με το φαγητό. Η τήρηση μιας νοοτροπίας με περιοριστικά πρότυπα διατροφής μπορεί τελικά να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής μετά τη διακοπή της δίαιτας.

Αντί για τους περιοριστικούς κανόνες, προσπαθήστε να ακούσετε τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σας. Το να εγκαταλείψετε τη νοοτροπία της διατροφής σας επιτρέπει να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη προσέγγιση για τη διατροφή που είναι καλύτερη για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σας υγεία.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε πέσει σε ένα μοτίβο υπερφαγίας, σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων για μερικές ημέρες. Γράψτε ό,τι τρώτε και πίνετε, συμπεριλαμβανομένης της ώρας της ημέρας, των μεγεθών της μερίδας σας, ακόμη και των συναισθημάτων σας που σχετίζονται με το φαγητό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μοτίβα περιορισμού, υπερφαγίας και αρνητικά συναισθήματα και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο υγιεινές συνήθειες.

Μειώστε το στρες

Τα συναισθήματα, ειδικά το άγχος, επηρεάζουν το πότε, τι και πόσο τρώμε. Αν και δεν είναι ντροπή να απολαμβάνετε φαγητά άνεσης, η εύρεση άλλων τρόπων διαχείρισης του άγχους σας είναι απαραίτητη για να αποτρέψετε τα μοτίβα υπερφαγίας και να υποστηρίξετε την ψυχική σας ευεξία.

Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση του άγχους περιλαμβάνουν:

  • Να κάνετε γιόγκα ή διαλογισμό

  • Πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση

  • Ακούστε χαλαρωτική μουσική

  • Μιλήσετε με έναν φίλο

Δώστε προσοχή στο τι έχει στο πιάτο σας

Δεν χρειάζεται να μετράτε και να ζυγίζετε ό,τι τρώτε. Αντίθετα, δώστε προσοχή στο τι περιλαμβένει το πιάτο σας. Για παράδειγμα, εάν είστε επιρρεπείς στο να τρώτε σνακ απευθείας από το κουτί, κάντε συνήθεια να βάζετε ό,τι τρώτε σε ένα μικρό πιάτο. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων και θα μειώσει την πιθανότητα να φάτε περισσότερο από όσα χρειάζεται το σώμα σας.

Jenny.Gr
unsplash

Τρώτε τακτικά γεύματα

Μπορεί να είναι εύκολο να αποκτήσετε τη συνήθεια να τρώτε μόνο σνακ όλη την ημέρα ή να παραλείπετε εντελώς γεύματα όταν είστε απασχολημένοι. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια συχνά γίνεται ένας κύκλος περιορισμού της τροφής και στη συνέχεια της υπερφαγίας, ειδικά αργότερα μέσα στην ημέρα όταν το σώμα σας αναγνωρίζει ότι δεν έχει φάει αρκετά. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ορίσετε τακτικές ώρες που θα αφιερώσετε στο να φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα.

Φάτε αργά

Το να τρώτε αργά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των προτύπων υπερφαγίας, καθώς εκπαιδεύετε εκ νέου το σώμα σας ώστε να καταγράφει τα αισθήματα πληρότητας. Το να γεύεστε και να μασάτε προσεκτικά κάθε μπουκιά μπορεί να σας βοηθήσει να συντονιστείτε με τα φυσικά σημάδια πείνας του σώματός σας και να αποφύγετε την υπερβολή. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη συνολική πεπτική υγεία και ευεξία.

Επικεντρωθείτε σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι ενήλικες δεν λαμβάνουν αρκετά μέσω της διατροφής τους. Όμως όχι μόνο βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2, ορισμένοι καρκίνοι και πεπτικά προβλήματα, αλλά είναι επίσης ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τον κορεσμό (ικανοποιημένο αίσθημα πληρότητας) και τη διαχείριση βάρους.

Οι φυτικές ίνες σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Επίσης μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη σας και να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά, κάτι που βοηθά στην πρόληψη της υπερφαγίας.

Τρώτε υγιή λίπη

Η συμπερίληψη υγιεινών , ακόρεστων λιπαρών στη διατροφή σας συμβάλλει σε αισθήματα κορεσμού και ικανοποίησης και στη μείωση της λαχτάρας. Τα υγιή λίπη παρέχουν επίσης μια σταθερή πηγή ενέργειας, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας αργότερα.

Μην απαγορεύετε τα αγαπημένα σας φαγητά

Η απαγόρευση των αγαπημένων σας φαγητών μπορεί να φαίνεται λογική για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά συνήθως αποτυγχάνει. Αντί να στερείτε από τον εαυτό σας τροφές που σας φέρνουν χαρά, μπορείτε να τις τρώτε με μέτρο.

Κάτι τέτοιο βοηθά στη μείωση της πιθανότητας της έντονης λαχτάρας και τελικά της υπερφαγίας. Η αποδοχή ότι ορισμένες τροφές προορίζονται απλώς για να προσφέρουν χαρά μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση μιας πιο υγιούς σχέσης με το φαγητό και στη μείωση της ενοχής και της ντροπής που σχετίζεται με τα τρόφιμα που συχνά αποτελούν τη βάση των προτύπων υπερφαγίας.

Η παραπάνω λίστα παρέχει μερικές ιδέες για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την υπερκατανάλωση τροφής. Ωστόσο, δεν αρκεί πάντα να βασιζόμαστε στις καθημερινές μας συνήθειες για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές και αυτό είναι εντάξει.

Εάν παλεύετε με την υπερκατανάλωση τροφής ή άλλες προκλήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, μιλήστε με έναν ειδικό. Η υποστήριξή του μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους υποκείμενους παράγοντες ενεργοποίησης και να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.