WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να σταματήσεις να τρως τόσο γρήγορα


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαΐου 2023

Πώς να σταματήσεις να τρως τόσο γρήγορα
pexels
Έχετε ποτέ κοιτάξει ένα άδειο πιάτο και ν έχετε συνειδητοποιήσει ότι φάγατε τόσο γρήγορα που σχεδόν δεν γευτήκατε το φαγητό; Ή ίσως τρώτε πάντα εν κινήσει μεταξύ συναντήσεων και μετά βίας έχετε χρόνο να μασήσετε την τροφή. Αν αυτό σας φαίνεται γνωστό, δεν είστε οι μόνοι.

Το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές πεπτικές ενοχλήσεις, υπερκατανάλωση τροφής και ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων ανησυχιών για την υγεία. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τρώτε πιο αργά και να κάνετε τα γεύματά σας πιο ευχάριστα.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι τρώνε πολύ γρήγορα, πώς αυτό επηρεάζει την υγεία σας και συμβουλές για το πώς να σταματήσετε να τρώτε τόσο γρήγορα, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας.

Γιατί το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να είναι πρόβλημα;

Το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ακούσετε τα σημάδια πείνας του σώματός σας:

Είναι δύσκολο να καταλάβεις πότε έχεις χορτάσει

Οι ορμόνες στο έντερό σας εκκρίνουν σήματα κορεσμού που λένε στον εγκέφαλό σας ότι έχετε χορτάσει και βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης. Εάν τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί να έχετε ήδη υπερκαταναλώσει τροφή μέχρι τη στιγμή που ο εγκέφαλος αναγνωρίσει ότι έχετε χορτάσει. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιο αργά αισθάνονται χορτάτοι και τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή το σώμα τους έχει χρόνο να προσαρμοστεί.

Αυξημένος κίνδυνος προβλημάτων μεταβολικής υγείας

Η ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, η αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο είναι ορισμένες ανησυχίες για την υγεία που συνδέονται με την πολύ γρήγορη κατανάλωση φαγητού. Το να τρώτε πολύ γρήγορα οδηγεί συχνά σε υπερκατανάλωση τροφής, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας.

Πεπτικά προβλήματα και δυσφορία

Όταν χάνετε την ικανότητα να ακούτε τις φυσικές ενδείξεις πείνας και πληρότητας του σώματος, μπορεί να αναπτύξετε πεπτικά προβλήματα. Η πολύ γρήγορη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή μάσηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αέρια, ναυτία, φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Απώλεια ευχαρίστησης και απόλαυσης

Το να τρώτε πολύ γρήγορα σας στερεί την αισθητηριακή ευχαρίστηση που συνοδεύει το φαγητό. Η γεύση, η μυρωδιά και η απόλαυση των γευμάτων, σάς βοηθά να συνδεθείτε με το φαγητό σας, να απολαύσετε την εμπειρία του φαγητού και να καταλάβετε πότε είστε χορτάτοι. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα γεύματα μπορεί να δημιουργήσει μια αντίδραση στρες ή ενοχής αφού έχετε φάει.

Jenny.Gr
pexels

Γιατί τρώτε τόσο γρήγορα;

Είμαστε όλοι μοναδικοί, αλλά εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που τρώμε πολύ γρήγορα.

Πεινάτε

Έχετε αισθανθεί ποτέ τόσο πεινασμένοι που να θέλετε απλώς να αρπάξετε το πρώτο πράγμα που θα δείτε μπροστά σας; Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από την παράλειψη γευμάτων ή αν δεν τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σώμα σας θα λάβει όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή, αλλά συχνά είναι περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε.

Στρες και συναισθηματικοί ερεθισμοί

Το φαγητό μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να μουδιάσεις προσωρινά ή να αποσπάσεις την προσοχή σου από τα άβολα συναισθήματα. Το συναισθηματικό φαγητό δεν αφορά συνήθως το φαγητό για ευχαρίστηση ή πείνα, αλλά αντίθετα το χρησιμοποιείτε ως διαφυγή από αυτά τα συναισθήματα.

Επιρροή από άλλους

Εάν έχετε μεγάλη οικογένεια ή μεγαλώσατε σε ένα σπίτι όπου το φαγητό δεν ήταν πάντα διαθέσιμο, μπορεί να έχετε μάθει να τρώτε πιο γρήγορα. Όταν το φαγητό είναι σπάνιο ή ακόμα κι αν έχετε συνηθίσει να τρώτε βιαστικά, μπορεί να γίνει μια φυσική συνήθεια ακόμα και όταν το περιβάλλον έχει αλλάξει.

Απόσπαση της προσοχής

Θα μπορούσε να είναι η δουλειά ή η παρακολούθηση της αγαπημένης σας εκπομπής, αλλά μερικές φορές απλώς αποσπάται η προσοχή μας από το περιβάλλον μας και δεν συνειδητοποιούμε καν πόσο γρήγορα τρώμε.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για να σταματήσετε να τρώτε τόσο γρήγορα

Τα οφέλη του να τρώμε αργά κυμαίνονται από την απόλαυση του γεύματος έως την καλύτερη πέψη και τη μεταβολική υγεία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε.

Μασήστε καλά κάθε μπουκιά

Το μάσημα της τροφής εκκινεί την πέψη και ενθαρρύνει το προσεκτικό φαγητό, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε κάθε μπουκιά. Δίνει επίσης χρόνο στο στομάχι και στον εγκέφαλό σας να επικοινωνήσουν, ώστε να μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε όταν είστε χορτάτοι.

Αφήστε κάτω το πιρούνι σας ανάμεσα στις μπουκιές

Αφιερώστε ένα δευτερόλεπτο για να αφήσετε το πιρούνι σας στο πιάτο ανάμεσα στις μπουκιές. Μπορείτε να το κάνετε αυτό για να εξασκηθείτε στο να τρώτε πιο αργά, ακόμα κι αν σας φαίνεται λίγο ανόητο. Η απλή πράξη της παύσης βοηθά να επιβραδύνει τα πράγματα και να σας κρατά παρόντες με το φαγητό.

Εξαλείψτε τους περισπασμούς

Η ζωή είναι πολυάσχολη και το να απολαμβάνετε τα γεύματά σας σε ένα τέλεια επιμελημένο τραπέζι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Αλλά όποτε είναι δυνατόν, καθίστε, κλείστε τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, βάλτε το τηλέφωνό σας κάπου αλλού και εστιάστε στο φαγητό που έχετε μπροστά σας.

Να τρώτε τακτικά

Τα τακτικά γεύματα και σνακ διατηρούν την όρεξη και το σάκχαρό σας σταθερά, μειώνοντας την πιθανότητα να φάτε πολύ γρήγορα λόγω της πείνας. Επιπλέον, θα νιώσετε καλύτερα γιατί δεν θα στερηθείτε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μερικές φορές τα συναισθήματα άγχους γύρω από το φαγητό καθιστούν δύσκολη την πραγματοποίηση αλλαγών. Εάν δυσκολεύεστε ή αισθάνεστε ντροπή ή ενοχή που σχετίζεται με τις διατροφικές σας συνήθειες, ένας ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.