WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 ύπουλα συμπτώματα φλεγμονής του εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουνίου 2024

5 ύπουλα συμπτώματα φλεγμονής του εντέρου
pexels
5 διακριτικοί τρόποι που το σώμα σας λέει ότι μπορεί να έχετε φλεγμονή στο έντερο

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η υγεία του εντέρου μας προάγει τη συνολική μας υγεία. Αλλά πώς θα καταλάβετε εάν έχετε κάποιο πρόβλημα στο μικροβιώμά σας; Σίγουρα, η αντιμετώπιση της πεπτικής δυσφορίας πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ότι υπάρχει κάποιο θέμα- αλλά υπάρχουν μερικά άλλα ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε φλεγμονή στο έντερό σας.

5 ύπουλα συμπτώματα φλεγμονής του εντέρου

Πεπτικά προβλήματα

Και πάλι, ίσως το πιο προφανές σημάδι ότι το έντερο σας θα μπορούσε να μη λειτουργεί σωστά είναι η πεπτική διαταραχή, η οποία συχνά εμφανίζεται με τη μορφή αερίων και φουσκώματος. Το φούσκωμα προκαλείται από τα αέρια που παγιδεύονται στην ανώτερη γαστρεντερική οδό, κυρίως όταν τα βακτήρια διασπούν την τροφή.

Ωστόσο, τα βακτήρια δεν πρέπει να υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή του πεπτικού συστήματος. Σε αντίθεση με το κόλον (όπου θα πρέπει να υπάρχει μια υγιής ισορροπία βακτηρίων), η ανώτερη γαστρεντερική οδός θα πρέπει να είναι σχεδόν αποστειρωμένη.

Όταν το φυσιολογικό περιβάλλον του γαστρεντερικού σωλήνα έχει αυξημένα βακτήρια, αυτό μπορεί να διαταράξει την πεπτική σας υγεία – προκαλώντας φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα όπως κοιλιακή δυσφορία, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Δερματικές εξάρσεις

Όταν το έντερο σας έχει φλεγμονή, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας φουντώνει. Το μικροβίωμα του εντέρου ρυθμίζει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη φλεγμονή, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και την εξέλιξη των δερματικών παθήσεων.

Για παράδειγμα, η δυσβίωση (δηλαδή, ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου) θα μπορούσε να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ακμή, τη ψωρίαση, το έκζεμα και τη ροδόχρου ακμή. Πέρα από αυτές τις συγκεκριμένες δερματολογικές καταστάσεις, το δέρμα σας μπορεί να γίνει πιο ξηρό ή να ξεφλουδίζει περισσότερο από το συνηθισμένο. Εν ολίγοις, η φλεγμονή του εντέρου παρεμποδίζει τη διατήρηση ενός υγιούς και ενυδατωμένου δέρματος.

Jenny.Gr
pexels

Λαχτάρα για ζάχαρη

Θέλετε συνέχεια κάτι γλυκό; Λάβετε υπόψη ότι η φλεγμονή του εντέρου μπορεί να προκαλέσει περισσότερη λαχτάρα… και επομένως ακόμη περισσότερη φλεγμονή. Όταν τρώτε μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη, το μικροβίωμα σας αλλάζει για να ευνοήσει τα βακτήρια που τους αρέσει η ζάχαρη. Και αυτά τα βακτήρια απελευθερώνουν χημικές ουσίες που σηματοδοτούν την ανάγκη του εγκεφάλου σας για περισσότερη ζάχαρη.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλο, που για να τον σταματήσετε μπορείτε να δώσετε στο μικροβίωμά σας περισσότερα από αυτά που χρειάζεται -όπως φυτικές ίνες και πολυφαινόλες- σε σχέση με αυτά που μπορεί να λαχταράτε.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ουσιαστικά θα καταπνίξουν τα βακτήρια που λαχταρούν ζάχαρη, , επιτρέποντάς σας να επαναφέρετε τη διατροφή σας και το μικροβίωμα σας σε μια ισορροπία.

Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους

Η ακούσια απώλεια βάρους —ιδίως λόγω πεπτικής δυσλειτουργίας— μπορεί να είναι σοβαρή. Οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή, όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn ή η υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO) μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους.

Το ίδιο μπορεί να κάνει και η δυσαπορρόφηση, η οποία μπορεί να προκληθεί από παγκρεατική ανεπάρκεια ή SIBO. Εάν χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθήσετε και χωρίς να έχετε αλλάξει πολλά από τη ρουτίνα σας, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Ανισορροπίες στη διάθεσή σας και εγκεφαλική ομίχλη

Είστε κυκλοθυμικοί, ευερέθιστοι και έχετε εγκεφαλική ομίχλη; Ενώ αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να υποδεικνύουν διάφορες αιτίες, θα μπορούσαν επίσης να σηματοδοτούν φλεγμονή και ανισορροπίες στο έντερο, δεδομένης της πολυπλοκότητας του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Τα σήματα που αποστέλλονται κατά μήκος αυτού του άξονα επιτρέπουν στα βακτήρια του εντέρου σας να επικοινωνούν με τον εγκέφαλό σας και αντίστροφα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά.

Και ας μην ξεχνάμε ότι οι βασικοί νευροδιαβιβαστές για τη διάθεση και την ψυχική υγεία—συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του GABA— παράγονται στο έντερο. Για παράδειγμα, το έντερο δημιουργεί περίπου το 95 τοις εκατό της σεροτονίνης του σώματος, αλλά τα επίπεδα μπορεί να εξαντληθούν όταν είναι σε κακή κατάσταση. Όσον αφορά το μυαλό και τη διάθεση, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με τα πάντα, από την κατάθλιψη και το άγχος μέχρι την εχθρότητα και τη δυσκολία συγκέντρωσης.

Για να ανακάμψετε από τη φλεγμονή του εντέρου, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, πρεβιοτικά και προβιοτικά, ασκηθείτε και βρείτε τρόπους γα να διαχειρίζεστε το άγχος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.