3 λόγοι που ο καφές μπορεί να σου προκαλέσει υπνηλία και τι να κάνεις γι’ αυτό
Τζουλιάννα Καρνέζη
9 Ιουνίου 2024
Οι άνθρωποι πίνουν καφέ για την ικανότητά του να αυξάνει την εγρήγορση. Ωστόσο κάποιους ο καφές τους κουράζει περισσότερο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην καφεΐνη που μπλοκάρει τους υποδοχείς μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα και ονομάζεται αδενοσίνη. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μη ποιοτικές συνήθειες ύπνου ή στην ανάπτυξη ανοχής στην καφεΐνη .
Αυτό το άρθρο θα συζητήσει γιατί η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία σε μερικούς ανθρώπους και τι πρέπει να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της καφεΐνης .
Λόγοι που ο καφές σας κάνει να νυστάζετε
Ο καφές είναι ένα δημοφιλές πρωινό ρόφημα. Για πολλούς ανθρώπους, αυτή η ημερήσια δόση καφεΐνης τους βοηθά να ξυπνήσουν και να παραμείνουν σε εγρήγορση, αλλά για άλλους, μπορεί να τους κάνει πιο κουρασμένους. Παρακάτω είναι οι λόγοι για τους οποίους η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία σε μερικούς ανθρώπους.
Διαταραχή του κύκλου του ύπνου
Συνήθως πίνετε καφέ για να ξυπνήσετε και να μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια, όταν πηγαίνετε για ύπνο, δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο η έλλειψη ύπνου σας κάνει να πιείτε καφέ και στη συνέχεια δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.
Το ένα τρίτο των ανθρώπων συνήθως κοιμάται λιγότερο από το συνιστώμενο ελάχιστο των επτά ωρών τη νύχτα. Και η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με την αϋπνία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης ακόμη και έξι ώρες πριν πάτε να κοιμηθείτε, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
Αναστολέας αδενοσίνης
Η αδενοσίνη είναι ένα κρίσιμο μέρος του κύκλου ύπνου/αφύπνισης. Αυξάνει τον χρόνο που κάποιος είναι ξύπνιος και μειώνει τον χρόνο που κοιμάται. Το γεγονός ότι ο καφές κάνει κάποιον να νυστάζει, οφείλεται στο ότι η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που εμποδίζει την αδενοσίνη να προκαλέσει υπνηλία. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα αυξάνει την ευαισθησία του στην αδενοσίνη και μόλις η καφεΐνη μεταβολιστεί, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κούραση.
Ο χρόνος που χρειάζεται η καφεΐνη για να μεταβολιστεί (επεξεργαστεί και χρησιμοποιηθεί) διαφέρει από άτομο σε άτομο. Περίπου το 99% της καφεΐνης απορροφάται μέσα σε 45 λεπτά από την κατανάλωση. Κορυφώνεται σε μία έως δύο ώρες και ο χρόνος ημιζωής (ο χρόνος που χρειάζεται η συγκέντρωση μιας ουσίας για να μειωθεί κατά 50% στο σώμα) είναι 2,5 έως πέντε ώρες.
Ανοχή στην καφεΐνη
Τα άτομα που πίνουν καφέ ή άλλα προϊόντα με καφεΐνη τακτικά μπορεί να αναπτύξουν ανοχή στην καφεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι συνηθίζουν στις επιδράσεις της καφεΐνης και μπορεί να χρειαστούν περισσότερη ποσότητα για να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Άλλα ποτά με καφεΐνη θα πρέπει να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τον καφέ. Ωστόσο, πολλά ενεργειακά ποτά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τον καφέ, γι' αυτό μπορεί κάποιος που είναι συνηθισμένος στην περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη να μην αισθάνεται κουρασμένος μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού. Για παράδειγμα κάποια ενεργειακά ποτά κυμαίνονται από 40 χιλιοστόγραμμα (mg) έως 250 mg. Ενώ ένα φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 80 mg έως 100 mg.
Τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε ξύπνιοι μετά τον καφέ;
Ο καφές μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρωινή εγρήγορση, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις μακροχρόνιες κακές συνήθειες ύπνου. Δύο από τους καλύτερους τρόπους για να νιώσετε ξύπνιοι μετά τον καφέ είναι να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και να μην πίνετε καφέ εντός έξι ωρών από την ώρα του ύπνου .
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.