WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι τροφές ενυδατώνουν τον οργανισμό


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιουνίου 2024

Αυτές οι τροφές ενυδατώνουν τον οργανισμό
pexels
Ανησυχείτε ότι δεν πίνετε αρκετό νερό; Κάποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Το νερό αποτελεί τουλάχιστον το 60% του σώματός σας και παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας του. Αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να σας κάνουν να χάσετε γρήγορα νερό.

Γιατί είναι σημαντική η ενυδάτωση

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά το νερό είναι ένα σημαντικό κλειδί για να αισθάνεστε καλά. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας, στην πρόληψη λοιμώξεων και στην παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα. Το νερό παίζει επίσης ρόλο στην ψυχική σας ευεξία. Χωρίς αρκετό νερό, θα μπορούσατε να έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, τη μνήμη, την επεξεργασία πληροφοριών και τη διάθεση.

Τα κοινά σημάδια ότι αρχίζετε να αφυδατώνεστε περιλαμβάνουν:

  • Δυσκοιλιότητα

  • Ξερό στόμα

  • Θαμπό δέρμα

  • Κούραση

  • Πονοκέφαλοι

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο νερό για να παραμένετε ενυδατωμένοι. Μπορείτε να ενυδατωθείτε από τον καφέ, το τσάι και το αρωματισμένο ή ανθρακούχο νερό. Το σώμα σας μπορεί επίσης να απορροφήσει νερό από τα τρόφιμα.

Τροφές που σας ενυδατώνουν

Το σώμα σας συνήθως λαμβάνει περίπου το 20% του νερού που χρειάζεται από τα τρόφιμα που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα τρόφιμα που συνήθως παρέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό είναι τα ωμά φρούτα και λαχανικά.

Οι παρακάτω τροφές έχουν περιεκτικότητα σε νερό μεγαλύτερη από 92% και σας κρατάνε ενυδατωμένους.

Αγγούρι (96%)

Αν αγαπάτε το τραγανό αγγούρι, είστε τυχεροί. Τα αγγούρια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από οποιαδήποτε στερεά τροφή.

Μαρούλι Iceberg (96%)

Τα πιο σκούρα πράσινα λαχανικά παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Αλλά όταν πρόκειται να παραμείνετε ενυδατωμένοι, το τραγανό Iceberg είναι η κατάλληλη επιλογή.

Σέλινο (95%)

Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε νερό, το σέλινο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Προσθέστε λίγο βούτυρο ξηρών καρπών πλούσιο σε πρωτεΐνες και έχετε ένα υγιεινό (και που σβήνει τη δίψα) σνακ.

Ραπανάκια (95%)

Αυτό το λαχανικό έχει πλούσια γεύση, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Προσθέστε τα ραπανάκια σε μια πράσινη σαλάτα ή τρίψτε τα σε μια καλοκαιρινή σαλάτα.

Jenny.Gr
pexels

Ντομάτες (94%)

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις ντομάτες ως λαχανικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Περιέχουν επίσης λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.

Κολοκυθάκια (94%)

Είτε τρώτε το κολοκυθάκι μαγειρεμένο είτε ωμό, παρέχει την ίδια ποσότητα νερού. Μην φοβάστε λοιπόν να ρίξετε μερικά κολοκυθάκια στη σχάρα δίπλα στο μπιφτέκι γαλοπούλας σας.

Πιπεριές (92%)

Όλες οι αποχρώσεις της πιπεριάς θα σας ξεδιψάσουν, αλλά οι πράσινες έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό. Ως μπόνους, οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Κουνουπίδι (92%)

Αν αγαπάτε το κουνουπίδι, αλλά δεν σας αρέσει να το τρώτε ωμό, είστε τυχεροί. Το μαγειρεμένο κουνουπίδιπαρέχει ακόμη περισσότερο νερό (93%) από το να το τρώτε ωμό.

Μανιτάρια (92%)

Τα οφέλη των μανιταριών για την υγεία είναι εντυπωσιακά. Αλλά για να πάρετε περισσότερο νερό είναι προτιμότερο να τα τρώτε τα ωμά.

Σπανάκι (92%)

Το σπανάκι είναι ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό λαχανικό για σαλάτες και smoothies. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος και κάλιο.

Φράουλες (92%)

Αυτά τα γλυκά μούρα είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν ζεσταίνεστε. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Καρπούζι (92%)

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το καρπούζι θα σας ενυδατώσει. Αλλά, όπως και οι ντομάτες και άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.